Van'da liseye Kürt tarihçinin ismi verildi

Güncelleme Tarihi:

Vanda liseye Kürt tarihçinin ismi verildi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2009 14:42

Van'da yapımı yeni tamamlanan liseye Kürt tarihçi ve edebiyatçı Ahmedi Hani'nin ismi verildi. Milli Eğitim Müdürü başkanlığında toplanan ad verme komisyonunun aldığı karar Van Valisi Münir Karaloğlu tarafından da onaylandı. Okulun tabelası önümüzdeki günlerde asılacak.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Bitlis ziyareti sırasında Güroymak İlçesi'ni eski ismi ‘Norşin' ile telafuz etmesi ardından gündeme gelen Kürtçe yer isimleri tartışmalara neden oldu. Bazı ilçe ve beldeler eski Kürtçe isimlerini almak için belediye meclislerinde karar alırken, Van'da bir liseye Hakkarili Kürt edebiyatçı ve tarihçi Ahmedi Hani isminin verilmesi kararlaştırıldı.

Eylül ayının ilk haftasında Milli Eğitim Müdürü Ali İhsan Sayılır başkanlığında toplanan okullara ad verme komisyonu geçen yıl yapımına başlanan ve bu yıl tamamlanan 16 deslikli liseye bu ismin verilmesini karar bağlayarak Van Valisi Münir Karaloğlu'na gönderdi. 2 milyon 200 bin TL'ye mal olan Akköprü Mahallesi'ndeki lisenin ismi için alınan kararı Vali Münir Karaloğlu da onayladı. 2009-2010 eğitim öğretim döneminde eğitime başlaması için yoğun bir çalışma yapıldığı okulun tabelası da önümüzdeki günlerde asılacak.

Haberin Devamı

KİMDİR?
Ahmedi Hani, 17'nci Yüzyıl'da, divan edebiyatının, Kürtçe'nin Kurmanci lehçesine uyarlanmış şekli olan ‘Mem-ü Zin'i yazan, Hakkarili tarihçi, edebiyatçı ve mutasavvıf olarak tanınıyor. Yaşadığı yörede zaman zaman şeyh olarak kabul edilmiş, Hani Baba adıyla da anılmıştır. Doğubeyazıt medreselerinde müderrislik ve saray katipliği yaptı. Babası Şeyh Elyas, kırmızıkale köyünde kadılık görevinde bulundu. İlk derslerini babasından alan Ahmed-i Hani daha sonra çevre medreselerde islam felsefesi üzerine geniş bilgiler edindi. Özellikle Suriye medreselerinde Antik Yunan felsefesini, Mezopotamya ve İran medreselerinde de tasavvufu, astronomi, şiir ve sanat tekniğini öğrendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!