Ünlülerin kabusu oldu

Güncelleme Tarihi:

Ünlülerin kabusu oldu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2006 11:43

Sigara karşıtı Prof. Dr. Kural'ın şikayeti sonucu onlarca ünlü para cezası ödemek zorunda kaldı.

Sigara karşıtlığı ve çevreci faaliyetleriyle de tanınan Guinness Türkiye Fahri Temsilcisi, Gana ve Benin Fahri Konsolosu, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğretim üyesi Prof. Dr. Orhan Kural'ın şikayeti sonucu aralarında Teoman, Yılmaz Erdoğan ve Mustafa Altıoklar gibi ünlülerin de bulunduğu 100'e yakın kişi adliyelik oldu.

Prof. Dr. Orhan Kural, ”gençleri sigaraya özendirdikleri” gerekçesiyle tanınmış isimlerin de aralarında yer aldığı 100'e yakın kişi hakkında cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulundu. Bu kişilerden “Asansör” ve “O şimdi Asker” adlı filmlerde ”gençlerin sigaraya özendirildiği” ve “sigara ile askerlik arasında bağlantı kurulduğu” gerekçesiyle Şişli 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nde dava açılan Mustafa Altıoklar ve Abdullah Oğuz'a, 462'şer YTL para cezası verildi.

Mazhar Alanson da “Yandım” şarkısını seslendirirken sahnede sigara içmesinden dolayı 500 YTL para cezası ödedi.
Safarad Grubu da, “Ne Farkeder” adlı parçaya çekilen klipte yanan sigaranın kül tablasında gösterilmesi nedeniyle savcılıkta ifade vermek zorunda kaldı. Osman Sınav, “Kurtlar Vadisi” dizisinde sigarayı özendirdiği gerekçesiyle savcılığa yapılan şikayet üzerine dizideki sigara görüntülerini kaldırdı.

“Bir Ateş Ver Sigaramı Yakayım” adlı klipte sigarayı özendirdiği gerekçesiyle savcılığa ifade veren Ali Kırca'nın klibi ise gösterilmedi. Espri Standartları Enstitüsü'nün “Üçüncü Türden Yakın İlişkiler” oyununda Philip Morris'in adının geçmesi ve oyuncuların seyircilerden sigara istemesi üzerine savcılığa yapılan şikayet sonucu oyundaki bu bölüm, gösteriden çıkartıldı.

Uğur Yücel hakkında “Yazı Tura” filminde sigara özendirildiği için savcılığa yapılan şikayet, takipsizlikle sonuçlandı.
Tansaş marketlerindeki sigara panoları nedeniyle yapılan şikayet takipsizlikle sonuçlanmasına rağmen sigara panoları kaldırıldı.

Prof. Dr. Kural, Kadir İnanır hakkında “sigara dumanını üstüne püskürttüğü, ardından tehdit ve hakarete uğradığı” iddiasıyla yaptığı suç duyurusu nedeniyle açılan davayı kaybetti. Prof. Dr. Kural, bunun üzerine kararın bozulması için Yargıtay'a başvurdu.

Yılmaz Erdoğan da, “Organize İşler” filminde 20 sahnede ve 43 planda Marlboro paketinin görülmesi üzerine savcılığa şikayet edildi. Bu suç duyurusu üzerine başlatılan soruşturma sürüyor.
Şarkıcı Teoman Yakupoğlu hakkında ise konserlerinde sigara içerek gençleri özendirdiği iddiasıyla savcılığa şikayette bulunuldu.

Prof. Dr. Kural, bunun ardından Yakupoğlu'na bazı söylemleri nedeniyle 100 YTL, Teoman Yakupoğlu da buna karşı Prof. Dr. Kural hakkında 55 bin YTL'lik tazminat davası açtı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!