Virüslerin 2001 faturası ağır

Güncelleme Tarihi:

Virüslerin 2001 faturası ağır
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2002 12:48

Sayıları ve verdikleri zarar her geçen gün artan bilgisayar virüsleri, 2001 yılında 9 milyar sterlin (yaklaşık 17 katrilyon lira) zarar neden olurken, 12 bin yeni virüs tespit edildi. Infonet Güvenlik Uzmanı Ertan Kurt, başta CodeRed, Sircam, Nimda ve Magistr olmak üzere binlerce virüsün, 2001 yılında çok büyük zararlar verdiğini söyledi.

Kurt, "Kazananlar, kimi zaman zorlansalar da e-güvenlikçiler oldu" dedi. Geçen yıl 9 milyar sterlinlik zarara yol açan virüslerin her geçengün daha da kompleks hale geldiğini ifade eden Kurt, geçen yılın virüslerine ilişkin bilgi verdi:

"2001 yılında 12 bin yeni virüsümüz oldu. Kaygı veren şey, virüsler giderek melezleşiyorlar. Melez virüsler, kendiliklerinden bilgisayara zarar vermekten çok, bir hacker'ın makinenizi eline geçirmesine yarıyor. Bilgisayarlara bulaşan melez virüs, bir arka kapı açıyor ve buradan hacker'ın gizlice sisteme girmesine olanak tanıyor. Bilgisayarınıza giren hacker kimi zaman bilgilerinizi çalıyor, kimi zaman da DOS saldırıları yapabilmek için bilgisayarınızdan faydalanıyor. Melez virüsler, e-güvenlik uzmanlarının başını 2002'de çok ağrıtacağa benziyor.

Uzmanların üzerinde durdukları bir başka nokta da geriye doğru toplumsal mühendisliğin hızla gelişmesi. Virüsler artık (Naked Wife - Çıplak Eş) ya da (Anna Kournikova) gibi başlıklarla değil de (Hi! How are you? - Merhaba! Nasılsınız?) gibi daha insancıl konu başlıklarıyla geliyor. Virüsleri sıra dışı e-postalarda arama eğiliminde olan kullanıcılar, bu tür virüslerin ağına çok daha kolay düşüyor."

Yeni virüslerin elektronik posta programlarındaki açıkları "fazlasıyla sömürdüklerini" kaydeden Kurt, özellikle Outlook ve Outlook Express kullanan kişilerin, virüslere karşı daha fazla risk altında bulunduklarını belirtti: "Aslında söz konusu yazılımlardaki açıklar, üreticisi tarafından çıkarılan yamalarla kolayca kapatılabiliyor. Ancak, bu yamaları sisteme kuran BT (Bilgi Teknolojileri) yöneticisi sayısının ne kadar az olduğu, CodeRed saldırısında net bir şekilde ortaya çıktı. Yaması 6 ay önce çıkan bir açıktan yararlanan CodeRed, milyonlarca bilgisayar sistemini çökertti. Güvenliğin dinamik bir olgu olması BT profesyonellerince bile göz ardı edildiği müddetçe, virüs yazarlarının yeni virüsler yazmak konusundaki şevklerinden hiçbir şey yitirmeyeceklerine kesin gözüyle bakılıyor."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!