Vicdanlarda mahkûmlar

Güncelleme Tarihi:

Vicdanlarda mahkûmlar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2001 00:00



Haberin Devamı

MHP Lideri Devlet Bahçeli, açıkça tarif ettiği Yılmaz ve Çiller'i çok ağır eleştirdi. Bahçeli, ‘‘Aklama-paklama operasyonu yapıp, siyaseti kirletenler, millet vicdanında mahkûm oldular’’ dedi.

Beyaz Enerji Operasyonu'na da değinen Bahçeli, gensorunun olayı siyasallaştırdığını söyledi. Bahçeli, ‘‘Ancak, bakan veya başkası, yargılanmasına gerek duyulursa, gereğini yaparız‘‘ diye konuştu.

MHP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, dün isimlerini vermeden, ama kendilerini açıkça tarif ederek koalisyon ortağı ANAP Lideri Mesut Yılmaz ile DYP Lideri Tansu Çiller'i ağır şekilde eleştirdi. Bahçeli, Meclis'te ‘aklama-paklama’ operasyonu yapanların, millet vicdanında mahkûm olduklarını söyledi.

Bahçeli, bu açıklamasını dün partisinin Meclis grubunda, ANAP'lı Enerji Bakanı Cumhur Ersümer hakkındaki gensoru oylaması öncesinde, MHP'nin tutumunu açıklarken yaptı. Bahçeli, TBMM'nin denetim yetkisinin yerinde kullanılmadığı hususunda kamu vicdanını sızlatacak örneklere rastlandığını belirterek, şöyle dedi:

‘‘Geçmişte parlamentonun denetim hakkı ve yetkisi kısır siyasi çekişmelere alet edilerek krizlere zemin yaratıldı. Sonuçta ise milletimizin hafızasında siyaseti kirleten, güven erozyonuna yol açan manzaralar doğdu. Birbirlerine en ağır ithamlarda bulunan partiler, aklama-paklama operasyonları ile bir taraftan karşılıklı olarak yönelttikleri suçlamaları kaldırırlarken, diğer yandan da kendilerini milletimizin vicdanında mahkûm etmişlerdir.’’

GEREKİRSE AZLEDİLİR

Bahçeli, ardından konuyu Cumhur Ersümer hakkında verilen gensoruya getirerek, şu anda yapılanın, dün yapılandan farklı olmadığını belirtti ve öncelikle yargıya intikal etmiş olan konunun açıklığa kavuşması ve delillerin ortaya çıkmasının beklenmesi gerektiğini söyledi. MHP lideri, Beyaz Enerji Operasyonu'nun henüz tamamlanmadığını ve yargı sürecinin devam ettiğini anımsatarak, bu süreçte verilen gensorunun olayı ‘siyasallaştırma’ ve ‘yargının önünü tıkama’ anlamına geldiğini söyleyerek, şöyle dedi:

‘‘Bakan veya milletvekili her kim olursa olsun, yargılanmasına gerek duyulduğu takdirde, burada gereğini yapmaktan kaçınmayacağımız bilinmelidir. Böyle bir durumda, ilgili şahsın görevinden ayrılması ya da azledilmesi kaçınılmaz olacaktır.’’

PİŞKİNLER KİM?

Bahçeli, dünkü grup konuşmasının önemli bir bölümünü yolsuzluklarla mücadeleye ayırdı. Bahçeli'nin, ‘‘Türkiye'yi kirli ve kara günlere taşıyanların, yaptıklarının sorumluluğunu ve pişmanlığını bir kere bile olsun hissetmek yerine, operasyonlar sürerken, bu operasyonları yapanları hedef almaları, pişkinlikten de öte bir durumdur’’ demesi dikkat çekti. Bu, ‘‘Bahçeli kimleri kastetti?’’ sorusuna yol açtı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!