Van depreminin 4. yılı

Güncelleme Tarihi:

Van depreminin 4. yılı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2015 09:34

 Van'da, 23 Ekim 2011'de meydana gelen depremde yaşamını yitiren Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Erciş Meslek Yüksekokulu öğrencileri anıldı.

Haberin Devamı

YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, depremin 4. yıl dönümünde Erciş Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Fikret Yaşar ile depremde hayatlarını kaybeden öğrencilerinin mezarlarını ziyaret etti.

Ardından okulun İnşaat Bölümünü giden Prof. Dr. Battal, öğrencilere, Türkiye'nin deprem kuşağında yer aldığını, görev alacakları yerlerde, binaların depreme dayanıklı yapılması için gayret göstermelerini öğütledi.

Prof. Dr. Battal, 2011'de Erciş ve Van merkezde meydana gelen 2 büyük depremin 4 yılını geride bıraktıklarını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Depremde hayatının kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Bu süreçte öğrencilerimizden de hayatının kaybedenler oldu. Biz de o aileleri ziyaret edelim istedik. Öğrencilerimizin mezarlarında bir Yasin, Fatiha okuduk. Bir kez daha onları andık. Bu vesileyle buraya geldik. Kardeşlerimize rahmet, ailelerinde sabır ve başsağlığı diliyorum. İnşallah ülkemiz böyle bir afeti bir daha görmez. Depremin acılarını yok edemeyiz fakat insan kaybını en aza indirebiliriz. Bundan dolayı YYÜ'ye bağlı tüm binalarda güçlendirme yaptık. O günlerde 'toparlanamaz' denilen üniversitemizi toparladık ve ayağa kaldırdık."

Haberin Devamı

Erciş Kaymakamı Mehmet Şirin Yaşar, Erciş Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Topal ve beraberindekiler ise depremde hayatını kaybedenlerin yoğunlukla olduğu Seyit Muhammed Kabristanını ziyaret ederek, depremzedelerin mezarlarına karanfil bıraktı.

Yaşar, yaptığı açıklamada, depremde bölgenin incisi Erciş'in çok büyük yara aldığı dile getirerek, şöyle konuştu:

"Rabbimizden niyazımız bir daha böyle acılar yaşamayalım. Deprem bilhassa eğitim camiamızı derinden etkiledi. Onlarca öğretmenimizi kaybettik. Onlar için Rabbimden rahmet diliyorum. Esnaflarımızı, büyüklerimizi, çocuklarımızı ve birçok vatandaşımızı kaybettik. Ölüm muhakkak bir gerçek ancak afetler, bir şeyleri bir kez daha gözden geçirmemiz için Rabbimizden bizlere uyarıdır diye düşünüyorum. Umarım bizler, gerek Ercişli yöneticiler, gerek Erciş halkı bu afetten gerekli dersi almışızdır. Özellikle yapılaşma konusunda, yardımlaşma ve dayanışma konusunda duyarlılığımız artmıştır."

Haberin Devamı

Plansız, programsız ve hazırlıksız olunduğu zaman, afetin önünde durulamayacağını kaydeden Yaşar, "Elbetteki her şeye gücümüz yetmez ama Allah'ın koyduğu fizik kurallarına karşı tedbirli hareket etmemiz gerekiyor" dedi.

Depremin yıl dönümünde yaşamını kaybedenleri rahmetle anan Yaşar, "Rabbimizden bu tür afetleri bize bir daha yaşatmamasını, ülkemize, milletimize iç huzuru, iç barışı vermesini diliyorum. Ülkemiz ve bölgemizdeki terör olaylarının son bulmasını, ülkemize, bölgemize ve ilçemize kardeşlik ikliminin hakim olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.

Ardından Erciş Sahilkent'teki Büyük Hafız Camisi'nde depremde hayatını kaybedenler için mevlit okutuldu.

Van depreminde Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı verilerine göre, 7.2 büyüklüğündeki deprem nedeniyle Van ve ilçelerinde hayatını kaybedenlerin sayısının 279, yaralı sayısının ise bin 300 kişi olduğunu açıklanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!