Vekile zor iş...

Güncelleme Tarihi:

Vekile zor iş...
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bir dizi skandalla kamuoyunun gündemine yerleşen Meclis'in elektronik sistemi, vekillerin de başını ağrıtacak. Sistemi kuran firma, bilgisayar bilmeyen vekillerin Meclis'te çalışmasının imkansız olduğunu bildirdi. Bunun için vekillerin mutlaka kurs görmesi gerekiyor.

TBMM'nin bir dizi aksaklık nedeniyle skandala dönüşen elektronik sistemi, milletvekillerine de ‘‘bilgisayar öğrenme zorunluluğu’’ getirecek. Meclis'in elektronik sistemini kuran ve aksaklıkları düzeltmek için alarma geçen Siemens yetkilileri, milletvekillerinin yeni salonda çalışabilmesi için bilgisayar eğitimi almak zorunda olduklarını bildirdi. Yetkililer, ‘‘Bilgisayar bilmeyen bu salonda çalışamayacak’’ uyarısını yaptılar. Siemens yetkilileri dün yeni elektronik sistem hakkında haberi yazan Hürriyet Muhabirine ayrıntılı bilgi verdiler. Yetkililer ODTÜ uzmanlarının belirlediği ve Hürriyet'in kamuoyuna duyurduğu aksaklıklar konusunda ise şu bilgiyi aktardılar: ‘‘Başkan sisteme parmakla komut verirken, parmağı kumanda ekranında birden fazla komuta değince sistem bloke oluyordu. Bunu, software'i düzelterek giderdik.’’ Firma yetkilileri, milletvekili masasında dokunmatik sistem ekranının ışık yansıması nedeniyle okunamaması aksaklığını ise ekranı yarım kapalı kapakla örterek gidermeyi önerdiler. Meclis uzmanları bu öneriyi kabul ederse, dokunmatik sistem üzerine yarım kapalı kapaklar yerleştirilecek. Siemens yetkilileri, ‘‘Bu sistemde yüzlerce fonksiyon var. Bu yüzlerce fonksiyon içinde elbette tartışmalı olanlar çıkabiliyor. Ama bunlar Meclis yetkilileriyle konuşulup, derhal çözülüyor’’ dediler.

BİLGİSAYAR İÇİN KURS GEREK

Meclis'e kurulan elektronik sistemin programcısı ve sorumlusu Elektronik Yüksek Mühendisi Kemal Altınel, TBMM'ye kurulan elektronik sistemin dünyada ilk olduğunu belirterek şöyle dedi: ‘‘Sağlıklı çalışması için milletvekilleri mutlaka eğitim almak zorunda. Özellikle Başkanvekilleri, sistemi oturdukları masadan kumanda edip, çalıştıracakları için bilgisayarı çok iyi öğrenmek zorunda. Yoksa sistemi verimli olarak kullanamazlar. Bilgisayar kullanmasını bilmeyen, bu yeni salonda milletvekilliği yapamaz. Bu salona, dünyanın hiçbir parlamentosunda bulunmayan bir bilgi iletişim ağı kuruldu. 600 kişinin aynı anda kullanabileceği, yüzlerce fonksiyonu bulunan dev bir bilgisayar salona yerleştirildi. Sistemin bozulmaması için hertürlü güvenlik önlemi alındı. Önümüzdeki dönemlerde ortaya çıkabilecek yeni ihtiyaçlara entegre olabilme özelliği var.’’

Bunları yapmak şart

Bilgisayar sisteminin çalıştırılması:

Her milletvekili için oturduğu masada bir mikrofon, bir dokunmatik ekran ve bir parmak okuma ünitesi bulunuyor. Bütün işlemler dokunmatik ekrandan, dokunarak yapılıyor. Her milletvekili kendisini sisteme tanıttıktan sonra, dokunmatik ekran üzerindeki söz isteme bandına dokunarak söz isteme sırasına girer. Başkan tarafından kendisine söz verildiğinde dokunmatik ekran üzerinde geri saymaya başlayan konuşma süresini görür ve konuşur.

Oylama ve yoklamada işleri zor:

Başkanın verdiği komut üzerine milletvekillerinin dokunmatik ekranları aktif hale geçerek toplantı bilgisi verir. Başkanın oylama veya yoklama içinde komutlar vermesi ile dokunmatik ekranlarda bunlara uygun yazılar çıkar. Oylama için evet, hayır, çekimser bilgileri görülür. Milletvekili istediği seçimi yapar. Yoklama olduğu zaman milletvekili pin numarasını girer, parmak izini okutur, onay yazısı geldiğinde yoklamasını yaptırmış olur.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!