Viyana-Ankara arasında Plassnik krizi

Güncelleme Tarihi:

Viyana-Ankara arasında Plassnik krizi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2011 15:38

Eski Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik'in Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) genel sekreterliğine adaylığının Türkiye tarafından veto edilmesi, Viyana ile Ankara arasında diplomatik bir krize neden oldu.

Haberin Devamı

Viyana ile Ankara arasında diplomatik telefon trafiği devam ederken, Türkiye Dışişleri Bakanlığından bugün yapılan bir yalanlama Viyana'da büyük tepki yarattı.
Ankara'nın, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Viyana'ya 2-4 Mayıs'ta yaptığı resmi ziyaret sırasında "Plassnik'in adaylığına ilişkin bir taahhütte bulunmadığı" yolundaki açıklamasına, Avusturya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger, Viyana kardinali Cristoph Schönborn'u tanık göstererek yanıt verdi.

Spindelegger, Cumhurbaşkanı Gül'ün kendisine Hofburg sarayındaki görüşme sırasında "Plasnik'in adaylığını bloke etmeyeceğiz" dediğini belirterek, "Gül'ün
bu açıklamasına yanımda bulunan eşim ve Viyana kardinali Christoph Schönborn da tanıktır" dedi.

Plassnik'in AGİT genel sekreterliğine aday gösterilmesinden önce Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile telefon görüşmesi yaptığını da ifade eden Spindelegger, görüşmede "bir centilmenlik anlaşmasına vardıklarını ve iyi olan adayın kazanması temennisini dile getirdiklerini" söyledi.

Haberin Devamı

Spindelegger, Davutoğlu ile yaptığı görüşmede kendisinden Plassnik'in adaylığına ilişkin olumsuz ifade duymadığını kaydederek, "bu nedenle Türkiye'nin veto kararını büyük şaşkınlıkla karşıladığını" belirtti.

Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer de Türkiye'nin veto kararının ülkesine "acı verdiğini" belirterek, "Plassnik'in adaylığı konusunda kesin kararın henüz verilmediğini" kaydetti.

"GÜL TÜRK ADAYI VURGULAMIŞTI"

Öte yandan Türk diplomatik kaynakları, "diplomatik nezaketle bağdaşmayan bu ifadelerin ziyadesiyle yadırgandığını" bildirdi.

Dışişleri Bakanlığının dün bir soruya cevaben, Cumhurbaşkanı Gül'ün herhangi bir taahhütte bulunmadığını bildirdiğini hatırlatan kaynaklar, aksine Gül'ün, Türk adayın güçlü konumunu vurguladığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül'e, akşam yemeği esnasında yapılan görüşme sırasında Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu'nun eşlik ettiği öğrenildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!