Volvo'ya rekor fiyat

Güncelleme Tarihi:

Volvoya rekor fiyat
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2010 10:59

ABD’de Başkan Obama’nın sürpriz Afganistan ziyareti dışında terörle mücadele politikaları tartışılıyor. Avrupa’nın gündeminde hala Katolik Kilisesi’ndeki skandal var. Ortadoğu, İsrail’in Doğu Kudüs politikalarını ve Arap Birliği zirvesinin sonuçlarını konuşuyor. Ekonomi gündeminde ise Yunanistan’ın bu hafta piyasaya süreceği tahviller ve Volvo’nun Çin şirketi Geely’e satılması var.

Haberin Devamı

  

BLOOMBERG: Çin devinden Volvo’ya rekor fiyat
Çin’in otomotiv sektörü devi Zhejiang Geely Holding Co., Ford Motor Co.’nun Volvo markasını 1.8 milyar dolara almayı kabul etti. İki şirket arasında 18 aydan fazla süren görüşmelerin ardından uzlaşılan bu fiyat bir Çinli otomotiv şirketinin bir uluslararası satın alma için ödediği en büyük miktar oldu.

Bloomberg’in haberine göre, Ford CFO’su Lewis Booth, İsveç’te yaptığı açıklamada, anlaşmanın 200 milyon dolarının senetle gerisinin nakit ödeneceğini duyurdu. Geely Başkanı Li Shufu, anlaşmanın farklı hukuk sistemleri altında onaylanması için harcanan sürenin, şirketlerinin süreci üçüncü çeyrek bitmeden tamamlamaya çalışacakları anlamına geldiğini söyledi.

Haberin Devamı

THE NEW YORK TIMES: Terör Beyaz Saray’ı böldü
Obama yönetiminin üst düzey isimleri George W. Bush döneminden kendilerine miras kalan terörle mücadele yetkileri konusunda kararsızlık yaşıyor. New York Times’ın haberine göre özellikle Dışişleri Bakanlığı ve Pentagon kurmayları arasında yaşanan fikir ayrılıkları, Adalet Bakanlığı ve ulusal güvenlik kurumlarına da sıçramış durumda.

Bu ay hazırlanan bir dizi mahkeme belgesini de şekillendiren tartışmalar savaş suçlusu olarak mahkemeye çıkarılmadan doğrudan tutuklanacak terör suçu şüphelilerinin kategorisinin nasıl belirleneceğine odaklanıyor. Bir yıl süren tartışmanın sonunda ortaya çıkacak kararla ABD’nin tutukladığı insan sayısından, insansız hava araçlarını kimlerin kullanacağına dair ulusal güvenlikle ilgili pek çok konuda değişiklik yaşanabilir.

THE GUARDIAN: Papa cinsel istismar “dedikodularını” reddetti
Cinsel taciz skandalının Katolik Kilisesi’ni kasıp kavurmasıyla Papalık döneminin en büyük kriziyle karşı karşıya kalan Papa 16’ncı Benediktus, Pazar günü yaptığı konuşmada “küçük dedikoduların” kendisini “korkutamayacağını” söyledi. Papa’nın bu sözleri kendisini pedofiliyi kınamak için çok az şey yaptığı gerekçesiyle eleştiren aktivistleri kızdırdı.

Haberin Devamı

Guardian’ın haberine göre, Paskalya öncesi St Peter Meydanı’nda düzenlenen ayinde Papa Avrupa’yı etkisi altına alan skandala doğrudan değinmedi ancak imalarda bulundu. Papa, Tanrı inancının kendisine “yaygın görüşün çıkardığı küçük dedikodulardan korkmayacak cesareti verdiğini” söyledi.

Öte yandan İsviçre Devlet Başkanı Doris Leuthard, pedofil rahipleri çocuklardan uzak tutacak bir yasa çıkarılması çağrısı yaptı. Avusturya’da da Viyana Başpiskoposu ülkedeki iddiaların incelenmesi için kilise tarafından fonlanan ancak içinde kilise temsilcileri olmayan bir komisyonun kurulduğunu açıkladı.

BBC: Obama, Afganistan’daki askerlere “gaz verdi”
ABD Başkanı Barack Obama, Afganistan’a yaptığı sürpriz ziyaret sırasında bu ülkedeki Amerikan askerleriyle bir araya geldi. Obama askerlere, Afganların “zor kazanılmış bir barışı” perçinlemesine yardım etmek için buradasınız dedi.

Haberin Devamı

BBC, Obama’nın Kabil yakınlarındaki Bagram Hava Üssü’ndeki askerleri ve sivilleri ziyaret ettiğini, ekibe hizmetlerinden ötürü teşekkür ettiğini ve düşmanlarına karşı başarı kazanacaklarına emin olduğunu söylediğini bildirdi. Obama askerleri “Amerika’nın güvenliği için buradasınız” dedi.

