Uzay istasyonunda garip ses

Güncelleme Tarihi:

Uzay istasyonunda garip ses
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2004 13:20

Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki iki uzay adamının, ilk olarak dört ay önce duydukları tuhaf metal sesini cuma günü yeniden duyduğu belirtildi.

Haberin Devamı

NASA’dan yapılan açıklamaya göre, Rus kozmonot Aleksander Kaleri, Moskova’daki uçuş mühendisleriyle konuştuğu sırada, UUİ’nin Rus yapımı yaşam modülündeki araç panelinden davul sesine benzer bir ses duydu.

Kaleri ve ekip arkadaşı astronot Michael Foale, geçen kasım ayında da benzer bir ses duymuştu. Mühendisler, uzayda başıboş dolaşan bir nesnenin uzay istasyonunun dış cephesine çarpmış olabileceğinden şüphelense de, sesin kaynağı tespit edilememişti.

AYNI YERDEN GELDİ

Cuma günkü sesin daha öncekine benzediğini ve aynı yerden geldiğini belirten Kaleri, “Başlığım takılı olduğu için tam duyamadım, ama davul sesi gibiydi. Sanki bir şey bükülüyormuşçasına ses çıkarıyordu” dedi.

Şubat ayındaki uzay yürüyüşü sırasında Kaleri ve Foale istasyonun dışını kontrol ederek, kasım ayında duydukları sesin kaynağını tespit etmeyi planlıyordu, ancak Kaleri’nin koruyucu giysileri aşırı ısınınca, yürüyüşü kısa kesmek zorunda kalmışlardı.

Haberin Devamı

VANTİLATÖR ŞÜPHESİ

Yetkililer, cuma günkü sesin kaynağını bulmak için çalışacaklarını belirterek, sorunun istasyonun dışından çok içindeki sistemlerden kaynaklanıyor olabileceğini söyledi.
NASA koordinatörlerinden Sergey Puzanov kasım ayında olduğu gibi yine vantilatörden şüphelendiklerini ifade ederken, Rus kontrol merkezi de bu teoriyle destekledi.

“Kozmonotun duyduğu ses vantilatörün pervaneleri arasına bir şey sıkıştıktan sonra ortaya çıkan çarpma sesi olabir” diyen kontrol merkezi sözcüsü Valery Lyndin sınırlı alanda seslerin daha gürültülü çıktığına da dikkat çekti.

Yetkililer, sesin dahili sistemden kaynaklanmış olabileceğini düşünse de, yapılan kontrollerde tüm sistemlerin düzgün çalışıyor gözüktüğünü belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!