Üniversiteye yeni sistem

Güncelleme Tarihi:

Üniversiteye yeni sistem
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

YÖK Başkanı Prof. Kemal Gürüz'ün rektörlerin tartışmasına açtığı yeni üniversite sınav sistemi tek oturumda ve tek basamaklı yapılacak. Adaylar sadece, yeteneklerinin ölçülmesini hedefleyen ‘Üniversite Seçme Sınavı’na girecekler.

Halen iki basamaklı sınav öngören üniversiteye giriş sisteminin sil baştan değiştirilmesini öngören yeni modele göre, üniversite giriş sınavı, ‘tek oturumda’ ve ‘tek basamaklı’ yapılacak. İkinci basamak sınavının (ÖYS) kaldırılmasını öngören yeni model, gelecek yıl ‘1999 ÖSS’ adı altında gerçekleştirilecek. Bu yılki 1998 ÖSYS'de hiçbir değişiklik olmayacak. Yeni modele göre, halen birincisi ‘seçme’, ikincisi de ‘yerleştirme’ye yönelik iki aşamalı gerçekleştirilen sınav sistemi sil baştan değişecek. Ayrıntıları henüz belli olmayan ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz'ün rektörlerin tartışmasına açtığı öğrenilen yeni model ana hatlarıyla şöyle işleyecek:

TEK AŞAMALI SINAV

Sınav sayısı ikiden teke inecek. Yerleştirme sınavı kaldırılırken, adayların yeteneklerinin ölçülmesini hedefleyen, ‘Öğrenci Seçme Sınavı’ yapılacak. Bu sınav da tek oturumda gerçekleştirilecek.

ALANLARA GÖRE PUAN

ÖSS'de adaylara yöneltilecek testlerle, lisedeki alanlar aynı olacak. Halen, ÖSS-Sözel, ÖSS-Sayısal ve ÖSS-Eşit Ağırlık olarak hesaplanan puanlar, tıpkı lisedeki alanlar gibi ‘ÖSS-Matematik Fen’, ‘ÖSS-Türkçe Matematik’, ‘ÖSS-Sosyal’, ‘ÖSS-Sanat Spor’ ve ‘ÖSS-Yabancı Dil’ diye çeşitlenecek.

BAŞARIYA KATSAYI

Üniversiteye yerleştirmede de, öğrencilerin yetenekleri ön plana çıkarılacak. Buna göre, ÖSS puanının hesaplanmasında öğrencinin ‘lise alan başarısı’ da etkili olacak. Halen Ortaöğretim Başarı Puanının (OÖBP) hesaplanmasında ve üniversite puanına eklenmesinde ‘tek’ olarak kullanılan katsayının, lise alanına göre değiştirilmesi de gündemde.

MERKEZİ YERLEŞTİRME

Fakülte ve yüksekokulların hangi puan türüne göre öğrenci alacakları yeniden belirlenirken, yerleştirme sistemi de merkezi işleyecek. Bu durumda, öğrencilerin tercihleri ya sınav öncesi alınacak, ya da sınavdan sonra, okulların açıklayacakları puan türü ve taban puana göre adaylardan tercih istenecek.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!