Validebağ’da ne oluyor?

Güncelleme Tarihi:

Validebağ’da ne oluyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2014 01:23

Üsküdar Validebağ Korusu’nun yanında otopark olarak kullanılan alanda cami yapılmak isteniyor. Arazi, 2012’ye kadar imar planlarında yeşil alandı.

Haberin Devamı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Plan değişikliği ile 1200 metrekarelik alanı ‘dini tesis alanı’ yaptı. Üsküdar Belediyesi, bir kişinin bu alana 300 metrekarelik bir butik cami, yapmak için müracaat ettiğini, 24 Eylül 2014 tarihinde de ruhsatının onaylandığını açıkladı.

BİLİRKİŞİ DE ‘OLUR’ VERMEDİ

İBB’nin imar planı değişikliğine dava açılarak arazinin dini tesis alanına dahil edilmesine itiraz edildi. Mahkemenin tayin ettiği bilirkişi raporunda, “Arazinin, planı tadilatı ile yeşil alandan çıkarılarak cami alanına alınmasının plan yapım ve yöntem ve tekniklerine uygun olmadığı kanaatindeyiz” denildi. Mahkeme kararı beklenirken iş makineleri hafta başında şafak vakti alana girdi. Vatandaşlar tepki göstererek iş makinelerinin çalışmasını engellemeye çalıştı.

Haberin Devamı

Akşam İstanbul 7. İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararı geldi. Belediyeye 30 gün süre tanındı ve 5 soruya cevap istendi: m Plan değişikliği ile ilgili Diyanet’ten görüş alındı mı?

Dini tesis alanına ihtiyaç noktasında analiz yapıldı mı? mCivardaki dini tesislerin işaretli olduğu paftada en yakın ibadethanelerin uzaklığı nedir? mYeşil alan fonksiyonlu parselin toplam büyüklüğü nedir?

Planın onay tarihi nedir? Ancak, bu karara rağmen inşaat durmadı. Üsküdar Belediyesi, “Dava İBB’ye açıldı. Bizi bağlamaz’’ görüşünde.

Validebağ’da ne oluyor

Ağaçları söktüler eylemciyi dövdüler

Validebağ Korusu’nun yanındaki araziye cami inşaatı nedeniyle yaşanan gerginlik dün de devam etti. Alandaki ağaçlar dozerlerle sökülerek kamyonlara yüklendi. Kamyonu durdurmak isteyenlere zabıta müdahale edince bir eylemci yüzünden yaralandı. Zabıtanın saldırdığı iki kişi şikâyetçi oldu. Ağaçların sökülmesine tepki gösteren, Mimarlar Odası avukatı Can Atalay, Çiğdem Çidamlı ve Yurt Gazetesi muhabiri Hakan Akpınar’ın da aralarında bulunduğu 5 kişi gözaltına alınarak Doğancılar Polis Merkezi’ne götürüldü. İddiaya göre gözaltına alınanlar araçta darp edildi. Kartal Hukukçular Derneği Başkanı Ümit Erdem ve beraberindeki avukatlar da gözaltına alınanlarla ilgili gittikleri karakolda saldırıya uğradı. 5 kişi ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. - Ezgi ÇAPA-Yaşar KAÇMAZ/DHA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!