Varoşlara ineceğiz

Güncelleme Tarihi:

Varoşlara ineceğiz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2010 00:00

CHP MYK üyesi Berhan Şimşek, İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin’in yerine atanmasının ardından ilk kez Hürriyet’e konuştu. Şimşek, yeni il yönetimine kimleri seçeceğini ve neler yapacağını anlattı.

Çarşaf açılımı mı katılımı mı?

Yaptığımız işin, projelerin insanların hayatına dokunması lazım. Bir şey söylersin, günlerce konuşulur, yazılır. Ama arkamıza baktığımızda, bir arpa boyu yol gidilmemiştir. Önemli olan, tartışılarak manşette kalmak mı yoksa hayata dokunan işler yapmak mı? Çarşaf açılımında ne yaptık? Çarşaflıları partiye üye kaydettik mi, bir çarşaflı daha geldi mi? Sonraki süreçte siyaset olarak içini doldurup ‘bakın’ diyebildik mi? Çarşaf açılımı mı, çarşaf katılımı mı? Olabilse de katılımı olsa.

İlçe ilçe yoksulluk envanteri

CHP, merkez semtlerden oy alıyor ama merkezin etrafındaki semtlerde yok. Kenardakiler, CHP’ye tuzu kuruların oy verdiğini düşünüyor. ‘Öyleyse biz vermeyelim’ diyorlar. Seçim kapıda. Merkezden kurtulup varoşlarla ilişki kuracağız. Kenar semtlerin eğitim, hukuk, sağlık, sosyal problemlerini çözmek için CHP Danışma Büroları oluşturacağız. Vatandaş gelip derdini söyleyecek. Ücretsiz sosyal demokrat avukat, doktor ve gönüllülerden gruplar oluşturacağız. CHP’ye, halkın ayağında olacak bir yapı kazandıracağız. Yoksulluk envanteri çıkaracağız. Seçkinlerin, dinsizlerin partisi olmadığımızı, bu bürolar aracılığıyla kuracağımız ilişkiyle anlayacak halk. İktidara geldiğimizde, yoksulluk envanteri için mülki idareler ve belediyelerden de yararlanacağız.

Yeni yönetim 28 Haziran’da

İstanbul İl Yönetimi’ni Bakanlar Kurulu gibi düşünüyorum. Siyaset sürecinden gelenleri, bilgi birikim ve mesleki ihtisası olanları, sevilen sayılanları, yaratıcı olanları seçeceğim. İstanbul’da 2,5 milyon engelli var. Ama bugüne kadar bir engelliyi il yönetimine almamışız. 20 kişilik yeni İl Yönetim Kurulu’na kotanın üzerinde kadın ve genç almayı düşünüyorum. Normalde kota yüzde 20. 4 yerine 6-7 kadın olacak. Çok iyi mimarlar, hukukçular, sendika ve meslek odası mensupları, sağlıkçılar ve bir de engelli olacak. Musevi, Ermeni ya da Rum cemaatinden de bir arkadaşımız... En yaşlıları ben olacağım. Eski yönetimden de birileri olabilir. Gürsel benim kardeşim. İl yönetim listesini önümüzdeki hafta cuma günü, MYK’ya takdim edeceğim. 28 Haziran günü de isimler açıklanacak.

Her yöneticiye 2 ilçe düşecek

İL yönetimindeki arkadaşlarımız her perşembe bana İstanbul’u getirecek. Her yöneticiye ortalama iki ilçe düşecek. Bu toplantıya İl ve Belediye Meclis Grubu Başkan Vekili de oy hakkı olmaksızın katılacak. İlçe başkanlarıyla da 10 günde bir toplanacağız. Bugüne kadar yapılmayan bu iki katılımla hem büyükşehir hem ilçe belediye meclislerini de kontrol etmemi sağlayacak.
Genel Merkez’de Sencer Ayata’nın başkanlık ettiği Bilim Kurulu ile paralel bir yapılanmaya gideceğiz. Akademisyenlerden oluşan bir bilim kurulumuz olacak. Projeleri hayata nasıl daha hızlı ve ekonomik geçireceğimiz konusunda çalışacaklar.

Babası ölünce çaycılık yaptı

SİNEMA ve tiyatro sanatçısı. 20’nci dönem CHP milletvekili. 1958 Bayburt doğumlu. 11 kardeşin 10’uncusu. 10 yaşında İstanbul’a geldi. 18 yaşında Burhan olan adını Berhan olarak değiştirdi. Babası canlı hayvan tüccarıydı. İstanbul’a geldikten sonra işleri bozuldu. Berhan Şimşek, babasını 13 yaşında kaybettikten sonra Fatih Çarşamba Pazarı’ndaki bir kahvede çaycılık yaptı. Gece ortaokulu ve lisesini bitirdi. Açıköğretim Fakültesi İşletme Bölümü son sınıfta. Bekâr, bir kız babası.

Üçünden de özür diliyorum

BİRKAÇ gün önce AKP’li Nimet Çubukçu, Selma Aliye Kavaf ve Dilek Yüksel, aynı ceketi giydikleri için “Matruşka gibiler, hepsi birbirinin aynı” demiştim. Saksıda çiçek gibi oturuyorlardı. Çok sinirlenmiştim. O sözü söylemeseydim keşke. Hanımefendilerden özür diliyorum.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!