Ülkeyi germe

Güncelleme Tarihi:

Ülkeyi germe
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 1998 00:00

Haberin Devamı

FP Genel Başkanı Recai Kutan, türban konusunu siyasi malzeme yapan DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'i ince bir şekilde uyardı. Türbanın siyaset malzemesi yapılmasını istemeyen Kutan, ‘‘Biz, ülkede gerginleşme olmamasını, yanlış yorumlar meydana gelmemesini arzu ediyoruz’’ dedi.

DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'in meydanlardaki ‘türban şovu’, ‘türban’ konusundaki hassasiyetiyle tanınan eski ortağı FP'yi bile rahatsız etti.

FP Genel Başkanı Recai Kutan, türbanlı kadın resimleri asılan DYP mitinglerinde, ‘‘Türban namusumuzdur’’ diyen Çiller'in bu tavrını, ‘‘Demek ki, ülkenin en ciddi sorunlarından biri olarak mütalaa ediyorlar. Nihayet herkesin farklı bir üslubu var, öyle bir üslup benimsemişse diyebileceğim bir şey yok’’ sözleriyle değerlendirdi.

Türban krizinin tırmandığı günlerde, bu konuyu siyaset malzemesi yapmayacaklarını belirterek, kimsenin de yapmamasını isteyen çıkışıyla dikkat çeken Kutan, eski ortağını ayrıca, ‘Biz, ülkede gerginleşme olmamasını, yanlış yorumlar meydana gelmemesini arzu ediyoruz’ sözleriyle de örtülü şekilde uyardı. Kutan, Çiller’in bu tavrını, sizin konuya yaklaşımınız açısından nereye oturtuyor sunuz?' sorusuna da şu karşılığı verdi:

‘‘Ortada bir türban sorunu olduğu aşikâr. Herkes kendi üslubu içinde bunu gündeme getirmektedir. Sayın Çiller de böyle bir üslup benimsemiş durumda. Biz de elbette türban meselesini bir insan hakları ihlali olarak mütalaa ediyoruz. Ve kendi üslubumuz içinde bunu gündeme getiriyoruz. Tabii, arzu ediyoruz, ülkede gerginleşme olmasın. Bundan dolayı yanlış yorumlar meydana gelmesin. Buna da dikkat ederek insan hakları meselesini çözmek için her türlü gayreti gösteriyoruz. Bizim yaptığımız bu.’’

SİYASET MALZEMESİ YAPILMASIN

Üniversitelerdeki kayıt işlemleriyle birlikte tırmanan türban sorunu, geçtiğimiz hafta yapılan FP Başkanlık Divanı'nda da ele alındı. Toplantıda, soruna kesinlikle parti ya da siyaset malzemesi olarak yaklaşılmaması, çünkü bu yaklaşımın sorunu daha da çözümsüz hale getireceği belirtilerek, soruna insan hakları ihlali açısından bakılması görüşü benimsendi.

Kutan da, Başbakan Mesut Yılmaz'ın geçen hafta bu konuda yumuşa sinyalleri verdiği açıklamasının ardından yaptığı açıklamada aynı yaklaşımı sergileyerek, ‘‘Meseleyi hiç kimse bir parti, politika meselesi yapmak istemez. Bu tür meseleleri siyasi mesele haline getirmek istemiyoruz. Arzu ediyoruz ki, bu insan hakkı ihlali en kısa zamanda giderilsin. Eğer hükümet bunu hakikaten hallederse, kendilerine ilk teşekkür edecek olan biz oluruz’’ demişti.

Türban üslubu FP'yi bile rahatsız etti

Çiller'in türban konusunu devamlı siyasi malzeme olarak kullanması, bu konuda uzun süredir mücadele veren Fazilet Partisi'ni bile rahatsız etti. FP'li bir yönetici, türbanı ‘‘namus’’, türbanlıyı da ‘‘birinci sınıf vatandaş’’ ilan eden Çiller'in tavrı konusunda, ‘‘Bizim tabanımızdan oy kapmaya çalışıyor ama tavırları öyle yapmacık ki, hemen belli oluyor. FP'liler bunu anlamıyor mu sanki? ’’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!