Visa Europe 1.3 trilyon Euro işlem hacmine ulaştı

Güncelleme Tarihi:

Visa Europe 1.3 trilyon Euro işlem hacmine ulaştı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2008 14:42

Türkiye’den 23 banka da dahil olmak üzere Avrupa’da toplam 4 bin 600 bankanın katılımıyla 2007’de Visa International’dan ayrı bir örgütlenmeye gitme kararı alan Visa Europe, geçen yılı toplam 848 milyar Euro işlem hacmi ile tamamladı.

Visa Europe’un işlem hacmi önceki yıla göre yüzde 11.5 artış gösterdi. ATM’lerden yapılan nakit çekimlerin de eklenmesiyle toplam işlem hacmi de Eylül 2007 sonuyla 1.3 trilyon Euro’ya ulaştı. Visa Europe, 2010 yılına kadar tüm üye bankaların Tek Euro Ödeme Alanı olarak nitelenen SEPA’ya uyum sürecini tamamlayacaklarını ve bu tarihten itibaren üye bankaların Visa kartlarının Avrupa’nın tümünde geçerli hale geleceğini açıkladı.



Her 100 YTL’lik tüketici harcamasının 15 YTL’sinin Visa ile yapıldığı Türkiye’de ise Visa markalı kart sayısı Eylül 2007 sonu itibarıyla yüzde 13’lük artışla 50 milyon adede ulaşırken, alışverişte kullanım hacmi de yüzde 33’lük büyüme ile 67 milyar YTL olarak gerçekleşti.

VISA EUROPE, 2008 HEDEFLERİNİ AÇIKLAMAK YASAK

2007 sonuçlarını kamuoyuna duyurmak üzere Visa Europe Türkiye Genel Müdürü Berna Ülman’ın da katılımıyla İstanbul’da bir basın toplantısı düzenleyen Visa Europe CEO Yardımcısı Phileppe Menier Visa Europe’un tam anlamıyla Avrupa’nın ödeme sistemi olarak yapılandırıldığına dikkat çekerek Visa International’dan bağımsız bir örgütlenme olduklarına vurgu yaptı. Phileppe Menier yapılan açıklamaların Visa Europe’un geçmiş ve mevcut işleri ile 2007 mali yıl sonuçları hakkında olduğunun altını çizerek, New York Borsası’nda halka arz aşamasında olan Visa Inc. ve halk arzı konusunda herhangi bir açıklama yapamayacakları yönündeki yasal uyarıyı hatırlattı. Bu yasal zorunluluk dolayısıyla toplantıda 2008 verilerine yönelik bir değerlendirmede bulunulmadı.



Visa Europe CEO yardımcısı Menier, Visa Inc. ile yaptıkları lisans anlaşmasının münhasır bir lisans anlaşması olarak Avrupa’da sadece kendilerine ait olduğunu, başka bir hiçbir kuruluşa lisans verilemeyeceğini, daimi ve feshedilemez bir nitelik taşıdığını da özellikle vurguladı.

“2007’DE ÇIKARILAN HER 100 KARTIN 85’İ VISA”

Basın toplantısında Visa’nın Türkiye’deki performansını değerlendiren Genel Müdür Berna Ülman, nakit ekonomisiyle mücadelenin, temassız kartların yaygınlığını sağlamanın, kredi kartı ve banka kartlarının en küçük alışverişler dahil tüm harcamalarda kullanımını kolaylaştırmanın temel politikaları olmaya devam edeceğini söyledi. Berna Ülman, Visa’nın Türkiye’de kart pazarının büyümesinde stratejik bir rol oynadığını belirterek “ Visa tüm temel göstergelerde pazar lideridir ve sektördeki büyümenin lokomotifi durumundadır. Toplam kredi kartı ve banka kartı sayımız 50 milyona çıktı. Kart pazarındaki payımız yüzde 54’e yükselirken, 2007’de üretilen toplam 6.8 milyon kartın 5.8 milyon adedi Visa markasını taşıyor. Bir başka deyişle 2007’de çıkarılan her 100 kartın yüzde 85’i Visa markalı” dedi.

