Üst makamı sakladı

Güncelleme Tarihi:

Üst makamı sakladı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 1997 00:00

Haberin Devamı

Hürriyet, Emniyet eski İstihbarat Daire Başkanı Orakoğlu'nun Askeri Savcılığa verdiği ifadeyi ele geçirdi. Askeri belgeyi Onbaşı Sarmusak'tan aldığını itiraf eden Orakoğlu, bunu gerekli gördüğü üst makamlara verdiğini bildirdi. Ancak Orakoğlu, üst makamların kim olduğunu söylemekten kaçındı.

Casusluk soruşturmasının kilit adamı Emniyet Genel Müdürlüğü eski İstihbarat Daire Başkan Vekili Bülent Orakoğlu, Genelkurmay'dan sızdırılan belgeyi kendisinin aldığını itiraf etti. Orakoğlu, önceki gün Askeri Savcılığa verdiği ifadede, ‘‘Belge aldığım doğrudur. Gerekli gördüğüm için ilgili makamlara belgeyi ilettim'' dedi.

Orakoğlu, ifadesinde, Batı Çalışma Grubu'nun irtica belgesini sızdıran Onbaşı Kadir Sarmusak için de, ‘Bizim istihbarat elemanımız değil'' dedi. Orakoğlu, Genelkurmay ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan ‘‘darbe istihbaratı yapmadıklarını ve bu amaçla özel eleman yetiştirip, orduya yerleştirmediklerini'' de savundu. Orakoğlu, ‘‘Belge aldığım doğrudur. Bu konuda hiç bir üst makamdan emir ve talimat verilmedi. Gerekli gördüğüm için ilgili makamlara belgeyi ilettim. İlgili makamların kim olduğunu açıklayamam. Belgeyi nasıl aldığımı da anlatmam'' dedi.

AKŞENER'İ KORUDU

Orakoğlu, eski İçişleri Bakanı Meral Akşener'in kendisine, ‘Ordudan darbe istihbaratı yapılması için emir ve talimat' vermediğini öne sürerek, ‘Siyasi komplo kurbanıyım. Günah keçisi oldum'' diye konuştu. Orakoğlu şöyle devam etti: ‘‘Ben hiçbir şekilde suç

işlemedim. Polis Vazife Selahiyet Kanunu'nun verdiği yetki çerçevesinde, ülkeme hizmet ettim. Gizli görevliyim. Açıklamam gereken şeyler var. Genelkurmay'ın telefonlarını dinlemedik. Ordudan belge sızdırmak gibi bir çalışmamız olmadı.'' Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre Akşener'in basın toplantısında üstü kapalı belge sızdığını ima etmesine ve darbe istihbaratı yapıldığını kabul etmesine rağmen, ‘‘Belgeyi kime verdiniz?'' sorularını yanıtlamadı.

SARMUSAK'I TANIMAM

Mamak Cezaevi'nde tutuklu bulunan Orakoğlu, belgeyi sızdıran Onbaşı Sarmusak'ı tanımadığını, ancak belgeyi ondan aldıklarını söyledi. Orakoğlu, Sarmusak'ın istihbaratın herhangi bir biriminde görevli olmadığını da belirtti. Orakoğlu, onbaşının kendisinin adamı olmadığını da savundu. Orakoğlu ve Sarmusak hakkında TCK'nın 132. maddesindeki ‘Gizli bilgileri elde' etme suçundan 20 gün içinde dava açılacağı öğrenildi. Aynı çerçevede Kadir Sarumsak hakkında da iddianame düzenlenecek. Askeri suçlarda Memurin Muhakematı Kanunu hükümleri işlemediği için emekliliğe ayrılan Orakoğlu ile Sarumsak, Deniz Kuvvetleri Askeri Mahkemesi'nde yargılanacaklar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!