Ulusal Program Taslağı hazır

Güncelleme Tarihi:

Ulusal Program Taslağı hazır
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2001 00:00

Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye'ye ilişkin Katılım Ortaklığı Belgesi'nin (KOB) ardından Türkiye'nin üzerinde çalıştığı Ulusal Program'ın (UP) taslağı hazırlığı da tamamlandı.

29 bölümden oluşan, yaklaşık 800 sayfalık metin, AB Genel Sekreterliği'nden üç daire başkanı ve AB Genel Sekreteri Büyükelçi Volkan Vural tarafından inceleniyor.

AB Genel Sekreterliği, program taslağının hazırlanması için bayram tatili boyunca da çalıştı. Hazırlanan taslak, üzerinde dil birliği sağlandıktan sonra Pazartesi günü AB işlerinden sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'a sunulacak.
Sıra liderlerin onayında

Yılmaz ile Başbakan Bülent Ecevit ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli arasında gelecek hafta yapılması öngörülen zirveye, metni anlatması için Büyükelçi Vural davet edilecek. Liderlerin onayının alınmasından sonra taslak program son şeklini alacak.

Siyasi kriterler ile somut alternatiflerini içeren programda, AB müktesabatı da ek olarak yer alacak. Böylelikle daha kolay okunması amaçlanan UP'nin, koalisyon ortaklarının onayından geçmesinden sonra, Ocak ayı sonunda Brüksel'deki Avrupa Komisyonu'na sunulması planlanıyor.

AB üyeliği sürecinde Türkiye en çok tarım alanında zorlanacak, ancak uyumun hemen yapılması gerekmeyecek; bu alanda AB müktesebatına uyum, üyelikten sonra da yapılabilecek. Hazırlanan UP taslağı ise uyum çalışmalarına şimdiden başlanmasını öngörüyor.

UP taslağı hazırlanırken, KOB, İlerleme Raporu, 8. beş yıllık kalkınma programı, hükümet programı ve Türkiye'nin hassas olduğu konular göz önünde bulunduruldu. UP'nin koalisyon ortağı partilerin liderlerince onaylanmasından sonra, AB Genel Sekreterliği, programın tanıtımı için yoğun faaliyetlere girişecek. Çeşitli kurum ve kuruluşlara dağıtılmak üzere özeti hazırlanacak olan program, ayrıca AB Genel Sekreterliği yetkilileri tarafından konferanslar ve basın-yayın organları aracılığıyla kamuoyuna anlatılacak.

Nesnel olmayan yorumlar

Diplomatik kaynaklar, Türkiye'de UP ile ilgili olarak 'nesnel olmayan' yorumlar bulunduğuna dikkati çekerek, "AB bize dayatmada bulunuyor şeklinde yorumlar var. AB'nin dayatması diye bir şey yok. Tam tersine aday olmak için başvuran Türkiye'dir. Türkiye'nin AB adaylığından vazgeçtiğini açıklaması halinde, buna bazı Avrupa ülkeleri sevinecek" yorumunu yaptı.

Kaynaklar, AB üyeliği perspektifinin Atatürk'ün 'çağdaş uygarlık düzeyine ulaşma' ilkesi çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, "AB üyeliğini de bu hedefe ulaşmak için bir araç olarak görüyoruz. Dolayısıyla AB üyeliği ve UP konusundaki tartışmaları, daha bilinçli yapmamız gerekir" ifadesini kullandılar.

Radyo-televizyon yayınlarıyla ilgili bölümlerin hazırlanması sırasında, AB üyesi ve AB'ye aday ülkelerdeki uygulamaların dikkate alındığı belirtilirken, bölücü yayınların hangi dilde olursa olsun yasak olduğu hatırlatıldı. Dolayısıyla Türkçe dışında bir dilde yapılacak yayında bölücü unsurlar bulunması halinde, bu yayınların kolayca durdurulabileceği belirtiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!