TİCARİ KARTLARDA ÇOK BAŞARILI OLDUK

Kredi kartı ve banka kartının kullanımı itibarıyla Visa’nın pazar payının yüzde 55 düzeyinde olduğunu kaydeden Ülman, 2007’de özellikle ticari kart pazarında çok başarılı bir yıl geçirdiklerini belirterek şu bilgileri verdi: “Kartla yapılan 58 milyar YTL’lik ek harcamanın 37 milyar YTL’si, bir başka deyişle yüzde 64’ü Visa kartlarıyla yapıldı. Büyümenin neredeyse sadece Visa tarafından gerçekleştirildiği ticari kart kategorisinde ise Visa’nın pazar payı yüzde 83’e yükselirken, 2007’de çıkarılan her 100 yeni ticari kartın 92’si Visa markalı oldu. Ticari kredi kartların sayısı ise yüzde 82’lik artışla 337 bin adede, ticari banka kartı sayısı da yüzde 147’lik yükselişle 294 bin adede ulaştı. Alışverişte kullanım oranı ise yüzde 53 artarak 2.8 milyar YTL olarak gerçekleşti.

REKOR İŞLEM 26.8 MİLYON ADETLE 21 ARALIK’ TA GERÇEKLEŞTİ

Visa Europe’ın 30 Eylül 2007 sonu itibariyle sonuçlarını açıklayan CEO yardımcısı Philippe Menier , satış noktalarında yapılan harcamanın 848 milyar Euro olarak gerçekleştiğini, banka ATM’lerinden yapılan nakit çekim işlemleriyle bu rakamın 1.3 trilyon Euro olduğunu söyledi. Satış noktalarında yapılan işlem sayısının yüzde 11.1’lik artışla 14.5 milyar adet olduğunu, her gün dakikada 40 yeni kartın basıldığını ve toplam kart adedinin 348 milyon adede çıktığını belirten Menier “ 2007’in en yoğun alışverişi 21 Aralık 2007 Cuma günü gerçekleşti ve işlem sayısı 26.8 milyon adetle rekor düzeyde oldu”dedi.

Menier Visa Eupope’ın 2007 mali yılında gelirlerinin yüzde 4.6 artışla 583 milyon Euro,vergi öncesi karının da yüzde 7’lik artışla 45.8 milyon Euro olarak gerçekleştiğini belirterek, sermaye ve rezervlerini de yüzde 28.6 artırarak 227.9 milyon Euro’ya yükselttiklerini söyledi.

SAHTECİLİK EN ASGARİ DÜZEYDE

Avrupa’daki Visa markalı kartların yüzde 52’sinin chip’li hale geldiğini, Eylül 2007 sonunda chip’li kart sayısının 174 milyon adete, chip’li POS makinesi sayısının da 4 milyon adete çıktığını açıklayan Menier, POS’ların yüzde 53’ünün chip’li olduğunu ve tüm ATM işlemlerinin de yüzde 80’inin chip’li ATM’lerde gerçekleştiğini kaydetti. Teknolojik altyapıya yapılan yatırımlarla ve chip uygulaması sayesinde kartlarda sahtecilik olaylarının minumum düzeye indiğini belirten Menier, sahteciliğin satışa oranının 0.80 baz puandan 0.55 baz puana gerilediğini, yüz yüze sahteciliğin satışa oranının da 0.53 baz puandan 0.21 gibi çok düşük bir orana indiğini hatırlattı.

TEMASSIZ KART YENİ ÇAĞIN BAŞLANGICI

Menier, V Pay adını taşıyan temassız kartların yeni bir çağın başlangıcı olduğunu, Avrupa’da artık büyük çoğunluğun 10-15 Euro’nun altındaki harcamaları temassız kartlarla yapmak istediğini ve Visa’nın bu sürece öncülük ettiğini belirterek “Özellikle küçük rakamlı alışverişlerde pin girmek, slip imzalamak artık kimseye pratik gelmiyor. Temassız kartları kullanarak otobüse, trene binmek, gazete almak, kahve içmek istiyor. İngiltere’de otobüslerde pilot uygulama başladı. İngiltere ve İtalya’nın ardından Türkiye de temassız kartlardaki yerini aldı. Şu an Avrupa’da 4.5 milyon temassız kart terminali bulunuyor. 22 üye banka da 20 milyon temassız kart çıkarma taahhüdünde bulundu. Şimdi hedef cep telefonları üzerinden ödeme sistemlerini geliştirmekte” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!