Üniversitelere özel güvenlik

Güncelleme Tarihi:

Üniversitelere özel güvenlik
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 1999 00:00

Haberin Devamı

İsteyen kurum ve kuruluşların güvenliklerini sağlamak üzere özel birim oluşturmalarına imkan sağlayan yasa tasarısı, TBMM'ye sunuldu. Zaman zaman öğrenci eylemlerine sahne olan üniversiteler de, bu çerçevede özel güvenlik kuvveti kurabilecek.

KAMU kurum ve kuruluşları, özel şirketler, koruma talebinde bulunan kişiler de artık özel güvenlik birimlerinden yararlanacaklar.

Özel Güvenlik Kuvvetleri'nin kurulmasına olanak sağlayan yasa tasarısı, TBMM'ye sunuldu. Tasarının amacı şöyle belirlendi:

‘‘Milli ekonomiye veya devletin savaş gücüne katkısı bulunan, kısmen veya tamamen yıkılmaları, hasara uğratılmaları veya geçici bir zaman dahi olsa çalışmadan alıkonulmaları ülke güvenliği, ülke ekonomisi, kamu düzeni, genel asayiş ve toplum hayatı bakımından olumsuz sonuçlar doğuracak, kamuya ve özel kişilere ait kurum ve kuruluşlarla, ilgili mevzuata göre haklarında koruma ve kuruluşların sabotaj, yangın, hırsızlık, soygun, yağma ve yıkıma karşı korunması, buralarda bulunanların zorla işten alıkonulmasının, sağlıklarının ve vücut bütünlüklerinin tehdit ve tehlikelere karşı korunması ve güvenliklerinin sağlanması.’’

Özel güvenlik kuvveti kurulmasına izin verilecek yerler arasında üniversiteler de bulunuyor. Böylece son günlerde sık sık öğrenci eylemlerine sahne olan üniversitelerde güvenliğin sağlanması hedeflediyor.

Bunun yanısıra aşağıda belirtilen tesisler de özel güvenlik kuvveti oluşturabilecek:

‘‘Baraj, enerji santralleri, rafineri, enerji nakil hatları, akaryakıt nakil, depolama, yükleme tesisleri ve benzeri yerlerle kamu veya özel kurum ve kuruluşlarca işletilen hava meydan ve limanları ile deniz limanları, tarihi eserler, ören yerleri, toplu konut alanları, sit alanları, açık ve kapalı müzeler, eğitim ve öğretim kurumları, her türlü sanayi ve ticari işletmeler, turistik ve sağlık tesisleri, her türlü spor müsabakaları, sahne gösterileri ve toplantıların yapıldığı yerler, ilgili mevzuata göre haklarında koruma kararı alınan kişiler ile geçici olarak korunma istekleri uygun görülen kişi, kurum ve kuruluşlar.’’

İçişleri Bakanlıklığı'nın izni ile kurulacak olan özel güvenlik şirketlerinin kurucu ve yöneticilerinin en az dört yıllık yüksel okul mezunu olması şarta bağlanıyor. Kurucu ve yöneticilerin en az yarısı, ‘TSK mensupları subay sınıfından, emniyet hizmetleri sınıf mensuplarından en az başkomiser rütbesinden, MİT mensuplarından en az şube müdürü ünvanından, mülki idare amirliği hizmetleri sınıfı mensuplarından en az on yıl hizmet yapmış olanlardan’ oluşacak. Tasarı, verilen süre içinde özel güvenlik teşkilatı kurmayan yetkililerle, usülüne uygun olmayan koruma önlemi aldıran ya da özel güvenlik görevlisi görevlendiren kuruluş yetkililerine para ve hapis cezaları da öngörüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!