Unakıtan: Türkiye’nin bütçesi Avrupa ülkelerinden daha iyi

Güncelleme Tarihi:

Unakıtan: Türkiye’nin bütçesi Avrupa ülkelerinden daha iyi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2007 17:05

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye’nin bütçe açıkları dönemini geride bıraktığını söyleyerek, “Türkiye’nin bütçesi bir çok Avrupa ülkelerinden daha iyi. Kimden daha iyi? Yunanistan, İtalya, Almanya, Fransa ve Belçika’dan daha iyi” dedi.

Haberin Devamı

Yerel yayımlanan Bölgevizyon Dergisi tarafından Eskişehir Andolu Üniversitesi’nde düzenlenen ‘Frig Vadisi kentlerinin ekonomik entegrasyonu ve Türk ekonomisi’ kolnlu sempozyuma Maliye Bakanı Kemal Unkıtan, Eskişehir Valisi Kadir Çalışıcı, Kütahya Valisi Şükrü Kocatepe, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Kütahya Belediye Başkanı Mustafa İça, milletvekilleri, oda başkanları ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.


Maliye Bakanı Kemal Unakıtan sempozyumda yaptığı konuşmada Türkiye’nin 2001- 2002’de çok büyük ekonomik kriz geçirdiğini söyledi. Kendilerinin iktidara geldiklerinde önce yapılması gerekenleri belirlediklerini ifade eden Unakıtan, “Bir ülkede kalkınmandan bahsetmek için üretimin artması gerekir. Üretim artması için de yatırım yapmak gerekirdi. Yatırım neden yapılmıyordu? Sürekli fiyatların arttığı, enflasyonun yüzde 80’lerde olduğu bir ülkede yatırım yapmak mümkün değil” dedi.

Haberin Devamı

‘MALİ DİSİPLİNDEN TAVİZ YOK’

Yıllarca yüzde 2.5 civarlarında büyüme olduğunu, 70 milyon nüfusa bu oranın yetmeyeceğini anlatan Unakıtan, “Yüzde 6- 7 olursa sürdürebilir bir büyüme sağlanırdı. Onun dışında bütçe açıklarından dolayı malesef vergi alma borç al fikrinden hareket etmişiz. Borçlar dağ gibi olmuş, faizler yükselmiş, faizlerin altından kalkılamaz hale gelinmiş” diye konuştu.

Enflasyonun şu anda yüzde 7.7 oranında olduğunu, bunun daha da aşağı çekilmesi gerektiğini kaydeden Kemal Unakıtan, kendilerinden önce bütçe açığının gayri safi milli hasılaya oranının yüzde 14.6 olduğunu, geçen yıl ise yüzde 1'in altına indiğini hatırlattı. Unakıtan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bunun normali yüzde 3’tür. Yüzde 3’ün üzerinde olmaması gerekir. Bugün Türkiye’nin bütçesi bir çok Avrupa ülkelerinden daha iyi. Kimden daha iyi? Yunanistan, İtalya, Fransa, Almanya ve Belçika’dan hepsinden daha iyi. Artık bütçe açıkları dönemi geride kaldı. Mali disipline riayet edeceğiz. Bundan sonra mali disiplin devam edecek. Mali disiplinden kimseye taviz vermeyeceğiz. Mali disiplin vergiyi çok almak, hizmetleri ve harcamaları az yapmak değildir. Mali disiplin hesabına göre harcayacaksın, paran varsa harcayacaksın demektir. Aksi halde IMF kapılarına gidersin. Biz borç alma durumunda olmak istemiyoruz. Bu yıl AB kritelerine göre borç yapımız olacak ama istiyoruz ki ondan da düşük olsun.”

“BIRAKIN YABANCI YATIRIMLAR GELSİN”

Türkiye’nin dünya ile entegrasyonunun arttığını söyleyen Kemal Unakıtan, dış borsaların Türkiye’yi de etkilimeye başladığını kaydetti. Türk ekonomisinin artık dünyaya entegre olmaya başladığının söylendiğini kaydeden Unakıtan, sözlrini şöyle tamamladı:
“Türkiye’de iyi şeyler oluyor diyorlar, sadece ekonomik değil demokratikleşme insan hakları konusunda ilerlemeler oluyor. Yabancı sermaye Türkiye’ye iyi bakıyor. Eskiden yabancı yatırımcılar Türkiye’ye gelmiyordu. Şimdi 20 milyar dolar seviyesine çıktı. Yatırımda ve kalkınmada ihtiyacımız olan sermeye birikimi bizde yok. Yatırımların artırmak için yabancı sermaye gelmesi gerekiyor. Geliyor da hazıra geliyor bırakın gelsin. Bunun dışında bizzat sıfırdan fabrika kurmaya gelenler başladı. Bu bir süreçtir, biz yeterki ülkemizi daha iyi, daha yaşanır hale getirilim. Evinizi iyi döşerşseniz herkes gelir. İyi döşemezseniz kimse gelmez.”

Bakan Unakıtan sempozyumun ardından Eti Sosyl Bilimler Lisesi’nin açılışını yaptı, Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılacak olan 1000 kişilik öğrenci yurdu ile hayırsever işadamı Mehmet Erçelebi tarafından yaptırılan lise inşaatının temellerini attı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!