Villamın kaynağı 6 maaş

Güncelleme Tarihi:

Villamın kaynağı 6 maaş
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2006 00:00

Acarkent’in sahibi İsmet Acar, eski Orman Bakanı Hasan Ekinci’nin çalıştığı şirketten aldıkları arsa karşılığında kendisine 13 villa verdiklerini söyledi. Ekinci ise "6 ay çalışıp maaş almamıştım. Yüzde 11 hisseme karşılık 12 villa düştü. 2’sini kat karşılığı verdim, 3’ünü sattım. Halen 7 villam var" dedi.

ESKİ Orman Bakanı Hasan Ekinci, Acarkent’teki 12 villasının kaynağını açıkladı. Orman Bakanı Osman Pepe’nin, "Silahlı adamları memurlarımı siteye sokmadılar. Ormanı yağmalamalarına izin vermem" suçlamasıyla gündeme gelen ’Acarkent’ ve ’Acaristanbul’ sitelerinin müteahhidi İsmet Acar, eski bakan Hasan Ekinci’nin 13 villası olduğunu söyledi. Bunun üzerine Ekinci dün, "Arazi Modaköy A.Ş. adlı bir şirkete aitti. 1980 sonrası yasaklı olduğum dönemde o şirketin genel koordinatörüydüm. Altı ay maaş almamıştım. Buna karşılık bana araziden yüzde 11 pay verdiler. Villaların asıl kaynağı, arazi üzerindeki bu payımdır" dedi.

Acarkent’te 13 değil 12 villası olduğunu söyleyen Ekinci, arsanın daha önceki sahibi Modaköy A.Ş.’de maaşla Genel Koordinatör olarak çalıştığını anlattı. Modaköy’ün arsayı Acarlar’a sattığını belirten Ekinci, "Benim hisseme karşılık 12 villa düştü. 2’sini kat karşılığı verdim, 3’ünü sattım. Halen 7 villam var" dedi.

GENSORU VERİLMİŞTİ

Acaristanbul tartışılırken, Acarkent’teki hissenin gündeme getirilmesine anlam veremediğini belirten Ekinci, şunları söyledi:

"1991’lerde, Acarkent’teki bu villalarım için hakkımda gensoru verildi. Meclis’te ’Siyaset yasağı olana tapu yasağı olduğunu bilmiyordum’ deyince, gensoruyu veren ANAP’lılar Meclis’i terk etmişti. Modaköy, Acarkent’in arsasını, 1985-86’larda Acarlar’a sattı ve bugünkü Acarkent ortaya çıktı. Ancak, tartışılan şimdiki Serhatoğlu Çiftliği olarak bilinen Acaristanbul. Burada yanlış ne var? Belediye zamanında buraya ruhsat vermiş. Bakanlık itiraz etmiş. Mimarlar Odası mahkemeye gitmiş. Halen Danıştay aşamasında. Sayın Pepe, böyle bir durumda niye memur gönderiyor? ’Memurlarım denetlemeye gittiler’, bu bir bakana yakışmaz. Önce doğruyu öğren. Yer tapulu mu? Tapulu. Vermişler mi? Vermişler. Her türlü muamele yapılmış. İnşaat izni verilmiş. Orası tapulu mülk. Orada artık senin görevin yok. Niye girmek istiyorsun oraya? Bundan sonra yüzde 6’yı geçme durumu varsa, bu görev artık belediyenin, Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğu."

1998’DE AÇIKLAMIŞTI

Ekinci,
23.10. 1998 tarihinde konuya ilişkin Milliyet Gazetesi yazarı Melih Aşık’a da şu açıklamayı yapmıştı:

"1981 yılında siyasi yasaklı iken Modaköy şirketinde genel koordinatör olarak çalıştım. O zaman bu arazi bu şirkete aitti. Üzerinde inşaat yasağı vardı. Arazinin yüzde 11 hissesini bana verdiler. Karşılığında 5-6 aylık maaşımı şirkete bıraktım. 1986’da ANAP iktidarında özel orman alanlarına yüzde 6 inşaat izni çıktı. O anda arazi çok değerlendi. Ben o dönemde de siyasi yasaklıydım. Arazinin imara açılmasında da hiçbir etkim yoktur."

Kayıtlarına göre Hasan Ekinci’nin iki kooperatifte adı Yönetim Kurulu üyesi olarak geçiyor. Bunlardan biri 1998’de Erdal, Fatih ve Serdar Ekinci’nin yönetim kurulu üyelikleriyle kurulan SS Metro Elektronik Ürünler Konut Yapı Kooperatifi. Florya Şenlikköy’deki kooperatifin şimdiki yönetim kurulu üyeleri Hasan Ekinci ve Mehmet Kablan. Diğer kooperatif ise 1974’de kurulup, 2004’te iptal edilen SS Şahin İşçi Yapı Kooperatifi. Buranın adresi de Bakırköy Kartalkaya’da.

Ormandan sorumluydu

1939 Artvin Şavşat doğumlu Hasan Ekinci, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi mezunu. Uzun yıllar Orman İşletmesi’nde çalıştıktan sonra 1977’de siyasete atıldı ve Süleyman Demirel’in Adalet Partisi’nden (AP) Artvin milletvekili seçildi. 1979’dan 12 Eylül 1980 darbesine kadar süren Demirel’in 43.hükümetinde de Orman Bakanlığı yaptı. 80 sonrası bu sefer AP’nin devamı Doğru Yol Partisi’nden üst üste 4 dönem (1987-2002) yine Artvin’den milletvekili oldu. Tansu Çiller’in başbakanlığında kurulan 50, 51 ve 52’nci hükümetlerde de (1993-1996) sürekli Orman Bakanlığı yaptı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!