Van'da ‘Ergenekon Operasyonu'

Güncelleme Tarihi:

Vanda ‘Ergenekon Operasyonu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2009 13:24

ERGENEKON Soruşturması kapsamında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'ne (ÇYDD) yönelik operasyon kapsamında, derneğin Van Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Prof.Dr. Ayşe Yüksel İstanbul'da gözaltına alınırken; lojmanında, Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ndeki (YYD) odasında, ÇYDD Van Şubesi’nde eş zamanlı operasyon düzenlendi. Aramada Prof.Dr. Yüksel’in bilgisayar ve CD’lerine el konuldu.

Haberin Devamı

Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ile jandarma ekipleri, bugün saat 07.00 sıralarında ÇYDD Van Şubesi Yönetim Kurulu üyesi ve aynı zamanda Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanlığı öğretim üyesi Prof.Dr. Ayşe Yüksel'in kampusteki lojmanına baskın düzenlendi. Prof.Dr. Yüksel'in lojmanına gelen polise, kapıyı 19 yaşındaki yakını Kerem Yüksel açtı. Kerem Yüksel, Prof.Dr. Ayşe Yüksel'in İstanbul’da bulunduğunu söyledi. Bunu üzerine polisler lojmana girerek arama başlattı. Polisin, Prof.Dr. Yüksel'in lojmanında yaklaşık 5 saat süren aramasında bazı evraklar, dizüstü bilgisayar ve bazı CD’lere el koyulduğu belirtildi.

ÇYDD'DE ARAMA

Prof.Dr. Yüksel'in lojmanındaki arama sürerken, Van'da Zübeyda Hanım Caddesi'nde bulunan Odalar İş Merkezi 6'ncı katındaki ÇYDD Van Şubesi'nde de arama yapıldı. Buradaki arama da aynı saatlerde başladı. ÇYDD Van Şube Başkanı Armağan Bayraktar'ın da bulunduğu dernek binasındaki aramalar ile ilgili dernek saymanı Nursel Çoksöyler gazetecilere kısa açıklamada bulundu. Çoksöyler, derneklerinin darbe veya şeriat isteyen bir kuruluş olmadığını belirterek, şöyle dedi:
“Biz bu ülkenin bir çok yerinde okullar açan, kız çocuklarını okula kazandıran bir kuruluşuz. Halen inanamıyorum. Neden ergenekonla ilişkilendirildik? Biz ne darbeci, ne şeriatı isteyen bir kuruluşuz. Darbelerle ülkemizin ne hale geldiğini hepimiz gördük. Bu olayları da televizyonlardan öğrendim.”

Haberin Devamı


Van'daki Yüzüncü Yıl Üniveristesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi olan Prof.Dr. Ayşe Yüksel’in buradaki odasında da aynı saatlerde arama yapıldı. Ekiplerin buradaki araması saat 12.00 sıralarında sona erdi.

BARO BAŞKANI: HERKES HUKUK ÖNÜNDE EŞİTTİR

Van Barosu Başkanı Ayhan Çabuk, kentteki aramalarla ilgili yaptığı açıklamada yargıyı etkileyecek hususlardan kaçınılması gerektiğini söyledi. Çabuk, şöyle dedi:
“Bunlar ciddi iddialardır. Darbe planları yapan bir örgüt söz konusundur. Bununla bağlantısı olanlar, gözaltına alınıp, tutuklandı. Evinde arama yapılan şahıslar, Cumhuriyet Savcılığı’nın ciddi suç şüphesi ve ellerinde delil olduğu için işlem yürütüyor. Bunların toplumda saygın kişiler olması, onların hukukun üstünde olduklarını göstermez. Herkes, hukuk önünde eşittir. Hukuka, yasaya aykırı bir şey varsa, bunlara karşı çıkmak elbette lazım. Bu aşamada belli kesimler, akademisyenler, sivil toplum örgütlerinin önemli görevlerinde bulunanlar tepkilerini dile getiriyor. Bunlar hukuki değil, siyasi tepkilerdir. Bizler hukukçu olarak daha duyarlı olmalıyız. Bir yargı mekanizması vardır. Bununa güven duymalıyız. Şu anda soruşturma makamlarını rahat bırakmak lazım. Önyargılı tepki yerine, bu olayları zamana bırakmalız. Değerlendirmeleri de öyle yapmalıyız.”

Haberin Devamı


YYÜ'deki lojmanı ve Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanlığı'ndaki odasında arama yapılan Prof.Dr. Ayşe Yüksel'in İstanbul'dan Van'a gelirken, havaalanında gözaltına alındığı belirtildi.

REKTÖR AŞKIN OLAYINDA DA YARGILANDI

Van'daki Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ne 25 milyon dolarlık tıbbi cihaz alımı ihalesinde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla eski Rektör Prof.Dr. Yücel Aşkın ile birlikte Prof.Dr. Ayşe Yüksel de yargılanıyordu. 10 sanıklı iddianamede sanıklar, ‘Suç işlemek için örgüt kurmak’, ‘örgüte üye olmakla birlikte bu örgüt adına suç işlemek’, ‘suç işlemek için kurulmuş örgütün faaliyeti çerçevesinde haksız ekonomik çıkar sağlamak için manevi cebir ve tehdit ile ihaleye fesat karıştırmak’, ‘ayrımcılık’, ‘özel hayatın gizliliğini ihlal etmek’, ‘kişisel verileri hukuka aykırı olarak toplamak, ‘ihale konusu edimin ifasına fesat karıştırmak’, ‘resmi evrakta sahtecilik yapmak’, ‘resmi evrakı yok etmek’, ‘görevi kötüye kullanmak’ suçlarından yargılandı. Dönemin Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Ayşe Yüksel tutuksuz yargılandığı bu davada, 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi görevsizlik kararı vererek, dosyayı yargılama izni için YÖK'e göndermişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!