Viyana'yı Bush'un krakeri kurtarmış

Güncelleme Tarihi:

Viyanayı Bushun krakeri kurtarmış
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2002 01:52

Bush'a hayatı zindan eden ‘‘Pretzel’’ adlı kraker tüm dünyanın dilinde... The Observer Gazetesi'nde bir derlemesi yapılan ‘‘Pretzel’’ meğer Viyana'yı Osmanlı'dan kurtarmış. Gece uyumayıp Pretzel yapan fırıncılar, Türklerin geldiğini görünce kenti ayağa kaldırmış.

ABD Başkanı George W. Bush'u az daha boğacak olan ‘‘pretzel’’ adlı kraker, 16'ncı yüzyılda Osmanlı'nın Viyana'yı fethetmesini engellemiş. Pretzel pişirmek için gece boyunca çalışan fırıncılar Osmanlı'nın geldiğini fark ederek, Viyana'yı harekete geçirmiş.

İngiliz The Observer Gazetesi'nin yazarı Oliver Burkeman, ‘‘pretzel’’ ile ilgili bir derleme yaptı. Burkeman'a göre iki çeşit pretzel var. Biri kraker gibi çıtır pretzel, diğeri ise yumuşak pretzel.

ABD Başkanı Bush'un hangisinden yediği tam olarak bilinmiyor.

DIŞI ÇITIR, İÇİ YUMUŞAK

Beyaz Saray sadece ‘‘pretzel’’ diye açıklama yaptı ve bu Türk basınına kraker olarak yansıdı.

Dışı çıtır, üzerine kalın tuz serpilmiş olan içi yumuşak, büyük pretzellerin geçmişi ise 6'ıncı yüzyıl Alman keşişlerine dayanıyor. Ve pretzeller keşişlerin uykuya yenik düşüp çöreklerin fazlaca pişmesi sonucu tesadüfen bulunmuş.

Amerikan Martin's Pretzels adlı kuruluştan Albert Milanese, İslami fanatizmle savaşta pretzelin iyi bir ünü olduğunu, bu çörek sayesinde Osmanlı'nın Viyana'da durdurulabildiğini iddia etti.

Milanese, ‘‘16'ncı yüzyılda Viyana işgal altındaydı - pretzel yapan fırıncılar gece boyunca çalışıyordu ve Türkler'in geldiğini duydular ve kenti ayağa kaldırdılar’’ diyor.

TÜRKLERİ DURDURDULAR

Osmanlı'nın tünel kazarak kente girmeye çalıştığını söyleyen Milanese, pretzel sayesinde Türkler'in durdurulabildiğini belirtiyor.

Bush'un başına gelenler ile tarih arasında paralellik kuran Milanese, ‘‘Viyana'da kanlı bir savaş oldu, çok sayıda insan öldü. Aslında çok daha basit olabilirdi. Viyanalılar, istilacılara kuru pretzelden verip, futbol maçının karşısına oturtup, kaderin tecelli etmesini bekleyebilirlerdi’’ dedi.

Hillary’le bile evli değil

ABD Başkanı George W. Bush, bayılmasıyla kendisi de dalga geçerken TV komedyenleri de olayı komedi malzemesi yaptılar. Başkan Bush, kendisini bir yurt içi gezisi sırasında takip eden gazetecilere, üzerinde ‘‘dikkatli çiğneyin’’ yazılı talimat bulunan büyük bir torba pretzel göndererek kendisiyle dalga geçti. Bush, Illinois'de yaptığı konuşmada, ‘‘Anne senin sözünü, şu sözlerini dinlemem gerekirdi: ‘Pretzellerini yutmadan önce her zaman çiğne.' Gençler ve çocuklar, lütfen annenizin sözünden çıkmayın. Size verebileceğim en iyi tavsiye bu’’ dedi. Boğazına pretzel takılınca ‘‘zavallı adam’’ın nasıl da 4 saniye dünyadan göçtüğünü söyleyen CBS Late Show sunucusu David Letterman ise ‘‘Büyük şans ki, Bush'un bayıldığı 4 saniye, Dick Cheney'in ise kendinde olduğu süre 4 saniyeydi’’ dedi. Letterman, ‘‘Bu gülünecek bir şey değil. Alnında kesik, yanağında ezilme var ve bu başkan, Hillary ile bile evli değil’’ diye espri yaptı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!