Uluç Gürkan'ın tazminat davasına ret

Güncelleme Tarihi:

Uluç Gürkanın tazminat davasına ret
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2001 14:19

Ankara 21. Asliye Hukuk Mahkemesi, Aydınlık Dergisi`nde yayınlanan röportajında, "Uluç bomba patlattığını söylemişti" şeklinde beyanda bulunan yazar Yalçın Küçük aleyhine DSP Ankara Milletvekili Uluç Gürkan'ın açtığı tazminat davasının reddine ilişkin gerekçelerini açıkladı.

Haberin Devamı

21. Asliye Hukuk Mahkemesi Yargıcı Metin Tözün, DSP Milletvekili Gürkan`ın, Aydınlık Dergisi ve yazar Küçük aleyhine açtığı 5 milyar liralık manevi tazminat davasının reddine ilişkin hazırladığı 2 sayfalık gerekçede, davalı dergide 25 Nisan 1999 tarihinde, Küçük ile yapılan bir röportaja yer verildiği anımsatıldı.

Röportajda, Küçük`ün,``Uluç bomba patlattığını söylemişti`` alt başlığı altında, ``Uluç`un bana, `Doğan Bey nedeniyle bir otomobilin altına bomba koydum, patlattım. Sonunda politik değilmiş` dediğini hatırlıyorum`` şeklindeki ifadelerine yer verildiği kaydedilen gerekçeli kararda, davacı Gürkan`ın iddia ve davalıların da savunmalarına yer verildi. Kararda, şu görüşler ifade edildi:

``Davacının kişilik haklarına saldırı teşkil ettiği ileri sürülen Aydınlık Dergisi`nde yayınlanan Yalçın Küçük`e ait ifadenin, davacınınyakın arkadaşı olan Gazeteci Hasan Cemal`in, `Kimse Kızmasın Kedimi Yazdım` isimli kitabı ile ilgili olarak yapılan röportaj sırasında ve 1970`li yıllardaki olaylarla ilgili olarak geçtiği görülmektedir. Yalçın Küçük, anılan kitap üzerine, DSP Milletvekili Gürkan hakkında, gençlik yıllarında öğrenci olaylarına, bombalı eylemlere katıldığı şeklinde medyada başlatılan tartışma nedeniyle o dönemin olaylarını bilen ve davacıyı da tanıyan bir kişi olarak röportaj sırasında, davacı ile Hasan Cemal arasında, Ceviz Kabuğu programında geçen tartışmaya ışık tutacak mahiyette bir açıklama yapmıştır.

Haberin Devamı

Televizyon programına telefonla katılan davacı Gürkan`ın, yayındaki beyanları, kitabın yazarı ve arkadaşı Hasan Cemal`in ifadeleri ve TRT muhabiri olan oÄŸlu Devrim Gürkan`ın bir ara Ä°srail`degözaltına alınması nedeniyle davacının basına yaptığı açıklamalar birlikte deÄŸerlendirildiÄŸinde, davalı yazar Küçük`ün açıklamasının görünürdeki (gündem) gerçeÄŸe aykırı olmadığı, 30 yıl önceki siyasi olaylara kendi gözlemiyle açıklık getirici nitelikte olduÄŸu, davacınınkiÅŸilik haklarına saldırı teÅŸkil etmediÄŸi kanaatine varılmıştır. Bu nedenle dava sabit görülmemiÅŸtir.``Â


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!