Ünüvar: Türkiye genelinde 9 pozitif vaka var

Güncelleme Tarihi:

Ünüvar: Türkiye  genelinde 9 pozitif vaka var
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2006 20:36

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Necdet Ünüvar, Türkiye genelinde, 100 civarında kuş gribi vakası bulunduğunu, bunlardan 9' unun sonucunun pozitif çıktığını söyledi.

Ünüvar, Ankara Valisi Kemal Önal ile birlikte kuş gribi tespit edilen 2 çocuğun tedavi gördüğü Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde incelemelerde bulundu.

Ankara Valisi Önal, hastaların durumlarında endişe verici bir şey olmadığını öğrendiklerini belirtti.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Ünüvar da 5 ve 2 yaşlarında 2 çocukta “H5N1” virüsünün pozitif çıktığını bildirdi. Çocukların genel durumunun çok iyi olduğunu ifade eden Ünüvar, “Şu anda hastalarımız stabil durumdalar. Birisi pozitif çıktığı için tedaviye başlanmıştır. Ayrıca yine değişik sebeplerle hastalıklı ördek veya tavuklarla teması bulunan 8 çocuğumuzun tetkikleri yapılmıştır. Onlardan bir tanesinin sonucu negatif çıktı, diğerlerinin sonuçlarını önümüzdeki saatler içerisinde alacağız” diye konuştu.

Ünüvar, şu an itibariyle Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gözlem altında bulunan çocukların hiç birinde ciddi bir sağlık problemi olmadığını ve tedavilerinin devam ettiğini kaydetti.

Bazı çocukların ise sonuçlarını beklediklerini söyleyen Ünüvar, hastalığı pozitif çıkan çocukların isimlerinin Muharrem ve İskender Çanak olduğunu bildirdi.

Ankara Valisi Önal, bu çocukların babalarının, 2 gün önce Sarıyer Hasan Polatkan barajında göçmen kuşlardan üçünün ölmesi sonucu elinde eldivenle temas ettiğini söyledi.

Babanın, eldiveni paltosunun cebine koyarak eve getirdiğini, çocukların da bu eldivenle oynadıktan sonra virüsü kaptıklarını ifade eden Önal, “Bu inanılmayacak kadar sıkıntı verici bir şey. Babada negatif çıkan sonuç, maalesef bu iki yavruda pozitif” dedi.

7 KİŞİNİN SONUCU BEKLENİYOR

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Müsteşar Ünüvar, şu anda Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 8 çocuğun gözlem altında tutulduğunu ifade etti. Ünüvar, “Bu çocukların bir tanesinde virüs negatif çıktı. Diğerlerinin sonuçlarını bekliyoruz. Sanıyorum sonuçlar bugün çıkacak. İlerleyen saatlerde sonuç çıkar ve bir yazılı açıklamayla duyuracağız” dedi.

Sağlık Bakanlığı Koordinasyon Merkezi'nin, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile yakın bir temas halinde 24 saat çalıştığını bildiren Ünüvar, çıkan sonuçları duyuracaklarını kaydetti.

Ünüvar, bir başka soru üzerine Numune Hastanesi'nde 1 vatandaşın sonucunun pozitif çıktığını anımsatarak, hastanın durumunun iyi olduğunu, tedavisinin devam ettiğini söyledi.

Ünüvar, bu hastanede şu anda 4 şüpheli vatandaşın bulunduğunu, bu kişilerin tetkiklerinin devam ettiğini bildirdi. Ünüvar, şöyle devam etti:

“Çok sayıda vatandaşımız biraz da hassasiyet göstererek ihbarda bulunuyor. Ölü veya hastalıklı olduğunu düşündüğü tavukla temas halinde olunca ihbarda bulunuyor ve tetkikler yapılıyor. Bu anlamda herhangi bir şekilde gerek bizim sağlık kuruluşlarımıza bireysel başvurular veya hastanelerimize başvuranların tetkiklerini yapıyoruz. Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi Üroloji Laboratuvarımız'da 24 saat bu tetkikleri yapıyoruz. Bu anlamda 100 civarında şu anda tetkiki devam eden örneğimiz var. Örnekleri inceliyoruz ve sonuçları çıktıkça kamuoyu ile paylaşacağız.”

TÜRKİYE GENELİNDE POZİTİF ÇIKAN VAKA SAYISI 9

Kanatlı kümes hayvanlarıyla temas noktasında olan vatandaşların özellikle çocuklarını bu temastan korumalarını isteyen Ünüvar, bu kişilerin ellerini sabunlu suyla yıkamalarını önerdi.

Ünüvar, bir başka soru üzerine de Türkiye genelinde sonucu pozitif çıkan 9 vaka bulunduğunu, bunlardan ikisinin vefat ettiğini, bir tanesinin sonucunun negatif çıktığını, diğer vakaların tedavilerinin devam ettiğini anlattı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!