Ukrayna'dan Türkiye'ye zırhlı araç teklifi

Güncelleme Tarihi:

Ukraynadan Türkiyeye zırhlı araç teklifi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Almanya'dan aldığı, ancak Güneydoğu'daki toplumsal olaylarda kullanıldığı için ambargo konulan, BTR 80 tipi askeri zıhlı araçları Ukrayna ‘‘koşulsuz’’ satma teklifinde bulundu.

Başbakan Mesut Yılmaz'ın önceki gün tamamladığı ziyaret sırasında iki ülke arasındaki ticaret hacminin geliştirilmesi konusu ele alındı. Ukrayna tarafı, Türkiye'ye zırhlı askeri taşıma aracı olarak da bilinen BTR'lerden satmayı önerdi.

BTR 60 tipi zırhlı askeri araçlar, altı yıl önce Nevruz'da Güneydoğu'da yaşanan olaylar sırasında kullanılınca, satıcı ülke olan Almanya buna karşı çıkmıştı. Almanya bu araçları askeri amaca dönük olarak kullanılması koşuluyla Türkiye'ye verdiğini belirterek kullanılmasının yasaklanmasını istemişti. Türkiye'de bunun üzerine, daha sonraki yıllarda BTR 60 ve 80 tipi araçları Rusya'dan satın almıştı.

Ancak aradan geçen zaman içinde Türkiye aynı tip araçları kendisi üretmeye başladı. Nitekim, bir süre önce de Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Çevik Bir, Türkiye'nin elindeki zırhlı araç potansiyelinin dolduğunu ve artık yerli sanayi tarafından bunların üretileceği duyurulmuştu. Askeri çevreler, Ukrayna'nın önerdiği, Başbakan'ın da sıcak yaklaştığı BTR 80 tipi araçlara ihtiyaç duyulmadığını belirttiler ve şu görüşü dile getirdiler: ‘‘Askeri zırhlı taşıma araçlarının üretimi için bir proje uygulanıyor. Türk sanayiciler bu tip araçları ürettiler. Bunların şu an denemesi yapılıyor. Yaz denemesi sonrası belki seri üretim başlayacak. O nedenle bu araçların Ukrayna'dan ithalinin olabileceğini sanmıyorum.’’

Yeni turizm alanlarına iptal atağı

Bakanlar Kurulu kararıyla, Barbaros Bulvarı'ndaki Yahya Kemal Beyatlı Parkı, Ortaköy'deki Kuruçeşme Parkı, Sarıyer'deki İstinye Koyu ve Mavramoloz Ormanı ile Ataköy sahillerinin de aralarında bulunduğu bazı bölgelerin turizm alanına dönüştürülmesi tepkilere yol açtı. Belediyelerin yetkileri ellerinden alınarak, İstanbul'un son yeşil alanlarının da yapılaşmaya açılmasına tepki gösterenlerin başında gelen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Tayyip Erdoğan, kararın iptali için yasal yollara başvuracağını söyledi. Hükümetin bir kararnameyle, turizm alanı ilan ederek, yapılaşmaya açtığı alanlardan kişilerin rant sağlayıp, sağlamayacakları konusunda araştırma başlattığını belirten Erdoğan, şöyle konuştu: ‘‘Yasal yollara başvurmak üzere de hazırlıklar yapılıyor, müracaat edeceğiz. Çünkü bunların içersinde gerçekten turizm alanı olmaya hiç müsait olmayan yerler var.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!