Üstün zekalılar okulu

Güncelleme Tarihi:

Üstün zekalılar okulu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2000 00:00

Haberin Devamı

ABD'de, süper zeki çocukların özel davetle alındığı ve ‘‘özel eğitim’’ verilen Rachel Carson Middle School’da, Çetin Durak isimli Türk öğrenci de okuyor. Öğrencilerin ücretsiz okuduğu okulun öğretmenleri de özel seçiliyor.

ÜSTÜN zekalı öğrencilerin okuduğu ABD'nin Virginia eyaletindeki Rachel Carson Middle School'da, bir de Türk öğrenci var.

Virginia Eyalet Valisi tarafından özel davetle üstün zekalılar okuluna kayıt yaptıran Çetin Durak, ABD'de doğdu. Babası Türk, annesi Güney Koreli olan 14 yaşındaki Çetin Durak, büyüyünce Amerikan yönetiminde etkili biri olmayı hedefliyor.

Rachel Carson, özel eğitim veren bir devlet ortaokulu. Bütçesi devlet ve yerel yönetim tarafından karşılanıyor.

Özel eğitimi, öğrencilerinin özelliğinden kaynaklanıyor. Çünkü bu okula kabul edilen öğrencilerin yapısı şu:

Üstün zekalılar

Zeka özürlüler

Hiperaktifler

Öğrenme özürlüler

ÖĞRETMENLER SEÇİLİYOR

Bu yapıdaki öğrencileri aynı okulda eğitmek mucize gibi görünüyor.

Ama bina mimarisinden bahçe düzenine, kılık kıyafetten ders programına ve öğretmenin kafa yapısına kadar herşey bu öğrencilere uygun yapılınca, mucize kolaylaşıyor.

1250 kapasiteli okulun 860 öğrencisi var.

Sınıflar ortalama 28 kişilik.

Toplam personel sayısı 90.

Hizmetlisi, kalorifercisi, teknisyeni, kütüphanecisi, öğretmeni, bekçisi hepsi bu kadronun içinde. 55 kadarı öğretmen...

Öğretmenleri okul müdürü seçiyor.

Mülakaata alıyor, ‘‘Kafa yapısı okulun felsefesine uygun mu?’’ diye bir tartıyor.

Rachel Carson Middle School'un Müdürü Gail Womble, ‘‘Bu çok önemli. Yoksa o da yapamaz, biz de yararlanamayız’’ diyor.

Okul saat 07.50'de başlıyor, 14.50'de bitiyor. 47'şer dakikadan 7 ders yapılıyor.

İLGİYE YÖNLENDİRME

Öğrenciler, ilgilerinin yoğun olduğu dallara yönelik eğitiliyor. Bunu öğretmenler belirliyor ve yönlendiriyor. Hukuk, tıp, bilim, vs...

Zaten bu okula öğrenciler sınavla değil, ya özel davetle, ya da öğretmenlerinin yönlendirmesiyle gelmişler. Öyle her isteyen ben bu okulda okuyacağım da diyemiyor.

Her sınıfta en az iki bilgisayar var. Bilgisayar laboratuvarı ayrıca var. Dil, fen laboratuvarları, yemek pişirme, el sanatları atölyeleri bulunuyor.

Bir kütüphane ki...

Bırakın bir okulda, büyük kentlerimizde bile görmeye alışmadığımız bir zenginlik. Bir öğrencinin arayabileceği her kitap ve yayın var. Virginia'nın her yanındaki kütüphanelere online sistemiyle bağlanmış, okul kütüphanesinde öğrenci aradığını bulamadıysa, eyaletin diğer kütüphaneleri önünde...

Çetin'in sınıfı

Çetin Durak, üstün zekalılar sınıfının da başarılı öğrencilerinden. Mart'ta ‘‘ayın öğrencisi’’ seçilmiş. Okulun panosunda okul müdürünün elinden ödülünü alırken fotoğrafı yeralıyor. İngilizce, fen, sosyal bilgiler, matematik gibi derslerin yanında; müzik, elişi, resim, yemek gibi seçimlik dersler, beden eğitimi ve sosyal aktiviteler eğitim programını oluşturuyor. Değişik zeka düzeyi ve davranış biçimindeki öğrenciler için ayrı özel eğitim programları veriliyor. Ama ortak derslerle de, kaynaşmaları ve toplumdan soyutlanmamaları sağlanıyor. Ortak dersler sözkonusu olduğunda, her grubun öğretmeni sınıfta yerini alıyor ve öğrencilerinin başında bulunuyor. Okulda, önümüzdeki yıl ‘‘İngilizce ikinci dil’’ programı uygulayacak. Anadili İspanyolca, Japonca, Çince, Türkçe veya başka dil olan göçmen öğrencilerin yeralacağı sınıfta, İngilizce ikinci dil sayılacak

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!