Ulusal eğitim veri tabanı hazırlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Ulusal eğitim veri tabanı hazırlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2008 10:38

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) verileri ile eğitim verilerini eşleştiriyor.

Sistemde, TC kimlik numarası bazında tüm adresler yer alıyor. Eğitim bilgileri de TC kimlik numaraları üzerinden sisteme aktarılarak, “yerleşim birimlerine göre eğitim tablosu” ortaya konulacak.

TÜİK Başkan Vekili Ömer Toprak, ADNKS'de, nüfus sayım sisteminden farklı olarak, TC kimlik numarası, adres, medeni durum gibi yalnız temel unsurlar hakkında bilgi topladıklarını belirtirken, ana amacın detay çalışmalar için “altlık” oluşturmak olduğunu söyledi.

Detay çalışmalar için de ilk adımı eğitimle attıklarını belirten Toprak, “Şöyle düşünün; elinizde bütün TC kimlik numaraları ve onların nerede ikamet ettikleri bilgisi var. Milli Eğitim Bakanlığından, YÖK'ten onların nerede okuduğu bilgisini alırsanız, yerleşim durumu bazında eğitim durumunu çıkartırsınız” dedi.

“VERİLER, YIL SONUNA DOĞRU AÇIKLANACAK”


Toprak, veri tabanı için ilk, orta ve yükseköğretim kurumlarında öğrenim gören ve mezun olanların TC kimlik numaraları bazında tüm bilgilerini ilgili kurumlardan istediklerini belirterek, derinlemesine, detaylı eğitim istatistiklerini yıl sonuna doğru açıklayacaklarını bildirdi.

Eğitimin ardından sosyal güvenlik ve istihdam alanında benzer bir çalışma yapacaklarını kaydeden Toprak, “Burada da örneğin İş-Kur'dan iş arayanların TC kimlik numaralarını alıp eşleştirirseniz, nerelerde iş arayanlar olduğunu, yoğunluğunu bulursunuz. Bir çok alanda böyle eşleştirme çalışmaları yapacağız” dedi.

Toprak, çalışmaların da kendi içinde eşleştirileceğini, örneğin “A bölümden, şu tarihte mezun olan birinin, ne zaman hangi işe girdiğini ortaya koyabileceklerini” ifade ederek, bu tarz verilerin, politika oluşturma açısından taşıdığı önemi vurguladı.

Çalışma yürütmeyi planladıkları diğer alanların sorulması üzerine Toprak, “Bir çok alan var ama onlar hakkında bir şey söylemek için erken. Bu iki konuda biraz önümüzü görüyoruz” dedi.

“PROJEKSİYON İÇİN 2008 VERİLERİNİ BEKLEYECEĞİZ”

Toprak, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verileri üzerinden geçmişe ve geleceğe yönelik projeksiyon çalışmalarının ne zaman yapılacağının sorulması üzerine de “Projeksiyonlarda zaman içinde bir noktaya daha ihtiyacımız var. Şu anda sadece 1 noktamız bulunuyor, o yüzden 1 yılın daha nüfus rakamını elde edelim ki hem ileriye hem geçmişe dönük projeksiyonlarımızı onun üzerine oturtabilelim” diye konuştu.

Bir takım tahminler için süreç gelişimini gözlemek gerektiğini dile getiren Ömer Toprak, “2008 yılına ilişkin rakamları gördüğümüz andan itibaren, projeksiyon çalışmasını da tamamlayabilir duruma geleceğiz” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!