Van'da hasar tespiti bitti beton analizi başladı

Güncelleme Tarihi:

Vanda hasar tespiti bitti beton analizi başladı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2012 11:01

VAN’da meydana gelen depremlerin ardından hasar tespit çalışmaları tamamlanmasıyla birlikte, vatandaşlar binalarının beton analizini yaptırmak için sıraya girdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onaylı firmalar tarafından yapılan analizle, binaların depreme dayanıklı olup olmadığını belirliyor. İnşaat Mühendisi Faruk Görünüş, binalar için verilen hasar durumu o binanın depreme dayanıklı olup olmadığını belirlemediğini söyledi.

Van’da 23 Ekim’de 7,2 ve 9 kasım’da meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından ekipler, Van ve köylerinde hasar tespit çalışmalarını tamamladı. Sağlam raporu verilmesine rağmen evlerine girmekten korkan depremzedeler ise kendi imkanlarıyla da ikinci kez evlerinin beton kalitesini öğrenmek için beton analizi yaptırıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylı beton analizi yapan firmalar, binalardan beton örnekleri alıp binaların röntgenini çekerek depreme dayanıklı olup olmadığını tespit ediyor.

HASAR TESPİTİ YETERSİZ

Vatandaşların isteği üzerine evlerinin beton analizini yapan bir firmanın İnşaat Mühendisi Faruk Görünüş, işlerinin ekiplerin yaptığı hasar tespit çalışmalarının ardından arttığını söyledi. Görünüş, yapılan hasar tespit çalışmalarının binaların bir sonraki depreme dayanıklı olup olmadığını belirlemediğini, binaların beton testinden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Görünüş, 2007 deprem yönetmeliğine göre yapılmayan yapıların çoğunun hasar aldığını belirterek, "Bize gelip mürcaatta bulunuyonlar. Biz de o binalardan beton numuleri alıp bunu ölçen cihazlara sokuyoruz. Bu cihazlar belli bir basınç uyguluyor ve bu örnekler hangi basınca dayanıklı olup olmadığı bilgisayar ekranında görünüyor. Bazen bu örnekler elimizde bile parçalanıyor. Sadece beton örneklerini alıp incelemek yetmiyor tabi, binanın röntgenini de çekiyoruz" dedi.

HASAR TESPİTİ DEĞİL DEPREM DAYANIKLILIĞINI ÖLÇÜYORUZ

Depremlerin ardından vatandaşın biraz daha bilinçli olduğunu kaydeden Görünüş, ekiplerin yaptığı hasar tespiti ile kendilerinin yaptığı işin karıştırılmaması gerektiğini söyledi. Görünüş, "Biz bir binanın depreme dayanıklığı olup olmadığını yaptığımız incelemeler sonucunda belirliyoruz. Fakat biz hasar tespit çalışması yapmıyoruz. Bir binaya az hasarlı raporunun verilmesi o binanın bir sonraki depreme dayanıklı olup olmadığının göstergesi değil. Bu ancak yapılan beton yapısının incelenmesi, binanın röntgenin çekilmesi ve zemin etüt çalışmasının yapılmasıyla anlaşılır" diye konuştu. Görünüş, 5 katlı bir binada yapılacak bu işlemlerinin malitenin de yaklaşık 5 bin TL olduğunu da söyledi.

DEPREM YÖNETMELİĞİ ÖNEMLİ

Yapılan bu işlemleri sırasıyla gösterip anlatan Görünüş, deprem yönetmeliğine uyan bir yapı ile buna uymayarak yapılan bir binadan alınan beton örneklerinin testinide yaptı. Depremin yıkıma neden olduğu Erciş İlçesi’nde ağır hasar alan bir binadan alınan bir beton numunesinin inceleyen Görünüş, "Bu numuneyi incelerken çok şaşırdım. Çünkü beton içinde birçok karışım var. İçinde tuğla parçaları bile var. Hatta şu an elimizde bile parçalanıyor. Deprem yönetmeliğine uygun yapılan binadan alınan numune ise dayanıklık testinin üstünde bir performans gösterdi" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!