Ve Meclis tatil

Güncelleme Tarihi:

Ve Meclis tatil
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 1999 00:00

Haberin Devamı

Küskünler 13 gün süren büyük çabanın ardından yenik düştüler ve dün Meclis, FP'nin de dolaylı desteğiyle tatile girdi. 2 oy farkla kılpayı tatil kararı alınırken, seçimlerin ertelenmesi olasılığı ortadan kalktı.

TBMM'de 13 günden beri süren ve satranç ustalarına taş çıkartan taktik savaşları dün sona erdi. İktidar kanadı son hamleyi, FP'nin dolaylı desteğiyle yaptı ve 157'ye karşı 155 oyla kılpayı TBMM'nin yeniden tatile girmesini sağladı. Seçimlerin ertelenmesi ihtimali de böylece ortadan kalktı. Küskünler başarısızlığın sıkıntısını yaşarken, iktidar kanadının üyeleri, ‘‘Arifeyi gördüler, ama bayramı göremediler’’ esprisini yaptılar.

Meclis'in yeniden açılmasını sağlayan küskünler, dün sabah şanslarını son kez deneyerek, TBMM Başkanı Hikmet Çetin'den seçimlerin ertelenmesi önergesini doğrudan Genel Kurul'a getirmesini istediler. Sabah saatlerinde Çetin'den olumsuz yanıt alan küskünler, son bir atakta bulunarak, Danışma Kurulu kanalıyla gündemi yeniden düzenlemek istediler. Bunda da sonuç alamayan küskünler, Meclis'in açık kalmasına bir gerekçe olarak da bu kez Kosova'daki savaşı bahane ettiler.

FP'DEN ÖRTÜLÜ DESTEK

Ancak DTP ve bağımsız küskünlerin bu girişimi sırasında farklı gelişmeler yaşandı. ANAP, DSP ve DYP Grup Başkanvekilleri, sayısal çoğunlukları olup olmadığı konusunda hesap yapmaya başladılar. DYP ve CHP'nin az sayıda katılım göstermesi iktidar kanadını sıkıntıya soktu. DYP yöneticilerinin ‘‘Genel Başkanımız seçim bölgelerimize gitmemizi istedi. O yüzden arkadaşlarımızı toplayamıyoruz’’ mazeretini öne sürdüğü sırada FP'nin örtülü desteği geldi. Liderleri Recai Kutan'ın ‘‘Dualarımla seçim bölgelerinize gidin’’ talimatını iki gün gecikmeyle uygulamaya sokan FP'liler, Meclis'e eksik kadro ile geldiler.

KILPAYI SONUÇ

FP'nin yarı yarıya eksik olması iktidar kanadını umutlandırdı. Meclis'e gelen bazı FP'liler de tatil kararından yana oy kullandılar. FP'nin bu desteğine rağmen tatil kararı 2 oy farkla alınabildi. Küskünlerin dün 155 oyda kalması bu süre içerisinde yaşanan fireyi de gözler önüne serdi.

KINA YAKIN

DSP, ANAP ve DYP'nin Danışma Kurulu kanalıyla gündeme getirdiği tatil önerisi üzerinde sözalan FP ve DTP'liler, sonucu bilircesine veda konuşması yaptılar. FP'li Lütfü Esengün, Meclis'i çalıştırmayanlara serzenişte bulunarak, ‘‘Ecevit'in yasaklı olduğu günleri hatırlıyoruz. O günlerde siyasi hak size lazımdı da, bugünlerde lazım olanlara niye kulağınızı tıkıyorsunuz. Yarın (bugün) Tayyip Erdoğan hapse giriyor, elinizi kına yakın’’ dedi. İktidar kanadı oylama sonucunu olumsuz etkilememesi için bu sözlere yanıt vermekten kaçındı. ANAP'lı Yaşar Topçu'nun Esengün'e laf atması üzerine hava kısa bir süre gerginleşti. Topçu, ANAP'lı arkadaşları tarafından susturulurken, Mesut Yılmaz da arkasına dönerek sert bir sesle ‘‘Sus Yaşar’’ diye bağırdı.

VEDALAŞTILAR

Konuşmaların ardından yapılan oylamada Meclis'in ‘18 Nisan’da yapılacak seçimlere ilişkin kesin sonuçlar açıklandıktan sonra yeniden toplanmak üzere' tatile girmesi kabul edildi. Bu karar henüz açıklanmadan küskünler dahil tüm milletvekilleri, onaylanacağına emin olarak birbirleriyle vedalaştılar. Yılmaz da, Başbakan Ecevit'i ve bakanları kutladı. Milletvekilleri böylece 11 Şubat'taki tatil kararının ardından dün de 2'nci kez vedalaştı. Ecevit, gelinen noktayı ‘‘Olması gereken oldu’’ sözleriyle değerlendirdi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!