Üniversitede skandal kitap: Ermeni katliamı

Güncelleme Tarihi:

Üniversitede skandal kitap: Ermeni katliamı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türkiye, ‘Sözde Ermeni Soykırımı’ iddiasının uluslararası platformlarda gündeme alınmaması için çaba gösterirken, Hacettepe Üniversitesi'nde Ermeni katliamından söz eden bir kitabın ders kitabı olarak okutulduğu ortaya çıktı.

Avukat Adem Adıgüzel, Hacettepe Üniversitesi'nde, Türkler'in Ermeniler'i toplu olarak katlettiği iddialarına yer verilen, ‘The Twentieth Century’ isimli İngilizce bir kitabın okutulduğunu bildirdi. Hacettepe Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi yetkilileri, söz konusu kitabın fakültenin Ekonomi Bölümü 1. sınıfında ders kitabı olarak okutulduğunu doğrularken, 4 yazarlı kitapın içeriğini bilmediklerini bildirdiler.Eastern Michigan University yayınlarından olan ‘The Twentieth Century’ isimli kitapta, Türkler'in de 1. Dünya Savaşı'nda Ermeniler'e uyguladığı sözde soykırım ifadelerine yer veriliyor.

Tarih kitabı olarak okutulan ‘The Twentieth Century’nin 22'inci sayfasında yer alan, ‘‘Milliyetçilik birleştirici olmaktan çok ayırımcıydı. Çünkü bazen güçlü olan grubun azınlıkları tek bir ülke içinde sindirmesine sebep oluyordu. Bu tavırlar genellikle etnik rahatsızlık, ekonomik kıskançlık ve dini nefretten kaynaklanıyordu. 20'inci yüzyılın başlarında Ruslar'ın Yahudiler'e, Türkler'in Ermeniler'e devlet yoluyla saldırıları da buna bir örnek’’ paragrafının yanı sıra, 260'ıncı sayfada da Hitler-Türkiye benzetmesi yapılıyor.

HİTLER BENZETMESİ

Kitapta, Hitler'in Yahudiler'e uyguladığı soykırımının ele alındığı ‘‘2. Dünya Savaşı’’ başlıklı bölümde, Türkiye ile ilgili yer alan ifadeler, Hitler'in soykırımcı zihniyetiyle aynı kefeye konuyor: ‘‘Yeni düzenin bir uzantısı olarak, Hitler son çare olarak gördüğü, Yahudi ve Avrupa Çingeneleri'ni yoketmeyi hedefleyen rejimi uygulamaya koydu. Son çare, belli millet, etnik grup ya da soyları soykırımın sistemli uygulanmasına bir örnekti. Tarih daha önce de, bu tür soykırımları kaydetmişti, aynı Türkler'in 1. Dünya Savaşı'nda Ermeniler'e karşı yürüttüğü katliam gibi.’’

Hacettepe Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nde okutulan ‘‘The Twentieth Century’’ adlı kitapta, Türklerin Ermenileri toplu halde katlettiği iddia ediliyor ve Hitler'le aynı kefeye konuluyor. Yetkililer, kitabın tarih dersi olarak okutulduğunu kabul ederken, ‘‘Ama içeriğinde ne var bilmiyoruz’’ dediler.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!