Uzmanına yaptırmazsan minare başına yıkılır

Güncelleme Tarihi:

Uzmanına yaptırmazsan minare başına yıkılır
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2003 01:50

Geçtiğimiz günlerdeki lodos nedeniyle özellikle yeni yapılmış birçok caminin minaresinin yıkılması, inşaat mühendisleri ile mimarları şaşırttı. Uzmanlar, yıkılmaların nedenini, son yıllarda bir furyaya dönüşen cami yapımına ve minarelerin ustalarına yaptırılmamasına bağladı.

İNŞAAT Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Kamuran Olcay, son yıllarda, her mahalleye bir kaç cami yaptırıldığını belirterek yapılan bu camilerde standartlara uyulmadığını söyledi. Caminin minaresinin özel ustalar tarafından yapılması gerektiğini belirten Olcay, ‘‘O kadar çok cami yapıldı ki, işin ehli ustaları bulmak bile zorlaştı’’ dedi. Cami minaresi yapımının uzmanlık işi olduğunu ifade eden Kamuran Olcay, şöyle konuştu:

‘‘Siyasiler, her mahalleye bir cami yaptırılmasına göz yumdu. Çoğu zaman para bulunamadığı için kaliteli malzeme kullanılmadı. O kadar çok cami yapıldı ki, bu yapım sırasında uzman bir usta bile bulamadılar. Nasıl ki taş ustalığı özel bir yetenek gerektirirse, minare ustalığı da özel bir yetenek ister.

HER USTA YAPAMAZ

Şekil vermenin özel bir yöntemi vardır. Her usta bunu yapamaz. Sonuçta da kalitesiz ve standartın dışındaki cami minareleri, şiddetli rüzgar sonucu yıkıldı.’’

Mimarlar Odası Antalya Şubesi Başkanı Mehmet Özkurt ise minareleri yıkılan camilerin yeni yapılmış camiler olduğuna dikkat çekerek, Selçuklu ve Osmanlı döneminde yapılmış camilerin günümüze kadar ayakta kalabildiğini söyledi. Mehmet Özkurt, yeni camilerdeki minarelerin yapım şeklinin araştırılması gerektiğini belirterek, ‘‘Acaba, yüzyıllardır ayakta kalan camiler farklı mı yapılıyordu? Bunu da araştırmak lazım’’ dedi. Özkurt, metal külah şeklindeki minarenin camiye özel malzemeler ile bağlandığını belirterek şöyle konuştu:

‘‘Minare yapılırken malzemeden çalınıyor mu derseniz? Bence hayır, fazla kazanç için cazip bir yöntem değil. Büyük olasılıkla, yapımda gerekli özen gösterilmiyor. Yapım tekniğinde hata olmadığı ve rüzgarın şiddeti nedeniyle minarelerin yıkıldığını düşünürsek, o zaman çok daha eski, yüzyıllar önce yapılmış minareler nasıl ayakta durabiliyor? Konunun detaylı araştırılması gerekiyor.’’

Neden yıkılıyor?

Siyasiler, oy için her cami yapımına destek veriyor.

Para olmadığı için kötü malzeme kullanıyor, kötü proje yapılıyor.

Usta, uzman ve mühendislik eğitimi almamış kişiler yapıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!