Uzay yürüyüşü sırasında bağlantısı kopan bir astronot kurtarılabilir mi?

Güncelleme Tarihi:

Uzay yürüyüşü sırasında bağlantısı kopan bir astronot kurtarılabilir mi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2016 09:37

Uzay yürüyüşü yapan astronotlar her zaman gemiye bağlı olurlar. Peki, uzay yürüyüşü sırasında bağlantısı kopan bir astronota ne olur? Kurtarılabilir mi? Kurtarılamaz mı? Sorularınızın cevabı haberimizde..

Haberin Devamı

Başrollerinde Sandra Bullock ve George Clooney’nin oynadığı Yerçekimi (Gravity) adlı filmi izleyenler hatırlayacaklardır. Uzay yürüyüşü yapan astronotlar herzaman gemiye bağlı olurlar. Uzayda kontrol hâkimiyeti olmadığından, aksi durumda belirli bir noktada kalmaya devam etmek de mümkün değildir. Ama olur da filmdeki gibi bu bağlantı koparsa ne olacak? NASA’nın bu tür durumlar için geliştirdiği, SAFER adlı bir jet hareket sistemi var.

Toplamda 24 adet iticiyle çalışan ve azotla itki üreten bu sistem, astronotların sırtında takılı oluyor. Yani bir şekilde gemiden koparlarsa, bu özel jetpack sistemiyle kendilerini tekrar yönlendirebilirler. SAFER, yönü otomatik olarak tayin edebilen, güvenli bir sistem. Ama oldu ki bu da çalışmadı, ellerindeki herhangi bir cismi, gitmek istedikleri yönün aksine fırlattıklarında, diğer yöne doğru hareket edebilirler.

Haberin Devamı

 tarafından hazırlanmıştır.

BAKMADAN GEÇME!