Van'da PKK'dan canlı bomba eylemi: 3 ölü

Güncelleme Tarihi:

Vanda PKKdan canlı bomba eylemi: 3 ölü
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2006 09:21

Van'da PKK'nın gerçekleştirdiği 'canlı bomba' eyleminde 3 kişi öldü, 4'ü ağır 18 kişi yaralandı.

Haberin Devamı

Van’da bu sabah PKK terör örgütünün düzenlediği bombalı intihar saldırısında, biri eylemi gerçekleştiren ‘canlı bomba’ olmak üzere 3 kişi öldü, 7'si ağır 18 kişi yaralandı.

İstihbarat birimlerinin Van'a geldiklerini belirlediği 3 ‘canlı bomba’ teröristten biri olduğu sanılan terörist, saldırıyı polis aracı sandığı Van Belediyesi'ne ait trafik aracına düzenledi. Van Emniyet Müdürü Tacettin Kurt, saldırıyı ‘canlı bomba’ olarak görevlendirilen teröristin gerçekleştirdiğinin ağırlık kazandığını belirterek, “Eylemi gerçekleştiren kişi bir erkek. Henüz kimliği tespit edilemedi. Bombaın türü ve eylemcinin kimliğini belirlemek için çalışmalarımızı sürüyor” dedi.

Van’ı kan gölüne çeviren canlı bombanın intihar saldırısı eylemi, sabah saat 09.06’da Van Valiliği'ne 300 metre uzaklıkta meydana geldi. İskele Caddesi’nin başladığı Sempaş alışveriş merkezi önünde Van Belediyesi’ne ait Doblo marka trafik aracı ile o sırada geçmekte olan ve kent merkezinden İskele Mahallesi'ne yolcu taşıyan 65 M 0151 plakalı yolcu minibüsünün geçtiği sırada, büyük bir gürültüyle bomba patladı. Patlamada, ‘canlı bomba’ olduğu sanılan eşylemci parçalanırken, belediye trafik aracı hurdaya döndü. Yolcu minibüsü başta olmak üzere çevredeki araçlarda büyük hasar meydana geldi, çevredeki binaların camları kırıldı.

İKİNCİ ‘CANLI BOMBA’ OLAYI

3 canlı bomba uyarısı

Van Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü ekipleri yaklaşık 1 ay önce kente 1’i kadın 2’si erkek 3 canlı bombanın eylem yapmak üzere geldiği istihbaratını aldı.

Vanda PKKdan canlı bomba eylemi: 3 ölü


İl ve ilçelerde birimler bu konuda uyarılırken, canlı bombalarının resimleri de tüm güvenlik birimlerine dağıtıldı. Van Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı istihbarata göre, kente gelen PKK’lı canlı bombaların kimlikleri ‘Cihan Dersim’ kod adlı Hatice Erbağ, ‘Kahraman’ kod adlı Hüseyin Abdulhalim, ‘Rezzan-Derik’ kod adlı Rezzan Resul Ramazan olarak belirlendi. Eylemi gerçekleştiren teröristin bunlardan biri olduğu sanılıyor.



Teröristin hedefi olan zabıta trafik aracı ile tesadüfen olay yerinden geçen minibüste yaralananlar kanlar içinde kalıp ‘imdat’ diye feryat ederken, parçalanan teröristin ceset parçaları etrafa dağıldı. Bölgeye polis ekipleri sevkedildi, ambulanslar ve sağlık ekibi gönderildi. Güvenlik güçleri olay yerini çembere alırken, yaralılara ilk müdahale olay yerinde yapıldı, ardından ambulanslarla Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.
Van Emniyet Müdürü Tacettin Kurt, saldırının hemen ardından tüm birimlere telsizle, ‘Canlı bombaya karşı çok duyarlı bulunun, tüm önlemlerinizi buna göre alın’ talimatını verdi. Ekipler bu talimat üzerine ikinci bir ‘canlı bomba’ bulunabileceği ihtimali üzerine güvenlik önlemlerini daha da artırdı.

