Üstün yetenekli öğrenciler AÜ'de

Güncelleme Tarihi:

Üstün yetenekli öğrenciler AÜde
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2009 11:31

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) desteğiyle Anadolu Üniversitesi (AÜ) Üstün Zekalıların Eğitimi Ana Bilim Dalınca hazırlanan ve geçen yıl hayata geçirilen Üstün Yetenekliler Eğitim Programına (ÜYEP) yeni öğrenciler alınacak.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) desteğiyle Anadolu Üniversitesi (AÜ) Üstün Zekalıların Eğitimi Ana Bilim Dalınca hazırlanan ve geçen yıl hayata geçirilen Üstün Yetenekliler Eğitim Programına (ÜYEP) yeni öğrenciler alınacak.                     
                      
AÜ Eğitim Fakültesi Üstün Zekalıların Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı ve ÜYEP Koordinatörü Doç. Dr. Uğur Sak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilköğretim ve ortaöğretim kademelerindeki üstün yetenekli öğrencilerin eğitimlerine yönelik kurulan ÜYEP'in, üstün yetenekli öğrencilerin örgün eğitimlerine ek olarak bireysel farklılıklarına uygun ve bilimsel temellere dayanan eğitim programları sunduğunu kaydetti.

Geçen yıl mart ayında AÜ Eğitim Fakültesi bünyesinde 6. ve 7. sınıf öğrencileriyle eğitime başlayan ÜYEP'in, bu yıl 6. sınıf kademesindeki öğrencilerin başvurularını alacağını ifade eden Doç. Dr. Sak, şöyle konuştu:

“Başvuruları 24 Ocak-11 Şubat tarihleri arasında AÜ Eğitim Fakültesinde kabul edeceğiz. ÜYEP programları, cumartesi-pazar ile yaz programları olmak üzere iki şekilde yürütülüyor. Cumartesi-pazar programları, güz ve bahar akademik yarı yıllarında yapılıyor. Her bir gün, 6 saatlik matematik ve fen bilimleri ile bir saatlik rehberlik derslerinden oluşuyor. Yaz programları, temmuz ayında yoğun bir biçimde düzenlenmekte olup iki haftalık bir süreyi kapsıyor. Yaz programlarında matematik, fen bilgisi, teknoloji ve rehberlik derslerinin yanı sıra öğrencilerin ilgi alanlarına göre seçebilecekleri görsel ve işitsel sanatlar, yaratıcı yazın ve bilgisayar gibi derslerden oluşan bir ders menüsü sunmaktayız.”

Doç. Dr. Sak, dersleri, AÜ Yunusemre Yerleşkesi'nde öğretim üyeleri ve branş öğretmenleriyle yürüttüklerine işaret ederek, bu sayede öğrencilerin bilim insanlarıyla birebir ders yapma, tartışma ve deneyler yapma fırsatı bulduğuna dikkati çekti.

“GELECEĞİN BİLİM İNSANLARINA EĞİTİM VERİYORUZ”

Bilim insanlarının nasıl düşündüklerini, problemleri nasıl çözdüklerini, bir bilim insanı olarak yaşamanın ve çalışmanın neye benzediğini doğal ortamında gözlemleyen öğrencilerin bilim insanı olmadan önce bir bilim insanı gibi düşünmeye ve çalışmaya başladıklarını vurgulayan Doç. Dr. Sak, şöyle devam etti:

“Bu tür bir öğrenme ortamı üstün yetenekli öğrencilerin yalnızca akademik gelişimlerini desteklemekle kalmamakta geleceğe yönelik bireysel yol haritalarını da yavaş yavaş şekillendirmelerine yardımcı olmaktadır. Biz, ÜYEP sınıflarında geleceğin bilim insanlarının eğitim aldıklarını hayal ediyoruz. ÜYEP öğrencilerini gelecekte olağanüstü başarılı, sıra dışı kişilikler olarak görmek bizim en büyük çalışma motivasyonumuzdur. ÜYEP, öğrencilerin yeteneklerini keşfettikleri, kendilerini geliştirme olanağı buldukları eğitsel ve sosyal bir ortamdır. Geçen bir yıllık deneyimimiz, yapmış olduğumuz gelişim testleri ve öğrencilerin SBS performansları ÜYEP'in üstün yetenekli öğrencilerin akademik gelişimlerinde ne denli etkili olduğunu ortaya koymuştur. ÜYEP'e devam eden öğrencilerimizin velileri, ÜYEP'in çocukları üzerinde yaratmış olduğu pozitif farklılıkları aileler için düzenlediğimiz seminerlerde ve toplantılarda sık sık dile getirmektedirler.”

“ÜYEP GİBİ PROGRAMLAR TÜRKİYE'NİN HER BÖLGESİNDE OLMALI”

Doç. Dr. Sak, ÜYEP gibi programların sadece Eskişehir'de değil Türkiye'nin her bölgesinde yer almasını dilediklerini belirterek, “Ekip olarak bu konuda çalışmalarda bulunmak isteyen kişilere ve kurumlara elimizden gelen desteği vermeye hazırız. Unutmamalıyız ki toplumun her kesiminde üstün yetenekli öğrenci vardır. Bu nedenle bölgedeki tüm 6. sınıf öğrencilerin ÜYEP'e başvurmalarını istiyoruz” dedi.

ÜYEP'e başvurmak isteyen öğrenciler ya da ÜYEP hakkında detaylı bilgi edinmek isteyen kişilerin “www.uyep.anadolu.edu.tr” internet sitesini ziyaret edebilecekleri ya da (222) 3350585'den dahili 3537 telefon numarasını arayabilecekleri bildirildi.

Öğrenciler, matematik ve fen bilimleri okul notlarının ortalaması, milli eğitim müdürlüklerinin her ilde açtıkları seviye belirleme sınav puanları ve AÜ'de yapılacak zeka testi sonuçları baz alınıp programa yerleştirilecek.

Öğrencinin, programa kabul edilmesinde, dönem sonu notlarının ortalaması yüzde 10, seviye belirleme puanları yüzde 20, AÜ'de yapılacak zeka testinin sonucu da yüzde 70 olarak baz alınacak. Programa geçen yıl 96 öğrenci alınmıştı. Bu yıl yapılacak müracaata ve sınavdaki başarı oranına göre, sayı belirlenecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!