Ustaların ustalarını Gencer yetiştiriyor

Güncelleme Tarihi:

Ustaların ustalarını Gencer yetiştiriyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 1998 00:00

Haberin Devamı

Operanın 'Diva'sı Leyla Gencer, La Scala Müzik Akademisi'nin başına getirildi. Doçentlik unvanı da alan Gencer, geçen yıl ekim ayında açılan okulda, kariyerinde yükselmek isteyen başarılı opera sanatçılarına dersler veriyor. Okulun başına Gencer'in getirilmesi müzik eleştirmenlerince ünlü sopranonun 'taçlandırılması' olarak tanımlanıyor.

Dünyaca ünlü Türk sopranosu Leyla Gencer, La Scala Operası'nın geçen yıl ekim ayında açtığı La Scala Müzik Akademisi'nin başına getirildi. Gencer'e La Scala tarafından doçentlik unvanı da verildi. La Scala Müzik Akademisi, usta sanatçıları daha da ustalaştıracak ‘olgunlaştırma’ okulu olarak hizmet veriyor. Akademiye, kariyerlerinde yükselmek isteyen başarılı opera sanatçıları kabul ediliyor.

Operacıların tapınağı olarak nitelendirilen İtalya'nın Milano kentindeki La Scala'nın geçen yıl açtığı akademinin başına Gencer'i getirmesi, İtalyan müzik otoriteleri tarafından Diva'nın taçlandırılması olarak kabul edildi.

1952'de Puccini'nin Tosca operasındaki rolüyle ünlenen Leyla Gencer, 1956 yılında La Scala'da Pizzetti'nin Katedral'de Cinayet operasındaki olağanüstü performansıyla eleştirmenlerin övgüsünü aldı.

Otuz yılı aşkın sanat yaşamında başta La Scala olmak üzere, dünyanın önemli operalarında söyledi, bunların içinde Covent Garden gibi, Glyndebourne Festivali gibi yerler de var.

On yıl önce sahneye veda eden Gencer, gerek Milano'da gerek Türkiye'de hocalığını sürdürdü.

Müzik dünyasının uluslararası tanınmış yarışmalarında jüri üyeliği yaptı.

Yapı Kredi Bankası da onun adına iki yılda bir yapılan Uluslararası Leyla Gencer Şan Yarışması düzenliyor. Türk ve yabancı bir çok sanatçı bu yarışmayı kazandıktan sonra dünyanın çeşitli müzik kurumları tarafından angaje ediliyor.

Geçen yıl ödül kazanan Türk sanatçısı Sinan Gürle, şu anda Bologna'da Mozart'ın Don Giovanni operasında söylüyor.

Dünya opera çevreleri ayrıca Diva'yı Donizetti'yi kendi ülkesine sevdiren sanatçı olarak diye de övüyorlar.

Zeynep Oral da, Tutkunun Romanı Leyla Gencer kitabında sanatçının yaşamını ve sanatını ayrıntılarıyla yazdı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!