Virüs yazarları online mağazalarla dolandırıyor

Güncelleme Tarihi:

Virüs yazarları online mağazalarla dolandırıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2004 15:51

Son zamanlarda ortaya çıkan virüslerin yazarlarının virüs bulaşan bilgisayarları sahte sanal mağaza açmak ve insanların kredi kartı bilgilerini çalmak için kullandıkları ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Finlandiyalı anti-virüs şirketi F-Secure'un araştırma sorumlusu Mikko Hyppoenen, bilgisayar korsanlarının virüs bulaşan bilgisayarları kontrol ederek internet üzerinde gerçekte var olmayan mağazalar açtıklarını belirtti. Hyppoenen, ''Polis soruşturmaları devam ediyor, biz de hangi virüsü kullandıklarını tespit etmeye çalışıyoruz. En son virüslerden 'Bagle' ya da 'Mydoom'u kullanmaları söz konusu olabilir'' dedi.

 

Son virüslerin çoğu bulaştıkları bilgisayarlarda “back door” olarak bilinen açıklar bırakarak, virüs yazarlarına bu sistemlere başkalarının haberi olmadan girme imkanı sağlıyor.

 

Önceleri bu açıkların sadece reklam içerikli spam mesaj göndermek için kullanıldığını sandıklarını kaydeden Hyppoenen, ancak teoride bu açıkların, dolandırıcılık dahil olmak üzere her türlü kötü niyetli kullanıma açık olabileceği sonucuna varıldığını söyledi.

Haberin Devamı

 

SİTELERİN TAKİBİ ÇOK ZOR

 

Virüs bulaşmış yüzlerce bilgisayarın bu iş için kullanıldığını söyleyen Hyppoenen, sahte web sitelerinin on dakikada bir adres değiştirdiğine dikkat çekti. Hyppoenen, “Her adresin arkasında bir PC var. Bu da bu siteleri açan kişilere ulaşmayı imkansız hale getiriyor” dedi.

 

Düzmece sitelerin çoğunun, kullanıcıda güvenli bir izlenim yarattığı, fazla şüpheci olmayan kullanıcıların bu tuzağa kolayca düştükleri belirtiliyor. Uzmanlar, internet üzerinden alışveriş yapmak isteyenlerin, satın alacakları malın fiyatını sorgulamaları, söz konusu malların bu kadar ucuza satılmasından kuşku duymaları ve satıcıyla telefon ya da bir adres aracılığıyla bağlantı kurma olanağını araştırmaları gerektiğini vurguluyor.

 

Bu tür sitelerden alışveriş yaptığını ''sanan'' bir kullanıcı, kredi kartı ekstresinde yaptığı ''alışverişi'' gördüğü halde, ısmarladığı mal eline geçmeyince dolandırıldığını anlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!