Ukraynalı hacker'a 72 yıl hapis cezası istendi

Güncelleme Tarihi:

Ukraynalı hackera 72 yıl hapis cezası istendi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2008 18:43

ABD'de ‘erişim kaçakçılığı’ suçundan aranırken Antalya'da yakalanan Ukraynalı hacker Maksym Yastremsky'nin müşterileri arasında CIA ajanları olduğu da ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Savcı, Yastremsky için 24 ile 72 yıl arasında hapis cezası ve 1 milyon 200 bin YTL ile 6 milyon YTL arasında para cezası talep etti.
Ukraynalı hacker Maksym Yastremsky, Antalya'nın Kemer İlçesi Çamyuva Beldesi'nde Simena Club Otel'deki 605 numaralı odasında arkadaşı şüpheli Maxim Turchak ve iki kadın arkadaşı ile birlikte, 24 Eylül 2007'de yakalanmıştı. Maksym Yastremsky tutuklanırken, İsrailli arkadaşı Maxim Turchak serbest bırakılmıştı.

Maksym Yastremsky, Antalya 5'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde 6'ncı kez hakim karşısına çıktı. Savcı Mustafa Kızılateş, Yastremsky için alt sınırı 24 yıl, üst sınırı 72 yıl hapis cezası ve alt sınırı 1 milyon 200 bin YTL ile üst sınırı 6 milyon YTL para cezası talep etti.

HAKİM HESAPLAMAKTA ZORLANDI

5'nci Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Ersin Savaş para cezasını hesaplarken zorlanınca hesap makinesi talep etti. Gelen hesap makinesi ile de hesaplamakta zorlanınca Savcı Mustafa Kızılateş'ten para cezasını günlük olarak hesaplaması istendi. Kızılateş para cezasını kısa sürede hesaplayarak tutanaklara geçirtip, sanık Yastremsky'e tercüman aracılığı ile ilettirdi.

CIA MÜŞTERİSİ OLMUŞ

Savcı Kızılateş, yaklaşık 10 sayfa tutan mütalaasında CIA ajanlarının Ukraynalı hacker'in müşterisi olduğunu kaydetti. Kızılateş, Amerika Birleşik Devletleri Güney Kaliforniya Eyaleti'nde 06 CR 1989 numaralı dava dosyasında Maksym Yastremsky hakkında tutuklama kararı bulunduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti:

“Hakkında inceleme kararı alındığı, bu kararın başkalarına ait kredi kartı bilgilerine yetkisiz erişimle giren, internet üzerinden dünyanın çeşitli yerlerinde bulunan alıcılara bu kart bilgilerini satarak çıkar sağlayan Maksym Yastremsky hakkında inceleme kararı alındığı, bu kararın uygulaması sırasında başkalarına ait kredi kartı bilgilerini web sitesi üzerinden satıldığını, alıcı ile satıcı arasındaki iletişimin e-posta ya da anlık iletilerle yapıldığını, alıcıların da parayı Yastremsky'nin değişik bankalardaki hesaplarına gönderdiği, bu işlemin de bizzat gizli ajanlar tarafından da yapılmak suretiyle tespit ettirdikleri belirlenmiştir.”

Kızılateş mütalaasında, “Yapılan soruşturma sırasında öncelikle sanığın bilişim suçları yönünden nasıl bir sistem içerisinde ve ne şekilde çalıştığının tespiti amacıyla ABD gizli servisinde görevli Ken Graf'ın yeminli ifadesinde, 2006 yılında başka bir ülkede bulunurken kaldığı otel odasına gizlice girilerek burada bulunan dizüstü bilgisayarın sabit sürücü taraması sonucu sürücüye kaydettirilen bilgilere göre bilgisayar sistemlerine girerek kredi kart bilgilerini elde etmek suretiyle 10 milyon ABD doları haksız kazanç elde etmiştir” dedi.

BİLGİ SATMADIĞI ÜLKE YOK

Dünya genelinde 80 bin kişiyi dolandırdığı iddia edilen Ukraynalı hacker Maksym Yastremsky'nin listesinde; Arjantin, El Salvador, Yeni Zelanda, Cezayir, Fransa, Filipinler, Avustralya, Almanya, Pakistan, Bosna-Hersek, İngiltere, Romanya, Bulgaristan, Tahiti, Rusya Federesyonu, Bahire, Macaristan, İspanya, Bolivya, İtalya, İsveç, Kanada, Japonya, Tayland, Şili, Litvanya, Çin, Makedonya, Ukrayna, Meksika, Birleşik Arap Emirlikleri, Hırvatistan, Malezya, ABD, Dominik Cumhuriyeti, Hollanda ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının kredi bilgilerinin çıktığı mütalaaya girdi.

Maksym Yastremsky'nin avukatı Rıdvan Yıldız ise suçlamaların hukuka uygun olmadığını belirterek, “Elde edildiği iddia edilen bilgiler ve deliller yasal olmayan yollardan elde edilmiştir. Yani Amerikalı gizli bir ajan otel odasına giriyor ve bilgi çalıyor. Hırsızlık yapıyor. Ben ABD hukukunu bilmem ama Türk Ceza Kanunu'nda böyle bir delil geçerli değildir. Hukuka uygun değildir” dedi. Mahkeme avukat Rıdvan Yıldız'ın savunmasını hazırlaması için süre vererek, duruşmayı 8 Ocak 2009 tarihine erteledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!