POLİS ARACI SANDI

Polis yetkilileri, canlı bombanın belediyenin tarfik aracını polis aracına benzeterek eylemini gerçekleştirdiğini ihtimalinin çok yüksek olduğunu söyledi.

Saldırının yapıldığı İskele Caddesi’nin başladığı nokta üzerinde belediye zabıta ekiplerinin ruhsatsız büfeleri kaldırmaya yönelik sabah operasyon gerçekleştirmek için gittiği, bölgede araç trafiğinin yoğun olması üzerine zabıta ekiplerini çağırdığı, içinde 4 tarfik zabıtasının bulunduğu aracın bölgeye hareket ettiği kaydedildi. Polis ekiplerinin kullandığı Doblo marka araca çok benzeyen ve renkleri de aynı olan aracı gören ‘canlı bomba’ teröristin, tam aracın geçtiği sırada üzerindeki bombayı infilak ettirdiği ortaya çıktı.

EMNİYET MÜDÜRÜ: CANLI BOMBA

Van Emniyet Müdürü Tacettin Kurt, saldırının canlı bomba tarafından gerçekleştirildiği üzerinde durduklarını açıkladı. Kurt, eylemi gerçekleştiren kişinin vücudunun paramparça olduğunu sadece bir bacağının kopuk halde kaldığını, ilk belirlemelere göre eylemcinin erkek olduğunu tahmen ettiklerini kaydetti. Kurt, ölü sayısını 3, yaralı sayısını da 18 olarak açıkladı. Bomba uzmanı ekiplerin incelemelerinin sürdüğünü kaydede Kurt, “Herşey incelemelerden sora belli olacak. Bombanın türü ve eylemi gerçekleştirine kişinin kimliği henüz belli olmadı. Bunları belirlemek için çalışmalarımız sürüyor” dedi.

Annesi vefat ettiği için Diyarbakır'a giden Van Valisi Niyazi Tanılır'ın yerine valiliğe vekalet eden Mustafa Yavuz da yaptığı açıklamada, eylemin canlı bomba tarafından gerçekleştirildiği üzerinde durduklarını kaydetti. Van Cumhuriyet Başsavcısı Kemal Kaçan ile Savcı Ali Nevzat Açıkgöz de olay yerinde incelemelerde bulundu. Savcı Açıkgöz, olayın canlı bomba tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.

ÖLÜ VE YARALILARIN KİMLİKLERİ BELİRLENDİ

Vanda PKKdan canlı bomba eylemi: 3 ölü

‘Canlyı bomba’ teröristin parçalandığı saldırıda, Van Belediye Trafik Müdürlüğü’nde geçici işçi olarak çalışan Enver Tanrıtanır ve yoldan geçen 25 yaşındaki Volkan Demir de yaşamlarını yitirdi. Saldırıda 7’ü ağır 18 kişi de yaralandı. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi ve Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alınan yaralılardan kimlikler tespit edilen 14 kişinin adları şöyle: Mecit İlkan, İhsak Özkan, Bahattin Sevim, Cahit Turan, Necmettin Güneşçe, Gurbet Nayman, Semra Demir, Erhan Çağlı, Umut Ballı, Zeliha Çağlayan, Cesim Dimen, Nazan Sönmez, Fatih Ayaz, Cesim Kırman.

KAN ANONSU YAPILDI

Van’da patlamanın ardından belediye ses yayın cihazından anons yapılarak tüm gruplardan kana ihtiyaç bulunduğu ve vatandaşların Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Devlet Hastanesi’ne giderek kan bağışında bulunmasını istedi.
Canlı bomba saldırısının ardından ekipler olay yerinde teknik incelemelerini tamamladıktan sonra, hasar gören araçlar kaldırılırken, canlı bombanın vücudunun parçaları da toplanarak otopsi yapılmak üzere hastaneye götürüldü. Cadde belediye ekipleri tarafından temizlendikten sanra saat 12.00’de trafiğe açıldı.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!