Uğur Mumcu anıldı

Güncelleme Tarihi:

Uğur Mumcu anıldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2006 14:06

Gazeteci-yazar Uğur Mumcu, evinin önünde düzenlenen bombalı saldırı sonucu öldürülüşünün 13. yılında çeşitli etkinliklerle anılıyor.

Haberin Devamı

Mumcu için düzenlenen anma etkinlikleri, Batıkent'teki anıtına çelenk konulmasıyla başladı.

Batıkent Demokrasi Platformu'nu oluşturan sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, Atatürk ve Uğur Mumcu posterleri taşıyarak anıtın önünde toplandılar.

Atatürkçü Düşünce Derneği Yönetim Kurulu üyesi Yaşar Türker, burada yaptığı konuşmada, Mumcu'nun, bağımsız devleti ortadan kaldırmak isteyen güçlerce öldürüldüğünü söyledi. Türker, Mumcu'nun ”Ülkenin bağımsızlığında ve saygınlığında bütünleşmezsek nerede birleşeceğiz” sözünü de hatırlattı.

MUĞLA'DA YAĞMUR ALTINDA ANILDI

Gazeteci-yazar Uğur Mumcu öldürülüşünün 13. yılında Muğla'da aralıksız yağan yağmur altında düzenlenen törenle anıldı.

Gazeteci Yazar Uğur Mumcu'nun öldürülüşünün 13. yılı nedeniyle Muğla'da düzenlenen törene katılanlar ve Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, Muğla Belediyesi'nin önünden törenin yapılacağı Atatürk anıtına kadar yağmur altında yürüdüler.

Haberin Devamı

Yaklaşık 500 metre yağmur altında yürüyen katılımcılar, ellerinde kırmızı karanfiller ve Mumcu'nun posterlerini taşıdılar.

Atatürk anıtı önünde düzenlenen tören saygı duruşu ile başladı. Törende konuşan Muğla Belediye Başkanı Gürün, Mumcu'nun yürekli bir yurtsever, aydınlanmacı ve ilerici bir demokrat olduğuna işaret ederek, “Uğur Mumcu, Cumhuriyet düşmanlarına, Atatürk karşıtı akımlarla karanlık ilişkiler yumağında devleti ele geçirmeye çalışan güçleri işaret edip bunu canıyla ödemiştir” dedi.

Uğur Mumcu anıldı
Mumcu, Kocaeli'de Sivil Toplum Kuruluşları'nın düzenlediği törenle anıldı.

Törene katılan sivil toplum örgütleri adına yapılan yazılı açıklamada ise “Cumhuriyetimizin ilk yıllarında Atatürk devrim ve ilkelerinin savunucusu Kubilay'ın Menemen'de katledilmesinden günümüze katledilen aydınlarımızı anmak, onları unutmamak, unutturmamak için buradayız” ifadesine yer verildi.

Atatürk anıtında düzenlenen törene katılanlar, ellerinde taşıdıkları kırmızı karanfilleri tören bitiminde anıtın önüne ve çevresine bıraktılar.

Haberin Devamı

Muğla'da “Demokrasi Haftası” kapsamında çeşitli etkinlik, toplantı ve konferanslar düzenlenecek.

SAMSUNLULAR DA MUMCU'YU UNUTMADI

Gazeteci Yazar Uğur Mumcu, evinin önünde düzenlenen bombalı saldırı sonucu öldürülüşünün 13. yılında Samsun'da düzenlenen törenle de anıldı.

Bahçelievler Mahallesi'nde bulunan Uğur Mumcu Parkı'ndaki anma etkinliğinde, siyasi partiler ve sendikalar sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı'nı okudu. Daha sonra parkta bulunan Uğur Mumcu anıtına, “Unutmayacağız” yazılı siyah çelenk bırakıldı.