Birkaç saatlik ziyareti sırasında Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ile de görüşen Obama, yolsuzlukla mücadeleye ihtiyaç olduğuna vurgu yaptı. ABD Başkanı, “Afganistan’ın uyuşturucuyla mücadele çabalarının sürdüğünü görmek istiyorum” dedi. Karzai’nin de iade-i ziyaret için Mayıs ayında ABD’de olacağı açıklandı.

CNN: Güney Kore gemisinin parçaları bulundu
Güney Koreli yetkililer Pazartesi günü yapılan açıklamada içinde 46 denizcinin kapalı kaldığından şüphelenilen batık donanma gemisinin arka tarafının bulunduğuna inandıklarını açıkladı.

Haberin Devamı

CNN’in Yonhap Haber Ajansı’na dayandırdığı haberinde sonar cihazlarının geminin battığı noktadan yaklaşık 55 metre uzaklıkta 30 metre uzunluğunda bir metal bulduğu bildirildi.

104 mürettebatlı, 1,200 tonluk gemi Cuma gecesi Sarı Deniz’de, Kuzey ve Güney Kore arasındaki tartışmalı karasuları sınırı yakınında yaşanan bir patlamanın ardından sulara gömülmüştü. 58 mürettebat kurtarılmış ancak geride 46 kişi için umutlar tükenmeye başlamıştı.

Bir askeri yetkili “Bulguları kanıtlamak için insansız kameralar kullanıyoruz. Eğer akıntı sakin olursa sabah saatlerinde kesin bilgi sahibi olmayı umuyoruz” dedi.

HAARETZ: İsrail’de Obama korkusu
İsrail hükümet kaynakları ABD Başkanı Barack Obama’nın geçen Salı Başbakan Benjamin Netanyahu ile yaptığı görüşmede dile getirdiği taleplerin iki yıl içinde İsrailliler ve Filistinliler üzerinde dayatılacak bir çözüme kadar gidebileceğini ifade etti.

Haberin Devamı

Haaretz’e konuşan yetkililer Obama’nın Beyaz Saray’da dile getirdiği taleplerin buzdağının görünen kısmı olduğunu ve ABD’nin İsrail politikalarının ciddi anlamda değişmek üzere olduğunu ifade etti. İsrail yetkilileri özellikle dolaylı görüşme fikrinin sorunlu olduğunu çünkü bu sebeple doğrudan görüşmelerin baypas edileceğini ve Amerikalıların kendi çözüm planlarını taraflara dayatabileceğini düşünüyor.

Öte yandan sadece Obama’nın talepleri değil ABD diplomasisinin yeni işleyişi de sıkıntı yaratıyor. İsrail kaynakları şu anki diplomatik krizin ve ABD’nin Filistinlilerle ilgili baskısının sonucunda İsrail’in Avrupa Birliği ile daha büyük bir çatışmaya girebileceği görüşünde. Kaynaklar Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Yossi Gal’la dünyanın yedi önemli başkentindeki büyükelçiler arasında yapılan bir toplu telefon görüşmesinde de bu konunun gündeme geldiğine dikkat çekti.

EL CEZİRE: Arap liderler İsrail’in politikalarını kınadı
Libya’da toplanan iki günlük Arap Birliği zirvesinin sonunda liderler İsrail’in Doğu Kudüs’teki yerleşim politikalarını kınadıklarını duyurdu. El Cezire’nin bildirdiğine göre Pazar günü yapılan açıklamada İsrail’in yerleşim politikasının “adil ve kapsamlı bir barış sürecinin önünde tehlikeli bir engel” olduğu ifade edildi.

Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Arap liderlerin İsrail’İn politikalarından “bıktığını” söyledi ve ekledi: “Şimdi top İsrail’in sahasında”.

FINANCIAL TIMES: Yunanistan anlaşmasının hedefi piyasaları sakinleştirmek
Avrupalı politikacılar ve bankacılar geçen hafta Avrupa Birliği liderleri tarafından üzerinde anlaşılan Yunanistan’ı kurtarma paketinin amacının Atina Pazartesi ya da Salı günü piyasaya tahvil sürmeden önce uluslararası finans piyasalarını sakinleştirmek olduğunu söyledi.

Yunanistan bankaları AB paketinin, Avrupa Merkez Bankası’nın likidite işlemlerini genişletme kararıyla birlikte, Ocak ayından bu yana yaşanan para kaçışının önüne geçmesini umuyor.

İspanya Maliye bakanı Elena Salgado ise, Financial Times’a verdiği röportada, geçen haftaki zirvede bazı ülkelerin daha Avrupalı bir çözüm istediğini, bazılarının ise IMF üzerinde ısrar ettiğini ancak asıl önemli olanın “piyasalara güven verecek bir çözüm üzerinde anlaşılması” olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!