Üsküdar Kaymakamı'na dava

Güncelleme Tarihi:

Üsküdar Kaymakamına dava
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2000 00:00

Haberin Devamı

Birinci derece doğal SİT alanı ilan edilen Validebağ ve Altunizade korularına yönelik ihlaller bir yandan dört mahalleyi bir araya getirirken bir yandan da mahalleliyle Üsküdar Kaymakamı'nı karşı karşıya getirdi. Validebağ İnisiyatifi kaymakamı dava ediyor.

Altunizade, Barbaros, Koşuyolu ve Acıbadem Mahalleleri sakinlerinin oluşturduğu Validebağ İnisiyatifi Üsküdar Kaymakamı Abdülvahap Yıldırım'a dava açıyor. Validebağ ve Altunizade korularına son yıllarda kamu yöneticilerinden müteahhitlere kadar hemen her kesimin el atmasından bezen inisiyatif üyeleri, çareyi Yıldırım'ı mahkemeye vermekte buldu.

İnisiyatif adına Avukat İlyas Bulcay, Yıldırım hakkında ‘‘Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefetten'' dava açmak için İstanbul Valiliği'ne başvurdu.

Validebağlılar Yıldırım hakkında daha önceki mahkeme kararlarını uygulamamasını da içeren bir dosyayı İçişleri Bakanlığı'na gönderdi.

1998'de yine Validebağ İnisiyatifi üyeleri Yıldırım hakkında kamuya ait alanın 3M inşaat şirketi tarafından kullanılmasına göz yumduğu ve mahkeme kararlarını uygulamadığı gerekçesiyle İstanbul 3. İdare Mahkemesi'ne dava açmış ve kazanmıştı. Ancak Üsküdar Kaymakamlığı halen 3M'e yüzme havuzu ve kapalı spor salonu yaptığı kamu alanını boşaltması için tebligat yapmadı. İçişlerine gönderilen dosya bu bilgileri de içeriyor.

Uygulanmayan kararlar

Bir koruma kurulu bir alanı birinci derece doğal SİT alanı, içindeki köşkleri ise ikinci derece tarihi eser ilan ederse ne olur? Kağıt üzerinde, bu soruya hemen, orada kimse bir şey yapamaz cevabı verilebilir.

Ama Altunizade ve Validebağ korularında böyle olmadı. Bu korulara Marmara Üniversitesi sosyal tesislerini, otoparkını ve bölgenin onüçüncü hastanesini, Haydarpaşa Lisesi de basketbol ve futbol sahası inşa etmeye çalışırken, Üsküdür Kaymakamı Abdülvahap Yıldırım da deprem tatbikatı için korunun bir parçasını iş makinalarıyla darmadağın etti.

Marmara Üniversitesi ve Haydarpaşa Lisesi'nin projeleri henüz hayata geçmedi ama Üsküdar Kaymakamı deprem tatbikatını başarıyla tamamladı. Üsküdar Belediyesi'nin dozer ve kepçeleriyle korunun bir bölümü daha traşlandı. Oysa yasal olarak koruda yapılacak tüm faaliyetler için III Numaralı Koruma Kurulu'ndan izin alınması gerekiyor.

Nitekim koruda bugüne kadar yapılanlar da Validebağ İnisiyatifi ile Kaymakam Yıldırım'ı karşı karşıya getirdi.

Yasemin Çakır

(Barbaros Mahallesi Muhtarı) Beni geçen seçimlerde inisiyatif aday gösterdi ve seçildim. Geleceğimizle ilgili en önemli konu çevrenin korunması. Seçildikten sonra sadece koru değil pek çok iş olduğunu gördüm. Deprem için bir toplantı yapmak istiyoruz ama okul salonunu bile alamıyoruz. Çöp toplanması, otobüs saatlerinin düzensiz olması, asfaltlama çalışmaları temel sorunlarımız arasında. Uzun vadede gündemimizde baz istasyonları var.

Latif Şimşek

Depremde Üsküdar Kaymakamı'na inisiyatiften 10 arkadaş gidip, yardım etmek istediğimizi söyledik. Gidemeyeceğimizi söyledi araç gerecimiz olmadığı için. Kendiliğimizden gittik Değirmendere'ye. Gördüklerimiz çok öğreticiydi. Edinmemiz gereken aletlerden örgütlenme yöntemine kadar pek çok ders çıkarıp uyguladık. O sırada Kaynaşlı'da deprem oldu ve gidip yardım ettik. Üsküdar Kaymakamı deprem için ne yaptı? Hiç. Ama gözü koruda.

Yüksel Demirtaş

Altunizade'deki çalışmalarımız 5 yıldır sürüyor. Koruyu 1. derece SİT alanı ilan ettirmeyi başardık. İstediğimiz, SİT'le ilgili yasalarda ne deniyorsa ona harfiyen uyulması. Milli Eğitim camiası tarafından koru, 1954'e kadar gayrıresmi olarak kullanılmış. Şimdi resmi olarak kullanılmaya devam ediliyor, etsinler de. Ama artık bütünlüklü bir koruma anlayışıyla Bakanlık koruya yaklaşsın. En son SİT alanı ilan edildikten sonra büyük bir çay bahçesi açıldı.

Ülkü Akman

17 yıldır Koşuyolu'ndayım. Mahalle muhtarına gittim o tarihlerde pek ilgilenmedi. Belediyeye gidip gelmeye başladım ve sorunlar çözülmeye başladı. Baktım ki bir şeylerle ilgilendikçe yanıt alabiliyorum. Yollar döşendi; o ağaçlar kuruyacak! Yaptırdığımız sayıma göre 25 türde 3 bin 500'e yakın, yaşları 10-400 yıl arasında değişen ağaç var. Sayıları azalıyor.

Neşe Taşan

Koşuyolu'nda oturuyorum. Bireysel olarak çevremle ilgileniyordum. Evimizin karşısında baz istasyonu kurulunca bireysel çalışmamı toplumsal çalışmaya dönüştürdüm. Kızımla birlikte kapı kapı dolaşıp bilgilendirmeye çalıştık komşularımızı. Koşuyolu Muhtarlığı'na başvurdum. Hürriyet İstanbul'u baz istasyonları konusunda aradım. Aldığım bilgilerle ilişkilerim daha da gelişti, kendimi sivil toplum hareketi içinde buldum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!