Vadimden elini çek

Güncelleme Tarihi:

Vadimden elini çek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2008 00:00

Rize’nin İkizdere Vadisi’nde yapılması planlanan hidroelektrik santrallerinin (HES), vadinin doğal dengesini değiştirip canlı yaşamını yok edeceğini savunan yöre halkı, İkizdere İlçesi’nde protesto gösterisi düzenledi.

İkizdere Derneği Başkanı Kadem Ekşi, vadinin, küresel ısınmanın kapıda olduğu bir dönemde ülkenin sigortası olduğunu söyledi. İkizdere Derneği’nin organize ettiği, TEMA ve Doğa Vakfı’nın desteklediği HES protestosu, Cimil Yaylası yol ayrımında, tulum ve kemençe eşliğinde oynanan horonla başladı. Protestocular, "HES’ler İkizdere’yi çölleştirecek", "Başımızın üstünden kanser kablolarının geçmesine izin yok", "Dünyanın 200 ekolojik vadisinden biri olan İkizdere HES’lerle yok edilemez" ve "Vadime dokunma" pankartları taşıdılar.

Eyleme İstanbul, İzmir, Ankara başta olmak üzere ülkenin çeşitli yörelerinde yaşayan İkizdereliler ile vadideki 28 köyün sakinlerinden oluşan yaklaşık 7 bin kişi katıldı. "Vadimize dokunan elleri kırılsın" sloganları atıldı. HES protestosunu El-Cezire televizyonu da izledi. 28 köy ve 12 mahalleden oluşan 74 kilometrekarelik İkizdere Vadisi boyunca toplam 1.344 GWH gücünde, 16 regülatör ve Hidroelektrik Santrali (HES) inşa edilmesi planlanıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!