Utandı ama ayrılmadı şimdi özürle gidiyor

Güncelleme Tarihi:

Utandı ama ayrılmadı şimdi özürle gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2008 00:00

Güney Kore’de geçen hafta vergi kaçakçılığı ve güveni zedelemek suçlarından hakkında iddianame hazırlanan Samsung Yönetim Kurulu Başkanı Lee Kun-hee, 20 yıl yönettiği gruptaki görevinden ayrılmaya karar verdi.

Güney Kore’nin en etkili iş adamı 66 yaşındaki Lee, düzenlediği basın toplantısında, "Bugün Samsung başkanlığı görevimden istifa etmeye karar verdim" dedi. Lee şöyle devam etti: "Ben dahil hepimiz özel incelemeyle toplumda huzursuzluğa yol açtık. Bu nedenle özür diliyorum. Yasal ve ahlaki olarak her şeyin tüm sorumluluğunu alacağım. Lee’nin yerini kimin alacağına ilişkin bilgi verilmedi.

OĞLU DA İSTİFA ETTİ:
Lee’nin konuşmasının ardından, Lee’nin sırdaşı olarak bilinen Başkan Yardımcısı Lee Hak-soo ile Samsung Electronics’de yönetici olan Lee’nin oğlu ve varisi Lee Jae-yong da istifalarını açıkladı. Başkan Yardımcısı Lee, sigorta şirketi Samsung Life Insurance’ın Başkanı Lee Soo-bin’in Samsung’u dışarıda temsil edeceğini ifade etti. Samsung grubunda üst düzey 4 yönetici daha istifa etti. Samsung’dan bir sözcü, gruptaki değişiklikleri, gruba bağlı şirketlere daha fazla şeffaflık ve yönetime daha fazla özerklik tanıyan sürecin başlaması olarak değerlendirdi.

4.5 MİLYAR DOLARLIK MAL VARLIĞI: Samsung ile ilgili iddiaları araştırmak için kurulan bağımsız komisyonda görevli savcıların üç aydır sürdürdüğü soruşturmanın sonucu geçen hafta perşembe günü açıkladı. Savcıların hazırladığı iddianamede, Lee vergi kaçırmakla ve güveni zedelemekle suçlandı, ancak grup soruşturmada hakkındaki rüşvet iddialarından temize çıktı. Samsung Yönetim Kurulu Başkanı Lee ve 9 üst düzey yöneticinin dava süresince tutuklanmayacağı açıklandı. Savcılar, Lee’yi 114 milyon dolar vergi kaçırmakla suçladı. Samsung, Lee’nin kaçırmakla suçlandığı vergiyi ödeyeceğini ve savcıların banka hesaplarında bulduğu 4.5 milyar dolar mal varlığını kullanmayacağını bildirmişti.

RÜŞVET FONU İDDİALARI:
Samsung’un eski avukatı Kim Yong-chul’un Kasım 2007’de grubun savcılar, yargıçlar ve devlet memurlarına verilmek üzere 200 milyon dolarlık rüşvet fonu yönettiği ve Lee’nin eşinin, paranın bir kısmıyla pahalı sanat eserlerini aldığını iddia etmesi üzerine, parlamentonun kurduğu ve eski Devlet Başkanı Roh Moo-hyun’un onay verdiği bağımsız komisyon soruşturma başlattı. Ocak ayından itibaren savcılar, Lee’yi iki kez olmak üzere, eşi, oğlu ve grubun üst düzey firma yetkililerini sorguya çekti.

Güney Kore ihracatının yüzde 20’sini yapıyor

SAMSUNG, 1938 yılında pirinç işiyle uğraşan zengin bir toprak sahibinin oğlu olan Lee Byung-chul tarafından bir ticaret şirketi olarak kuruldu. Lee, daha sonra kamyon taşımacılığı işine başladı. Lee, ’üç yıldız’ anlamına gelen Samsung grubuna, 1950-1953 Kore Savaşı’ndan sonra bir tekstil şirketi ekledi ve ülkenin ilk büyük şeker fabrikasını işletmeye başladı. Lee, 1960 ve 1970 yılları arasında şirketin bünyesine Shinsega" alışveriş merkezi, günlük gazete JoongAng Ilbo, gemi yapım şirketi, kimya şirketi ve en önemlisi 1969 yılında Samsung Electronics’i kattı. Grubun şimdiki başkanı Lee Kun-hee, babası 1987 yılında öldükten sonra Samsung’un başına geçti. Lee Kun-hee döneminde Samsung, 60 iştirakiyle ülkenin en büyük şirketler topluluğu oldu ve Güney Kore’nin ihracatının yüzde 20’sini yapmaya başladı. Samsung Electronics, dünyanın en büyük hafıza çipi üreticisi, Samsung Heavy Industries dünyanın iki numaralı gemi yapım şirketi haline geldi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!