Vakıflar’da Kaçakçılıkla Mücadele Bürosu varmış

Güncelleme Tarihi:

Vakıflar’da Kaçakçılıkla Mücadele Bürosu varmış
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2006 00:00

Vakıflar Genel Müdürlüğü, bünyesinden çalınan kaçak tarihi eserleri kendi kurduğu özel ’Kaçakçılıkla Mücadele Bürosu’ ile buluyor.

Bu büroya rağmen, Vakıflara bağlı camilerden bu kadar tarihi eserin nasıl çalınabildiği ise merak konusu. Hatırlanacağı gibi, Yenicami’de Hünkar Mahfili’nin çinileri çalınmış, 50’lerde ise Karaköy’deki koskoca cami kaybolmuştu.

VAKIFLAR Genel Müdürlüğü bünyesinde görev yapan "Kaçakçılıkla Mücadele Bürosu" ekifleri, son dört ayda İstanbul’da Eminönü, Fatih ve Beşiktaş’ta olmak üzere üç operasyon yaparak, toplam 272 vakıf eseri ele geçirdi. Bunların içerisinde hat levhaları, el yazmaları, şamdan, kazan gibi madeni eserler ve ahşap vakıf eserleri yer alıyor.

Büro çalışanları, eserlerin yurt dışından getirilişinde de başarılı performans sergiliyorlar. Bursa Yenişehir Sinanpaşa Camii’nden 1998 yılında çalınan çinilerden biri Londra Sotheby’s Müzayedesi’nde tespit edilip satışı durduruldu ve 2003’te de Genel Müdürlükçe teslim alındı. Elazığ - Harput Arapbaba Mescidi’nin mihrabından 1998’de çalınan çiniler ise İsviçre Polisi’nce ele geçirildi ve 2004 yılında teslim edildi. En büyük yurtdışı operasyonlarının başında ise ABD’de bir müzede sergilenen tarihi bir halının Türkiye’ye getirilişi bulunuyor. Yoğun bir hukuki sürecin sonrasında, 2004 yılında eser ülkeye getirilebildi.

Herhangi bir tarihi eserin çalınmasının ardından bir - iki saat sonra gümrük kapılarına, emniyet birimlerine ve Interpol’e duyuru yapılıyor. Ayrıca Kaçakçılıkla Mücadele Bürosu tarafından, yurt içi ve yurt dışındaki müzayedeler, internet üzerinden sürekli takip ediliyor. Satışa çıkarılmış bir eser tespit edildiğinde, duyurusu yapılmışsa hemen müdahale ediliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!