Varınca ödülünü aldı

Güncelleme Tarihi:

Varınca ödülünü aldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2006 10:31

Aydın Doğan Vakfı tarafından 10 yıldır düzenlenen ve her yıl kültür, sanat, edebiyat, tarih, bilim gibi farklı alanlarda, alanının en saygın ve mesleğinin zirvesindeki kişilere verilen ‘Aydın Doğan Ödülü’, bu yıl resim alanında Ressam Adnan Varınca'ya takdim edildi.

Haberin Devamı

Varınca'ya ödülünü Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan ile İstanbul Valisi Muammer Güler verdi. Güler, ödülü verirken, “Çok önemli bir ödül ve gerçekten bu ödül hak eden bir ustaya gidiyor. Kendisini kutluyorum” dedi. Ödülü almanın mutluluğu ile duygu yoğunluğu yaşayan Adnan Varınca, konuşamayarak Aydın Doğan ve Muammer Güler'e teşekkür etmekle yetindi.

Hürriyet Medya Tower'da düzenlenen ödül törenine, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Emniyet Müdürü Celalletin Cerrah'ın yanı sıra, Doğan Yayın Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Yalçındağ, Kanal D İcra Kurulu Başkanı Arzuhan Yalçındağ, DYH Yurtdışı Yatırımlar ve İş Geliştirme projelerinden sorumlu Başkan Yardımcısı Begümhan Doğan da katıldı. Konuklar arasında daha önce Aydın Doğan ödüllerinin sahibi olan Fotoğraf sanatçısı Ara Güler ile yazar Adalet Ağaoğlu, Bülent Eczacıbaşı, İnan Kıraç, Semahat Arsel, Doğan Hızlan, Orhan Erinç gibi isimler de katıldı.

Haberin Devamı

RESİM SANATINI GELECEK KUŞAKLARA ÖZENDİREN SANATÇI

Ödül takdimi öncesi bir konuşma yapan Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı, Aydın Doğan Ödülü'nü ayrıcalıklı kılan etkenin Cumhuriyet Türkiye'sinde ulusal ve uluslararası platformda övgü kazanan eserlerin ve yaratıcıların başarısının taçlandırması olduğunu belirtti. Fetvacı, ödülü resim alanında vermelerinin nedenini, ‘Resim’ sanatını gündeme getirmek, yaratıcılığı görünür kılmak ve gelecek kuşakları özendirmek olarak açıkladı.

Gazeteci-Yazar Doğan Hızlan da ödül töreninde, Adnan Varınca'nın sanat anlayışını özetleyen bir konuşma yaptı.

Törende, Atilla Aldemir ve arkadaşları tarafından çeşitli müzik dinletileri de gerçekleştirildi.

ADNAN VARINCA KİMDİR?

1918 yılında İstanbul'da dünyaya gelen ve 1938'de Galatasaray Lisesi'ni bitiren Ressam Adnan Varınca, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü'nde Leopold Levy ve Bedri Rahmi Eyüboğlu atölyelerinde eğitimini sürdürdü. 1948 yılında akademiden mezun olarak 1956 yılına kadar ortaöğretim kurumlarında resim öğretmenliği yapar Varınca, ilk kişisel sergisini 1949’da İstanbul Fransız Kültür Merkezi'nde açtı.
Varınca resim çalışmalarına 1957 ve 1973 yılları arasında Paris’te devam etti. 1975'te İstanbul Belediyesi Şehir Galerisi’nde yapıtlarını sergileyen Adnan Varınca, yurt dışında da Paris, Tokyo, Prag ve Cenevre'de eserlerini sergiledi. 1980 yılında Sedat Simavi Vakfı Görsel Sanatlar Ödülü'nü Turan Erol ile paylaşan Adnan Varınca, 2001 yılında da ‘11'inci İstanbul Sanat Fuarı Onur Sanatçısı’ seçildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!