Üniversitelere savaş

Güncelleme Tarihi:

Üniversitelere savaş
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türban yasağı nedeniyle üniversiteler ve YÖK'e çatan FP Genel Başkanı Kutan, ‘‘Savaş baltalarını gömdük’’ sözlerini unuttu. YÖK'ün ‘düşmanca’ davrandığını belirten Kutan, üniversiteleri de ‘oligarşik adacıklar’ olarak niteledi. Kutan, YÖK üyeleri ile rektörlerin, milletvekilleri tarafından seçilmesini önerdi.

FP Genel Başkanı Recai Kutan, ‘‘Savaş baltalarını gömdük’’ sözlerini, türban yasağı nedeniyle bir kenara bıraktı ve üniversitelerle YÖK'ü ‘düşman’ ilan ederek, savaş açtı. Üniversiteleri ‘Oligarşik adacıklar’ olarak niteleyen Kutan, YÖK üyeleri ile rektörlerin milletvekilleri tarafından seçilmesini önerdi. İktidara geldiklerinde TRT'yi de kapsayacak yasal düzenlemeye gideceklerini açıklayan Kutan, imam hatiplerin orta bölümlerini de yeniden açacaklarını söyledi.

FP milletvekillerinin 3 gün süren Kızılcahamam kampının son gününde basın toplantısı düzenleyen Kutan, ‘‘FP olarak, millet iradesinin dışında hiçbir güç tanımıyoruz’’ dedi. Cumhuriyeti, demokrasiyi, laikliği soyut bir kavram olarak değil, ancak milli iradeyle anlamlandırdıklarını söyleyen Kutan, şöyle konuştu:

‘‘Türkiye'nin yaşadığı bütün sıkıntıların temelinde, milli irade dışında oluşan başka iradelerin milli iradeye tercih edilmesi vardır. Bu meyanda, kılık-kıyafet meselesini bir insan hakkı meselesi olarak mütalaa ediyoruz. Bugün, YÖK ve üniversitelerin bu konudaki çağdışı tatbikatını milli iradeye ve milletin değerlerine ters ve düşmanca uygulamalar olarak görüyoruz.’’

İktidara geldiklerinde 8 yıllık kesintisiz eğitim uygulamasına da son verecekleri sinyalini veren Kutan, milletvekilleri tarafından uzun uzun alkışlanan konuşmasında şunları söyledi:

‘‘Cumhuriyetimizin 75'inci yıldönümünü gönülden kutluyoruz. Ancak, üzüntümüz cumhuriyetimizin oligarşik ve bürokratik bir cumhuriyet haline dönüştürülmüş olmasıdır. 75'inci yılda milletimize verebileceğimiz en büyük armağan, cumhuriyetimizi halkın iradesinin öne çıkarıldığı demokratik bir cumhuriyet haline getirmektir.’’

BİRİNCİ TEHDİT

Kutan, irticanın öncelikli tehdit olarak nitelendirilmesi nedeniyle isim vermeden orduya da eleştiri oklarını yönelterek, ‘‘Bir devlet için en büyük tehlike milletinin temel değerlerinin ve mukaddeslerinin tehdit olarak algılanmasıdır. Bugünkü hükümet, maalesef Türk toplumunun ana unsurlarını ve milletimizin temel değerlerini potansiyel suç saymaktadır. Bu husus hem devlet için, hem de millet için büyük bir talihsizliktir. Türkiye'nin bugün en büyük çıkmazı da budur’’ dedi.

Kutan, ‘‘Savaş baltası’’ benzetmesinin de ‘Amerikanvari bir espri’ olduğunu ileri sürerek, ‘‘Yoksa buradaki balta, ağacı, kafayı kesen balta değil. Bazılarının espri anlayışı yok’’ dedi.

TOPLANTI ÇAĞRISI

Kutan ekonomik krizi değerlendirirken de, vergi kanunun iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklarını açıkladı ve şöyle konuştu:

‘‘Anamuhalefet partisi olarak, ekonomik krizi görüşmek üzere TBMM'yi olağanüstü toplantıya çağırıp, Meclis'in elkoymasını sağlayacağız.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!