Virgül nerede kullanılır, iki nokta nereye konur diye kitap yazdı, servete kavuştu

Güncelleme Tarihi:

Virgül nerede kullanılır, iki nokta nereye konur diye kitap yazdı, servete kavuştu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2004 01:32

İngiliz gazeteci yazar Lynne Truss (48) tüm çabasına karşın bir türlü çok satan bir kitap yazamamıştı. Ama İngilizce'deki noktalama işaretlerini ele aldığı son kitabı Eats, Shoots and Leaves kitap listelerini altüst etti.

Kitap için yayıncısından zorla 15 bin sterlin avans alabilmişti. Şimdi 500 bin sterlinlik muhtemel bir serveti basit zevklerine uydurmaya çalışıyor.

Lynne Truss (48) daha çok gazetecilikle uğraşıyordu ama yazarlıkta bir türlü dikiş tutturamamıştı. Kitapları satmıyor, yayıncılarla yıldızı barışmıyordu. Bu yaşa kadar kedileriyle vakit geçiren, erkekleri sıkıntı kaynağı gibi gören kendi halinde bir yazardı. Ama geçen sonbahar yayınlanan kitabı Eats, Shoots and Leaves: The Zero Tolerance Approach to Punctuation (Eats, Shoots and Leaves: Noktalama İşaretlerine Sıfır Tolerans Yaklaşımı) ile İngiltere listelerinde birinci sıraya kuruldu. Kitabın adı olan ‘‘Eats, Shoots and Leaves’’, İngilizce'de virgül yanlış yerde kullanıldığında cümlenin bambaşka bir anlama geleceğini gösteren bir kalıp. Aynen Türkçe'de örnek olarak kullanılan ‘‘Çalış, baban gibi eşek olma-Çalış baban gibi, eşek olma’’ cümlesi gibi.

Lynne Truss'un İngilizce'de noktalama işaretlerinin doğru kullanımıyla ilgili kitabına ilk anda yayıncısı bile şüpheyle yaklaşmıştı. Profile Books yayınevi altı ay önce Lynne Truss'a 15 bin sterlinlik cüzi bir avans ödemesi yaptı. İlk baskısı 15 bin basılan kitap büyük bir ilgiyle karşılaştı. Kitabevleri sipariş üzerine sipariş yağdırırken üniversiteler Truss'un kitabını hemen kütüphane listelerine ekleyiverdiler. Birden tüm İngiltere virgülün nasıl doğru kullanılacağı, iki noktanın nereye konacağı hakkında konuşmaya başladı.

Önceki kitapları raflarda tozlanan Truss için tamamen alışılmadık bir durumdu. Şöyle anlatıyor:

‘‘Yayıncım her hafta arayıp 50 bin adet daha bastıklarını söyledikçe nutkum tutuluyordu. Okuyuculardan birinin tebrik mesajı göndermesi bile gözyaşlarına boğulmama yetiyordu.’’

Birden şöhret olan yazarın günleri e-mail yağmuru altında geçerken yeni yaşamına kolay kolay alışamıyor. Bugüne kadar hayattaki en büyük zevki, deri koltuğuna kurulup 99 pence'lik ucuz tükenmez kalemiyle kitap yazmaktı. Şimdi bu çok başarılı satış rakamları sayesinde küçük bir servet edinmek üzere. Kitabın ocak ayında İngiltere'de toplam 540 binlik bir satış rakamına ulaşması bekleniyor. Üstelik bahar aylarında ABD baskısı da piyasaya çıkacak. Sadece İngiltere'deki satışlardan Truss'a 500 bin sterlin kalacak. O da bu yeni servetiyle dalga geçmekten çekinmiyor:

‘‘Öyle alışveriş meraklısı değilim. Herhalde bir alışveriş merkezinde iki saat geçirsem keçileri kaçırırım. Ama seyahat etmek istiyorum. Niyetim Güney Pasifik'teki egzotik adalara gitmek. Mesela Cook Adaları. Herhalde servetimi öğrenen jigololar kapımda sıraya girerler. Ama beni tavlamaları için mutlaka 99 pence'lik kalemlerden getirmeleri gerektiğini unutmasınlar!’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!