Usulsüz emekliliğe aracı olana inceleme

Güncelleme Tarihi:

Usulsüz emekliliğe aracı olana inceleme
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2007 09:13

Emekli olduktan sonra sadece maaşını artırmak için sisteme giriş çıkış yapan SSK'lılar ve buna olanak sağlayan işverenler için inceleme başlatıldı. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanvekili Birol Aydemir, böyle bir olaya neden olan işverenlerin 10 yıllık hesaplarının inceleneceğini söyledi.

Haberin Devamı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emekli olduktan sonra sadece maaşını artırmak için sisteme giriş çıkış yapan SSK'lılar ve buna olanak sağlayan işverenler için Türkiye çapında inceleme başlattı. SGK Başkan Vekili Birol Aydemir, tüm Türkiye çapında emekli olduktan sonra 60 günden daha az bir süre bir işte çalışmış gözüken SSK'lıları incelemeye aldıklarını açıkladı. İnceleme sonucunda "sanal olarak" yani çalışıyormuş gibi görünerek, tekrar emekli olan ve maaşlarını yükseltenlerin belirleneceğini kaydeden Aydemir, "Listeler elimizde, bu hafta Tüm Türkiye'de il müdürlüklerini harekete geçireceğiz" dedi. Aydemir, sanal olarak çalışarak emekli maaşlarını yükseltenlerden tüm hakların fazlasıyla alınacağını belirtirken, "Böyle bir olaya neden olmuş işverenlerin de geriye dönük olarak 10 yıllık hesaplarını didik didik edeceğiz" dedi. 2000 yılından sonra emekli olan SSK'lılar aylığını kestirip, sadece 1 ay dahi çalışsa ve yeniden emekliliğini isterse; maaşında da yüzde 50'ye varan artışlar gündeme geliyor.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili olarak Referans'ın sorularını yanıtlayan SGK Başkan Vekili Aydemir, kanunen çalışanlara verilen bir hakkın kötüye kullanılması durumuyla karşı karşıya bulunduklarını söyledi. Haberler üzerine tüm Türkiye'de gerekli listeleri çıkardıklarını kaydeden Aydemir, emekli olduktan sonra 60 gün ve daha az çalışarak tekrar emekliliğini isteyenleri isim isim belirlediklerini belirtti. Aydemir, bu noktadan sonra işverenlerden çalıştırdıkları kişilerin bordrolarını isteyeceklerini ifade etti.

'Maaşlar faiziyle geri alınacak'

"Sanal" olarak çalışmayanların bordrosu olması gerektiğini vurgulayan Aydemir, "Eğer bordro sunulamıyorsa ve fiili çalışma durumu ispatlanamıyorsa bu durumda işvereni ciddi cezalar bekleyecek" dedi. Yasaların kendilerine verdiği cezai yetkilerden kaçınmayacaklarını vurgulayan Aydemir, "Eğer bir işveren birisini sanal çalıştırarak emekli maaşını yükseltmişse bizim gözümüzde sabıkalı hale gelecektir" diye konuştu.

Sanal olarak çalışıp maaşlarını yükselten emeklilerden maaşlarının faiziyle birlikte geri alınacağına dikkat çeken Aydemir, buna izin veren işverenlerin de geriye dönük 10 yıllık hesaplarının teker teker inceleneceğini söyledi. İşverenlerin 10 yıl geriye dönük olarak incelenmelerinin nedenini de, "güvenin kötüye kullanılması" olarak gösteren Aydemir, "Böyle bir olaya neden olmuş işveren her türlü olumsuzluğu yapabilir. O nedenle tüm hesaplarını inceleriz" diye konuştu. Şu an itibariyle kaç kişinin 60 günden daha az çalışarak tekrar emeklilik isteminde bulunduğunun belli olduğunu ifade eden Aydemir, "Rakam üstesinden gelebileceğimiz bir rakam" dedi.

Haberin Devamı

'Reform yasasında gözden geçirilecek'

Aydemir, 60 günün altında da olsa fiilen bir çalışma durumu varsa, maaş yükselmesinin yasal bir hak olacağını belirtirken, "Eğer kişi fiilen çalışmışsa ve bunu yasal olarak ispat ediyorsa, yapacak bir şey yoktur. Bu yasal bir boşluğun kullanılmasıdır ve o durumda biz birşey yapamayız" dedi.

Bundan sonraki süreçte emekli olduktan sonra tekrar çalışma hayatına dönen ve daha sonrasında emekli maaşı talep eden kişileri ciddi bir denetimden geçireceklerini kaydeden Aydemir, "denetim ve inceleme süreci tamamlanmadan da maaş bağlamayacaklarını" söyledi. Aydemir, sosyal güvenlik reformu için hazırlanan yeni yasa taslaklarında söz konusu durumla ilgili ne yapılacağı sorusuna da, "Buna da bakılır" yanıtını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!