Var ama yok

Güncelleme Tarihi:

Var ama yok
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2011 00:00

Çin’in 10 yıl önce “1 milyon turist” vaadiyle Boğazlar’dan geçirdiği Varyag, uçak gemisi olarak ilk kez denize açıldı. Şimdilik sadece helikopterlerin inebildiği Varyag’da uçakların ineceği düzenek ve iniş yapabilecek pilot yok.

Haberin Devamı

ÇİN’in ilk uçak gemisi “Varyag” ülkenin kuzeydoğusundaki Dalian limanında dün ilk deneme seferine çıktı. 2001’de Pekin yönetiminin Ukrayna’dan motorsuz, elektroniksiz hatta dümensiz olarak aldığı Varyag’ın Boğazlar’dan geçişi büyük tartışma yaratmış, 300 metrelik geminin Boğaz Köprüsü’ne temas edebileceği bile dile getirilmişti. Çin o dönem ekonomik kriz yaşayan Türkiye’ye “1 milyon turist” sözü vermiş ancak bu söz de havada kalmıştı. Eğlence gemisi olacağı söylenen Varyag’ın uçak gemisi olacağı bir süre önce belli olmuştu. Dün ise geminin ilk deneme turuna çıkması, Japonya ve Güney Asya’da büyük psikolojik darbe yarattı. Dünyanın en büyük silahlı gücüne sahip olan ve savunmaya 92 milyar dolar ayıran Çin’in petrol ve doğalgaz açısından zengin Güney Çin Denizi’ndeki hak iddiaları Japonya, Vietnam ve Filipinler’de büyük gerilim yaratıyor. Varyag, Çin’in kendi toprağı saydığı Tayvan için de büyük endişe kaynağı.

ÇİN'İN İLK UÇAK GEMİSİ DALIAN LİMANI'NDAN YOLA ÇIKTI / FOTO GALERİ 

Haberin Devamı

Şimdilik pilot yok

Ancak Varyag’ın tehdit oluşturması için henüz erken. Çünkü uzmanlara göre uçak gemisinin dünkü denemesi motorların test edilmesi için yapıldı ve bu 2 yıl daha sürebilir. Ayrıca bir uçak gemisi için pilot yetiştirmek 3 yıl, pilotun pratik yapması için de ayrıca bir yıla gerek var.

Komutanın adı konacak

Yapımına eski Sovyetler Birliği döneminde başlanan ve daha sonra Ukrayna’ya devredilen Varyag’a ilk resmi seferine çıkana kadar Çinliler tarafından isim verilmeyecek. Gemiye 17’inci yüzyılda Tayvan’ı ele geçiren komutan Şi Lang’ın adının verilmesi bekleniyor.

VARYAG ADIYLA İSTANBUL BOĞAZI'NDAN GEÇMİŞTİ / FOTO ANALİZ

ÇİN'İN İLK UÇAK GEMİSİ Şİ LANG / GRAFİK HABER


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!