Uzmanlar Depreme karşı somut adım atılmadı

Güncelleme Tarihi:

Uzmanlar Depreme karşı somut adım atılmadı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2006 15:15

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası, deprem ve alınacak önlemlerle ilgili söylenmedik söz kalmadığını, ancak somut bir adım atılmadığını belirtti.

Haberin Devamı

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odasından yapılan yazılı açıklamada, 17 Ağustos 1999 Marmara Depreminin üzerinden 7 yıl geçtiği, ancak geriye dönüp bakıldığında bu dramatik ve acı olaydan yeterince ders alınmadığının söylenebileceği bildirildi.

Binlerce insanın ölmesinin, ülke ekonomisinin telafisi mümkün olmayacak şekilde tahribata uğramasının bile sonucu değiştirmediği belirtilen açıklamada, deprem ve alınacak önlemlerle ilgili söylenmedik söz kalmadığı, ancak somut bir adım atılmadığı ifade edildi.

Açıklamada, 17 Ağustostan sonra iyi niyetli bir yaklaşımla deprem şurası toplandığı, ancak şura kararlarının hayata geçirilme noktasında bir türlü adım atılmadığı ifade edilerek, Yapı Denetim Yasası başta olmak üzere ihtiyaç duyulan yasaların çıkartılmaması, ilgili yasalarda düzenleme yapılmamasını da dikkat çekilmesi gereken olumsuzluklar olduğu kaydedildi.

MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI

Makina Mühendisleri Odası Başkanı Emin Koramaz da 17 Ağustosun üzerinden tam 7 yıl geçmiş olmasına karşın yaşanan toplumsal sorunların ve insani dramların uyarıcılığını sürdürdüğünü bildirdi.

Haberin Devamı

Toplumsal hafızadaki zayıflık ve yaşanan felaketlerden gerekli derslerin çıkarılmamış olması nedeniyle yasal düzenlemelerdeki eksikler ve denetimlerdeki boşlukların sürdüğünü ifade eden Koramaz, açıklamada şunları kaydetti:
“Bütün bu yaşananların temel nedeni, yıllardır uygulana gelen siyasi ve ekonomik rant amaçlı yapılaşma politikalarıdır. Çağdaş, planlı, sağlıklı, güvenlikli kentleşme süreçlerini yaratacak ve depremlerde yıkımı en aza indirecek düzenlemelerin yapılmamasıdır. Hatalı ve denetimsiz yapı süreçleri, bütün bu sorunların başında gelmektedir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!