CHP Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Haluk Koç, Uğur Mumcu'nun ölümünden duyduğu üzüntüyü ifade ederek, “Uğur Mumcu'nun adında tüm devrimcileri anıyoruz. Bugün yine ülkemizin bütünlüğüne yönelik hain planlar yapılmaktadır. Bağımsızlığımız ve ulusal bütünlüğümüz için omuz omuza, susmayan bir toplum oluşturmalıyız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Anma Komitesi adına Alpaslan Çepni de Uğur Mumcu'nun görevini yapan bir aydın olduğu belirterek, “Geçmiş cinayetleri kolaylıkla unutan toplum, bundan sonra dökülecek kanların sorumluluğuna ortak olacaktır” dedi.

Bu arada, anma etkinlikleri kapsamında yapılması planlanan müzik dinletisi, kar yağışı nedeniyle iptal edildi.

BAYKAL: 'MUMCU'YU ÖZLEMLE ARIYORUZ'

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Uğur Mumcu’yu "Cumhuriyet ve kazanımlarının tehdit altında olduğu bir dönemde özlemle aradıklarını" söyledi.

Deniz Baykal, Mumcu’nun katledilişinin 13’üncü yılı nedeniyle yayınladığı mesajında, "Türkiye’nin, Cumhuriyetin ve Cumhuriyetin kazanımlarının tehdit altında olduğu, yolsuzlukların büyük boyutlara ulaştığı günümüzde Uğur Mumcu’yu her zamankinden daha büyük bir özlemle arıyor ve anıyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Baykal, Mumcu’nun karanlık güç ve odaklarca katledildiğini belirterek, "Türkiye’ye, Cumhuriyete, Laikliğe, yönelik tüm tehdit ve tuzaklara, bugünlere yansıyan hortumların, peşkeşlerin neler olduğunu bilen, bunu belgeleriyle kanıtlayan ve cesaretle yazan, kararlılıkla giden bir gazeteciydi" dedi.

ÇGD: 13 YIL GEÇTİ AMA GERÇEK ORTAYA ÇIKARILAMADI

Uğur Mumcu anıldı
Mumcu'nun Ankara Batıkent'teki anıtına çelenk konuldu.

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Başkanı Ahmet Abakay, “Abdi İpekçi'nin katilinin vaktinden önce hurafeler tarafından hesaplar yapılıp sokağa salınması gibi hukuk skandalının yaşandığı bir ülkede, Mumcu cinayetinin faili meçhul kalması şaşırtıcı değil” dedi.

Haberin Devamı

Ahmet Abakay, Uğur Mumcu'nun öldürülüşünün 13. yılı dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Mumcu'nun laik Türkiye Cumhuriyeti'nin ödünsüz savunucusu olduğunu belirtti. Abakay, şunları kaydetti: “Aradan geçen 13 yıla rağmen ne yazık ki, birkaç tetikçi dışında olayın gerçek planlayıcıları ortaya çıkarılamamıştır. Mumcu ile Muammer Aksoy, Ahmet Taner Kışlalı ve Bahriye Üçok gibi değerli düşünce adamlarını ortadan kaldırtan, 'tarikat, siyaset, ticaret' üçgenindeki senaryoyu uygulamaya koyan karanlık güçler ortaya çıkartılıp dağıtılmadıkça tetikçilerle birlikte bunları azmettirenler cezalandırılmadıkça Türkiye'de demokrasi hep eksik kalacak, hukukun üstünlüğü sağlanamayacaktır.

Abdi İpekçi'nin katilinin, vaktinden önce hurafeler tarafından hesaplar yapılıp sokağa salınması gibi hukuk skandalının yaşandığı bir ülkede Mumcu cinayetinin faili meçhul kalması şaşırtıcı değil.”

Abakay, Türkiye'nin aydınlık insanlarının, cumhuriyetçilerinin, demokratlarının ve laik Türkiye savunucularının Mumcu'nun anısını daima yaşatacaklarını vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!