Ülkeler karışmazsa komutan başarılı olur

Güncelleme Tarihi:

Ülkeler karışmazsa komutan başarılı olur
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2001 02:02

Somali'de, Uluslararası barış gücüne komuta eden emekli orgeneral Çevik Bir, Afganistan'da benzer bir görevin, Türk komutana verilmesinin gerçekçi ve haklı bir karar olacağını yazdı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 28 Eylül tarihinde bir Güvenlik Konseyi kararı ile Amerika Birleşik Devletleri'ne ve onunla birlikte harekát yapan ve yapacak olan ülkelere ‘‘Peace Making’’ (Barışı Temin) yetkisi vermiştir.

Bu tam anlamıyla bir savaş yetkisidir.

Dolayısıyla, şu an Afganistan'da Amerika Birleşik Devletleri liderliğinde teröre karşı bir savaş halen devam etmektedir.

Barış temin edildikten sonra ikinci aşama olan ‘‘Peace keeping’’(Barışı idame) harekatı başlayacaktır.

Barışı idame harekátı Birleşmiş Milletler Yasası'nın 5. bölümü esaslarına göre yapılmakta olup savaş şartlarını içermez.

BM KOMUTA EDEMEZ

Esasen Birleşmiş Milletler hálá hazır teşkilatı ve altyapısı ile halen Amerika Birleşik Devletleri liderliğinde yürütülen ve savaş şartlarını içeren harekátlara komuta ve kontrol edebilecek durumda değildir.

Birleşmiş Milletler tarihinde ilk defa Somali'de savaş şartlarını içeren bir harekátın komuta kontrolünü üstlenmişti.

Ancak bu savaş, Birleşmiş Milletler'in yapısının böyle bir komuta kontrolü deruhte edemeyeceğini göstermiştir.

İKİ GÖREVLİ OLUR

Dolayısıyla Birleşmiş Milletler yukarıda da ifade edildiği gibi burada savaşı içermeyen barışı idame görevi yapacaktır.

Şimdi Birleşmiş Milletler Afganistan'da iki kişiyi görevlendirecektir. Bunlardan biri Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'ni bizzaat temsil edecek ve onun adına yetki kullanacak sivil nitelikli ‘‘Özel temsilci’’ olacaktır.

İkinci görevli ise askeri bir komutan olacaktır.

Afganistan coğrafyası dikkate alındığında Birleşmiş Milletler'in Afganistan için öngöreceği komutanlık teşkilatında tali bölge komutanlıkları da olacaktır. Kuzey, güney, orta bölge veya Kabil şehri komutanlığı gibi.

GERÇEKÇİ BİR KARAR

Afganistan'ın tarihi, kimliği ve geçmişi dikkate alınacak olursa, bölgeye atanacak komutanın müslüman bir ülkeden olması gerçekçi bir karar olacaktır.

Tabii böyle bir komutanlık için de müslüman, demokratik ve laik bir ülke olarak Türkiye en öncelikli aday olmalıdır.

Birleşmiş Milletler harekátının en öncelikli prensibi bu harekátın ‘‘Tarafsızlık anlayışı’’ ile devam ettirilmesidir.

İDEAL ÜLKE TÜRKİYE

İşte burada Türkiye'nin önemi daha da artmaktadır.

Çünkü, Bosna-Hersek'te bundan önce ki Birleşmiş Milletler harekátı sırasında Sırp, Boşnak ve Hırvat komutanlarını bir araya getirebilen tek ülke Türkiye olmuştur.

Birleşmiş Milletler harekátında görev alacak ülkeler sadece ve sadece Afganistan'a sağlam bir gelecek sağlama anlayışı içerisinde hareket etmelidirler.

Bu ülkeler, orada görevlendirilecek komutana müdahele etmemelidirler. Çünkü bu harekátın başarılı olabilmesi tamamen ülkelerin samimi tutumlarına bağlıdır.

DİKKATE ALINACAKTIR

Netice olarak, Afganistan'ın yeniden yapılanmasında, Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin, komuta kademesinde görev alabilmeleri konusundaki yaklaşım doğru ve haklı bir karardır ve öyle sanıyorum, Birleşmiş Milletler yetkililerince de dikkate alınacaktır.

Somali Kaplanı

Emekli Orgeneral Çevik Bir, 8 Mart 1993 ile 18 Ocak 1994 tarihleri arasında Somali'de Birleşmiş Milletler Barış Gücü Komutanlığı yaptı. Daha Somali'ye gitmeden gazetelerde ‘‘Somali Kaplanı’’ olarak adlandırıldı. Ancak, Somali'deki görevi bir hayli sorunlu oldu. Bill Clinton, 13 ABD askerinin öldürülmesinden BM'yi sorumlu tutup, askerlerinin BM Komutanı olan Bir'den emir almayacağını açıkladı. Bir'in süresi dolmadan geri çekilmesi gündeme geldi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!