Ülkenizin bütünlüğü AB’nin önceliği

Güncelleme Tarihi:

Ülkenizin bütünlüğü AB’nin önceliği
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2009 00:00

Türkiye’nin haftalardır tartıştığı “Demokratik Açılım” konusunda ABD’den sonra Avrupa Birliği cephesinden de ilk değerlendirme geldi.

Pakistan’ın Dostları toplantısı için geldiği İstanbul’da Hürriyet’e konuşan Avrupa Birliği Dönem Başkanı İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un üniter devlete vurgu yaptığı son açıklamalarının genel hatlarının AB’nin bakışıyla çelişmediği mesajını vererek, şöyle dedi: “Bu konunun çok önemli bir boyutu ve kesinlikle katıldığım bir görüş. Kimsenin bunu sorguladığını sanmıyorum. Avrupa için asıl önemli olan Türkiye’nin bütünlüğü ve istikrarı. Açılımın bu prensiplerle çeliştiğini düşünmüyorum.”

Bahane olmasın

Avrupa’daki farklı ülkelerin kendilerine özgü düzenlemelerle üniter devlet yapısını bozmadan farklı topluluklara kültürel haklar verdiğini hatırlatan Bildt, Türkiye’nin de en uygun formülü bulacağına inandığını belirtti, “Hükümetin açılımını alkışlıyoruz. Ancak açılımın bir parçası olmak için çağrılmadık, olmaya da çalışmıyoruz” diye konuştu. Yaygın kanaatin aksine Abdullah Öcalan’a affın adımların bir parçası olması konusunda Avrupa’nın telkinde bulunmadığını savunan Bildt, “Türk yargısının yetki alanına giren bu terör davasında Avrupa’nın bir görüşü yok ve olmayacak” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!