Üniversiteye saunalı kantin

Güncelleme Tarihi:

Üniversiteye saunalı kantin
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2008 12:18

Sayıştay Başkanlığı, Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Rektörlüğünden, devleti 1 milyon 667 bin YTL zarara uğrattığı iddiasıyla savunma istedi.

Haberin Devamı

Sayıştay Başkanlığının GAZÜ'nün 2006 yılı harcamalarına ilişkin hazırladığı raporda, “Öğrenci Kafeteryası” adı altında saunalı, kapalı yüzme havuzlu, buhar odalı, şok duşlu, aletli jimnastik salonlu, şömineli lokantası bulunan araç parklı lüks bir sosyal tesis yapıldığı, bunun ise kanunlara ve Başbakanlık genelgesine aykırı olduğu, kamu zararına neden olunduğu belirtilerek, bunun açıklanması istendi.

Sayıştay raporunda, Gaziantep Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı tarafından “öğrenci kafeteryası” inşaatının ihalesinin kanunlara ve Başbakanlık genelgesine uygun yapılmadığı belirtildi.

Raporda, “Öğrenci kafeteryası yapım işinin açık ihale usulü ile 1 milyon 287 bin YTL teklif veren Atmaz İnşaat'a verildiğinin tespit edildiği, proje için 848 bin YTL'si de Öğrenci Sosyal Hizmetler bütçesinden karşılanmak üzere toplam 1 milyon 598 bin YTL yatırım ödeneği konulduğu” bilgilerine yer verildi.

LÜKS SOSYAL TESİS

Sayıştay raporunda, 1 milyon 598 bin YTL yatırım ödeneğinin 1 milyon 287 bin YTL'sinin kafeterya binası inşaatına ayrıldığına dikkat çekildi.

Haberin Devamı

GAZÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Ekinci'nin 11.04.2007 tarih ve 148 sayılı yazısı ile 2006 yılında tamamlanan projeler arasında “öğrenci kafeteryası”nı da tamamlanan projeler arasında gösterdiği bildirilen Sayıştay raporunda, şöyle denildi:

“Öğrenci kafeteryası olarak gösterilen mahalle ilgili olarak, teknik oda, havuz esanjör dairesi, mutfak, aletli jimnastik salonu, kapalı yüzme havuzu, oyun salonu, bay-bayan soyunma, buhar odası, sauna, şok duş, mutfak, zemin kat salonda şömine ve teras kata ilişkin detaylara yer verilmiştir. Sözleşme ekleri arasında yer alan projelerin, mahal listeleri, birim fiyat tarifleri ve imalat teknik şartnameleri incelendiğinde, yapılan inşaatın bir kafeterya değil, kapalı yüzme havuzlu, buhar odalı, saunalı, şok duşlu, aletli jimnastik salonlu ve şömineli lokantası bulunan araç parklı lüks bir sosyal tesis olduğu anlaşılmaktadır.”

Başbakanlık genelgesiyle “Kamu kurum ve kuruluşları tarafından yurt içinde ve yurt dışında hiçbir surette hizmet binası, lojman, her ne adla olursa olsun memur evi, kamp, kreş, eğitim, dinlenme, sosyal tesis (ve bunlarla ilgili arsa ve arazi) satın alınmayacak, kamulaştırılmayacak, kiralanmayacak ve yeni inşaat yapılmayacaktır” talimatı verildiği vurgulanan raporda, şunlar kaydedildi:

Haberin Devamı

“Kamu Mali yönetimi ve kontrol kanunun ve Başbakanlık genelgesi hükümleri birlikte değerlendirildiğinde, üst yöneticiler kendilerine bütçe kanunları ile tahsis edilen kıt kaynakları israf etmeden, etkili, ekonomik ve verilmiş şekilde kullanmaları gerekmekte ve yapılan harcamaların da bütçe esaslarına, kanun, tüzük ve yönetmelikler ile diğer mevzuata uygun olması gerekmektedir.

DPT'nin projesinde belirtilen merkezi derslik, laboratuvar ve idari bina projesi kapsamında alınan ödeneğin, sağlık Kültür ve Spor dairesi Başkanlığı bütçesinden 'öğrenci kafeteryası' adı altında, Üniversite personeline yönelik olarak kapalı yüzme havuzlu, saunalı, buhar odalı, şok duşlu, aletli jimnastik salonlu, bay-bayan soyunma odalı, şömineli lokantası olan bir sosyal tesis olarak inşa edilmesi yer alan mevzuat hükümleri uyarınca mümkün bulunmamaktadır.

Haberin Devamı

Bu nedenle kamu kaynaklarının etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak kullanılmaması ve Başbakanlık Genelgesine aykırı olarak öğrenci kafeteryası adı altında sosyal tesis yapılması nedeniyle toplam 1 milyon 667 bin 941 YTL kamu zararına neden olunmasının açıklanması.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!